Har-Bal on oma tööpõhimõttelt küll väga lihtne, ent võimas tööriist. Ehk siis, võid sellega teha palju kasu, aga ka kahju ...
Et teada saada, kuidas üks HEA lugu Har-Balis välja näeb, tõmba sellesse mõned oma lemmiklood ja vaata, millised nende graafikud on.
Kõik kolm joont näitavad sama asja, aga erinevalt arvutatuna.
Mina tavaliselt jätan alati alles ainult rohelise
average joone ( alt paremalt saad teised ära korjata ).
Minu jaoks on hea kõlaga lugu see, mille graafik on nagu kaar, alates tõusuga kusagilt 50 Hz juurest ja laskudes kuhugi 10 KHz kandis. Selline pilt tagab selle, et kõik sagedused, mida üks inimkõrv püüab ja üks keskmine audiosüsteem edastada suudab, on enamvähem võrdselt esindatud. Ja puuduvad liigsed bassi-tüminad ning kõrgete sisinad.
Aga alati on erandeid ja kõik sõltub sellest, milline on su lugu. Näiteks, sul mängivad seal ainult kickdrum ja bass. Sel juhul ju kõrgeid sagedusi POLEGI. Ja pole, mida üles pushida.
Kokkuvõtteks - joon ei saa kunagi olla päris sirge ja seda pole vajagi. Katsu vaadata rohkem nagu üldisi suundumisi.
Ja veel - olen pärast paariaastast katsetamist jõudnud tõdemuseni, et sa võid masterfailil liigutada ainult sagedusi altpoolt kuni umbes 200 Herzini ja ülevalt alates umbes 8-st KiloHerzist. Kõik mis sinna vahepeale jääb, jäta parem puutumata, muidu keerad asja keemiaks ( eriti, kui vokaal on ka mängus )
Aga Har-Bal on lisaks veel suurepärane vahend, õppimaks paremeni miksima.
Viletsat lugu sellega superhästi kõlama panna ei saa ( seda ei saa mitte millegagi ), küll aga olemasolev materjal VÕIMALIKULT HÄSTI kõlama.