Nad on nüüd käes ja testitud, esmamuljed siis. Ma ei hakka kirjutama vattidest ja detsibellidest, pigem sellest kuidas asi käitub ruumis, õues, koos supakaga ja ilma. Tehsaeandmetega saab tutvuda siin: http://www.fbt.it/ENG/PAE/PRODOTTI/SPEA ... /index.asp
Kuna minu senine lõpuots oli soetatud 1,5 a. tagasi väga range eelarve piirides vahetult pärast "abielulahutust" senise kompanjoniga, siis oli aja küsimus, et korralik ja kompaktne kola osta . FBT Maxx 15"@900W supakas oli mul juba ennem olemas, seega polnud otsust teha raske, ikka FBT. Aga kas Maxx, ProMaxx või HiMaxx? Kuna kahe esimese hinnavahe pole väga suur, siis kaalusin ja Pro ja Hi vahel, säästlik meel ja talupojamõistus said võitu.
Kõllid ise on parajalt väikesed ja vaid 15kg, senise 23 kiloga võrreldes on see suur samm kompaktsuse suunas ja mida trubaduurile siis veel vaja on kui mitte seda, et kola võtaks vähe ruumi ja oleks lihtne vedada. Sangad on nii küljel kui ülal, väga mugav muide! Tagapaneelil power on/off, input, link, volume ja eq. Ekvalaiser pole tavaline 2-3 ribaline või siis 1 ribaline "tone" nupp nagu tihti aktiividel on, vaid poteka all on 8 eelseadistatud soundi. Tunnistan, et see on asi, mis mulle ei istu hästi, ma ikka tahaks ise nuppe keerata aga eks aeg näitab. Soundid on tegelikult täesti ok, "original" tundub et on sirge riba, mõnusalt pehme popsuga on"hi-end", "vocal" koorib kõrged ja madalad maha tuues esile kesksagedused jne. Aga nagu öeldud, peab neid asju edaspidi vaatama ja erinevate ruumidega sobitama.
Helirõhk, mida need 2x12" pappi suudavad tekitada on täiesti käsitletamatu, nagu ei usuks, et tükk plastmassi võiks sellist lärmi teha. Ruumis sees on heli puhas ja kvaliteetne, kogu riba on olemas. Väga pöördesse ajada väiksemat sorti saal neid kõlle ei võimaldagi, pigem 1/3-1/2 võimsusest. Eks palju sõltub ka sellest palju rahvast toas on ja kui lärmakas on publikum, samas ei kujuta küll ette ruumi, kus supakas oleks möödapääsmatu, kui me ikka räägime pubidest, rahvamajadest jms.

Ja nüüd läheme õue. Õnneks on mul metsavahel kõvasti ruumi, et naabreid mitte hulluks ajada, aega oli ka piisavalt testimaks nii fonode kui ka plaadibiidiga. Ehk on kõige parem võrdlus see, et komplekti täisvõimsusel töötades saab enam-vähem suhtlema hakata u. 50-75m kõlaritest. Seejuures on sound laitmatult puhas, ilma moonutuseta. Tõtt öelda hakkas puldis "peak" ennem põlema kui kõlaris, kõlli enda limiter rakendus alles siis kui bassid lõpuni peale keerasin, aga ka sel juhul jäi heli lõpuni puhtaks, mingit plärtsu või moonutust ma ei täheldanud, lihtsalt bassi oli liiga palju. Eelmise lõpuotsaga oli mul see häda, et isegi väikese aiapeo tarvis pidi supaka igal juhul järgi haakima, muidu hävis õues madal ots ikka päris ära ja/või hakkas papp plärtsuma, FBT ProMaxx-iga seda häda ilmselgelt pole. Testisin koos supakaga samuti, kahtlemata lisab see helile sügavust juurde olulisel määral aga kindel on see, et 50-60 inimesega erapidudele supakat kaasa vedama ei pea. Iseasi on jaanid-kokkutulekud jms, kus võõrast rahvast palju koos ja igaühel oma asi ajada, siis pole võimsust kunagi liiga palju nagu me kõik isiklikust kogemusest teame

Ühe testi tegin veel nõnda, et monosignaal mõlemasse kanalisse, 1 otsas FBT, teise vooliku otsas aga mind seni hästi teeninud Behringer Eurolive 215D. Fakt et FBT on kirkama ja puhtama heliga mind tegelikult ei üllatanud, hinnavahe on ju enam kui 3x. Võimsuse võrdluseks timmisin mõlema kanali nõnda välja, et "peak" kõlaris kohe-kohe plinkima hakkab ehk siis maximumi, veendumaks et ma ikka hea ostu tegin ja ma ei pidanud pettuma, FBT lihtsalt mattis Behringeri enda alla ära igas mõttes.
Ega palju muud lisada polegi, muidu aktiivid nagu aktiivid ikka, kindlasti on hea puitkastiga passivkõlari sound teisest dimensioonist aga eks aktiivi puhul ongi tähtis kompaktsus ja käsitlemismugavus!