Jaa, see on nüüd juba hoopis teisest ooperist lugu - sul juba fantaasiat helidega mängimiseks jagub!
Aga ... üleüldse on see muidugi puht filosoofiline küsimus ja näitab ehk ainult minu isiklikku suhtumist, aga mul tekkisid siinkohal mõned mõtted.
Laias laastus võiks muusikat jagada kahte lehte - üks, mis on komponeeritud tervikuna ja teine, mis on sündinud jämmimise käigus.
Esimese puhul sünnib lugu suuresti esmalt helilooja peas ja hiljem "materialiseerudes" ehk mingil määral moditakse. Igal juhul aga käsitletakse asja tervikuna. Teise variandi puhul lugu ennast alguses ei olegi, aga see hakkab tekkima mingi rütmiloobi, soundikäigu või mõne muu detaili peale jämmides.
Kui muusika-ajalooliselt vaadata, siis hallidel aegadel, kui heli salvestada võimalik polnud, pidigi helilooja kogu kupatuse esmalt oma peas paika panema, siis noodipaberil ja alles siis sai orkester proove tegema hakata. Beethoven olla olnud ju üldse nii kõva mees, et komponeeris lõpus ka täiesti kurdina. Nii, et tema peas pidi küll üks korralik GM moodul olema.
Tänapäeva tehnoloogia teeb ühest küljest helilooja elu lihtsamaks ja on seega positiivne, aga teisalt jälle soosib sellist "füüsilist komponeerimist" - a la paned ühe trummiloobi - ei meeldi! korjad ära, paned teise - ohoo! sobib! jne.
Ja sellist katsetamise käigus sündinud muusikat on kogu eeter täis. Ma ei ütle, et see tingimata halb on, eks siingi ole ju omad inspiratsiooni hetked ja välgatused, ning suvalisest jämmist võib lõpuks ka üks korralikku vormi valatud teos sündida.
Aga jämmitud musa puhul on oht ( "oht" siis minu kriitikameele jaoks

), et asi jääbki nagu "õhku rippuma", pole nagu õiget algust ega lõppu. On lihtsalt mingi ajaperiood mingite helide saatel, motiivid keerlevad, soundid vahetuvad, sekundid mööduvad, sa muudkui nagu lähed kuhugi, aga loo lõppedes märkad, et oled tegelikult kogu aeg ühe koha peal tammunud ...
Selline "rahuldamatuse tunne" ongi omane muusikale, mis ei sisalda endas klassikalisi vormiehituse elemente - sissejuhatus, teema, teema arendus, finaal jne ( ära imesta, ma olen ju muusikaõpetaja!

)
Ehk siis, jutu kokkuvõtteks, äkki katsetad ka midagi klassikalisse vormi valatut? Usun, et sinu võimete juures saab see olema midagi päris huvitavat.