Mina olen katsetanud läbi aegade väga erinevaid vahendeid ja paraku pole ükski neist päris kõikidele mu nõudmistele vastanud.
MiniDisk on üks küllalt töökindel ja robustne seade laval kasutamiseks, aga tüütu on lugusid diskile saada ( reaal-ajas salvestada ). Ühel hetkel oled ju oma fonodest surmani tüdinenud ja tahaks kogu repsi välja vahetada. Selleks aga võib reaal-ajas salvestades kuluda kogu nädal ... Ja nädala lõpuks oled ka oma "uuest" repsist juba surmani tüdinenud!

Vahepeal lasin fonosid ka tavaliselt audio CD-plaadilt, aga see formaat on ka juba ajale jalgu jäänud. Plaatide kõrvetamine on väga aeganõudev ja plaat mahutab ka ainult loetud arv lugusid.
Vägav edev on fonosid mängida pisikesest MP3-playerist. Näiteks, üks meie tuntumatest "one-man-bandidest" ( ärme nimesid nimeta, eks!

Veel on võimalik kasutada seadmeid, mis pole küll otseselt muusika mahamängimiseks mõeldud, kuid teevad ka oma töö ära. Näiteks, kaasaskantav digitaalne stuudio. Mul on üks taoline olemas ja sellest olen ka juba kirjutanud - http://forums.vaikene.net/viewtopic.php?t=495
Omaette maailm on muidugi sülearvuti. Ühest küljest ehk kõige keerukam ühendada-kasutada, aga teisest küljest pakub ka kõige laiemaid võimalusi. Asi on selles, et monofunktsionaalne e. spets riist on ja jääb "asjaks ise-eneses". Kui trehvab, et kõik su vajadused saavad perfektselt rahuldatud, on muidugi OK. Kui aga mitte, siis jääb üle kas puudustega harjuda, või katsetada mõne teise taolise seadmega. Mina olen aga omal nahal ikka ja jälle kogenud, et kõiki aspekte ette näha on üsna raske ja tõde selgub ikka alles ajaga ja töö käigus. Läpaka võlu on selles, et kõike annab hiljem oma käe järgi sättida. Võid arvutist lasta ainult fonol tiksuda, või mängid läbi läpaka kogu oma bändi. Nii teevad praegu näiteks Hellad Velled - nii virtuaalsed instrumendid, kui ka vokaalid-kidrad käivad läbi E-MU 1616M-i http://www.emu.com/products/product.asp ... duct=13552 Kuivõrd kokkumiks toimub arvutis, siis puudub füüsilise mikserpuldi järele igasugune vajadus. E-MU virtuaalne mikserpult võimaldab ka lisada efekte ja salvestada erinevate esinemispaikade "settungeid". Päris edev ju - lähed näiteks esinema pubisse X, otsid mälust vastava pubi settungi ja ongi sound paigas! Kes muidugi on harjunud vanakooli riistavaralise puldiga askeldama, sellel võib hiirega ekraanil nikerdada olla alguses küllalt harjumatu. Igasugusel tarkvaral on ka oht kokku joosta. Tõsi, Hoveri küll räägib, et siiani pole temal seda veel kordagi juhtnud.
Läpakaid on teadagi, võimsamaid ja põduramaid, aga üks millesse tasub samuti investeerida, on spets helikaart. Sest kui ikka normaalsemat heli tahta, siis jääb läpaka enda audioväljund selles osas hätta. Tavaliselt ei toeta ka läpaka enda helikaart ASIO-draiverit, ilma milleta aga asjalikumad musaprogrammid hakkama ei saa. Üks spets live-situatsioonis kasutamiseks mõeldud kaart on see - http://www.tcelectronic.com/KonnektLive.asp . Aga tegelikult kõlbab iga PCMCIA, USB või FireWire seade. Mina näiteks ostsin endale sellise - http://www.echoaudio.com/Products/FireW ... /index.php
Ja kasutan siis asja praegu nii, et panen käima Winamp`i ( selle saab igaüks endale tasuta tõmmata ) ja sikutan sellesse kogu oma sada fonot. Teen selle ekraanil täpselt nii suureks, kui tahan, muudan kirja suurust, kui väiksed tähed ei meeldi, määran selle, kas mängib loo lõpuni ja jääb siis seisma, või mängib kogu playlisti ette ( näiteks vahemuusika puhul ). Nooleklahvidega ja enter-nupuga on üsna mugav kogu kupatust juhtida ( võib ka klahvid ära muuta, kui need ei meeldi ). Veel on mõnus see, et kogu lugude nimekiri on mul ekraanil ees ja saan juba eelmise loo ajal mõelda, mida järgmiseks teha. Ei ole praegu enda jaoks asja keerulisemaks ajanud, aga tegelikult võimaldab muidugi arvuti märksa enamat - näiteks USB jalgpedaal, millega fonot käima panna, taustahääled fonole lisaks, laulutekst sünkroonis musaga ekraanile, virtuaalsed kidraefektid ja instrumendid jne. Kes teab mida homne toob ...
Vaieldamatult on aga läpakat laval pidada ka tülikas - juhtmeid ja ühendamisi on päris palju. Ja alati jääb kahtlus, et kui töökindel see asi ikka nii tarkvaraliselt, kui ka puht füüsiliselt on ...