Hakatuseks - ma küll midagi väga hullu su klippides ei kuulnud!
Aga uurisin su tehnikat ja tõtt-öelda ma päris sellise markeeringuga Shure`i mikrit ei leidnudki ...
No igaljuhul on ilmselgelt tegu dünaamilise mikriga ja sealt sa paremat soundi kätte ei saagi. Dünaamilise mikri koht on solisti suu ees laval, kus tundlikku kondekat kasutada ei saa.
Kuna sa salvestad tuima mikriga, siis on tulemus ka nagu "kotis" ja kohe on hirmus tahtmine EQ ja kompressoriga kallale minna. Seda sa ka teinud oled, nagu on kuulda.
Viletsalt salvestatud soundi ei saa aga kunagi ja mitte ühegi trikiga hiljem arvutis heaks teha. Isegi PAREMAKS tegemine on väga küsitav ja hiljem vaieldav, et kas see nüüd sai parem, või mitte.
Tegelt on aga kõik väga lihtne - su Phonicu pult annab 48 V fantoomtoidet, nii, et lase osta mõni sobilikus hinnas kondekas-mikker, lülita puldil -75 Hz low cut filter sisse, kasuta popkillerit mikri ees ( või tee sukast ise ) ja ole lugemise ajal piisavalt kaugel ( u 25 cm vähemalt ) ja salvesta signaal nii, et see oleks piisavalt tugev ( seda vaata arvutist ) aga puldi EQ lase olla sirge. Ära tee saadud failiga arvutis MITTE MIDAGI! Kui sound ei meeldi, katseta lugemist lähemalt-kaugemalt ja korrigeeri vajadusel oma hääldust ( muide, õige on öelda "ühetei
stkümnes", mitte "ühetei
skümnes"

)
See on kõige peamine reegel - säti parem kümme korda mikrit ja loe uuesti ja uuesti, kui jamad pärast viletsa materjaliga ja paika ikka ei saa.
Ma olen küll ja küll hommikul kõik uuesti lugenud, sest avastan, et õhtul sisseloetu on kas ilma õige emotsioonita, või muidu praak.
Efektidega on oma kamm - näiteks delay võib vahel efektne olla, aga enamasti ajab nii reverb kui delay teksti hoopis segaseks ja kliendil on pärast kisa, et aadress pole kuulda jne. Ma olen üritanud reklaamklippides selle "efektsuse" saavutada muul moel ( heliefektid, erinevad taustad jne ) aga vokaali hoidnud kuiva. Toimib.
Vokaali kompresseerimine on ka väga küsitav. Üldjuhul ei anna see soundile mitte midagi kasulikku juurde ja pealegi, kui vokaali ülekompresseerid, on kohe tekst puder. Ja kui siis veel pärast kogu klippi ka kompresseerid ( et ikka eriti jõhkralt vali oleks!

), siis võid olla kindel, et eetris ei saa tekstist mitte mõmmigi aru.
Eks klippide tegemine ole samamoodi teadus ja kunst ning minagi muudkui õpin ja õpin.
Enamasti tellitakse mult mingeid tobedaid "lauluklippe"
http://www.vaikene.net/raen/musa/lihavyrst.mp3