Hakatuseks - enamuse ülemistes hingamisteedes tekkivate jamade põhjuseks ( nohu, köha, kõrvapõletik jne ) pole mitte niivõrd külmetamine, vaid viirused. Ja näiteks kõrvapõletikku ravitakse tänapäeval ainult antibiootikumidega. Nii, et sall, labakud ja läki-läki ( ning soojas toas istumine ) ei ole kahjuks mingid nohu-köha absoluutsed välistajad. Kui ikka viiruse saad, siis kehva vastupanuvõime korral ka haigeks jääd.
Hääl ära? Siin on peamine põhjus selles, et mingi viiruse tagajärjel on häälepaelad põletikus. Ehk siis paistes ja kipuvad kuivama. Suvalised "köha-tabletid" pole siinkohal üldse mitte parimad abilised. Esiteks on nende toime enamasti peamiselt lokaalselt antiseptiline ( notib suuõõnes baktereid ) ja teiseks ei pruugi sellise tableti vahetu mõju üldse häälepaelteni jõuda ( egas häälepaelad ju söögitorus asu! ). Samal põhjusel ei ole otsest abi minu arvates ka kuuma ( meega jne ) tee joomisest. Kõht saab kuumaks küll ja enesetunne paremaks, et "sai ju enda jaoks miskit tehtud!", aga häälepaelad on ikka kuivad ja paistes. Pigem on rohkem kasu Coldrexist jne, mis sisaldavad endas üldist limaskestade turset alandavaid komponente ja mis koos nina lahti tegemisega alandavad ka häälepaelte põletikku.
Sama kasutu asi hääle parandamiseks on ka "klassikaline hääleparandaja" - pits konjakit vm. Ei vaidle vastu, et väike kogus alkoholi paneb jutu jooksma ja annab energiat, kuid hääle seisukohalt pole siin midagi positiivset - naps läheb ju otse kõhtu ja häälepaelu ei mõjuta. Pigem on veel oht, et kergelt jogasena pingutad niigi haige hääle veelgi rohkem ära. Mis muidugi ei tähenda, et väike drink üldises mõttes mingi pahe oleks!

Lahendus "ära häälele" on tegelikult üks ja lihtne - häälepaelu tuleb niisutada ja jahutada! Kõrvakliinikus on neil selleks spets aparaat - võtad aga toruotsa suhu ja hingad suu kaudu sisse märga ning külma õhku. Vähemalt minul oli see veel ka piparmündi maitsega. 10 - 15 minuti pärast oli kurgus juba hoopis mõnusam tunne! Kuna aga koju sellist "mulistajat" soetada on ehk kulukas, siis võib katsetada kuuma veeauru sisse hingata. Apteegis on ka selleks erinevaid eeterlikke õlisid sisaldavaid tilku saadaval. See meetod polevat aga eriti tõhus ( paljukest see kruusitäis vett ikka aurab! ), saati veel, et KUUM veeaur just põletikku maandav pole.
Olen kuulnud ka linna-legendi ( otse allikalt, muide! ), kus mees oli hommikul täiesti hääletu, aga õhtul esinemine ees ootamas. Tuttav kurguarst lõi süstla kõrri ja õhtuks olla hääl kombes olnud. Olgu sellega, kuidas on, aga tilk kurguõli piserdatuna häälepaeltele teeb imet küll. Apteegis on saadaval survepakendis astelpaju-saialille õli. Kui suudad ennast ületada ja seda endale kurku lastes samal ajal ka kõvasti sisse hingata, oled omadega mäel. Pisike balloonike on aga suht kallis ja eriti kauaks seda ei jagu ka. Aga ühe "haige kurgu" elab muidugi üle.
Kuna ninas-kurgus on kõik omavahel ühenduses, siis levib tõbi sageli ühest kohast teise ja näiteks kibe kurguvalu võib varsti nohuks üle minna ( ja näit. kõrvapõletik olevat enamasti nohu jätk ). Nohu vastu on mul aga oma trikk - parim nohurohi on leige vesi! Loogika on siin sama, mis häälepaeltegi puhul - ka nina sisemus on suuresti limaskest, mis vajab niisutamist ja mis nohu korral kuivama ning kinni tursuma kipub. Taaskord, kui suudad ennast ületada ja kraani all peopesalt vett vaheldumisi mõlemasse ninapoolde tõmmata, siis on varsti nohuga asi ühelpool. See on muidugi üsna vastik protseduur ja seda peab ikka sageli tegema, sõltuvalt häda intensiivsusest, aga mõju on tõhus. Mõtlen ikka telekast mingeid "ninarohu-reklaame" vaadates - "nahhui nuuzno, skaazem druuzno!"

Nojah, ja küllap teavad kõik, et haige hääle puhul tuleb lihtsalt vait olla. Kui see aga võimalik pole, siis laulja võiks vähemalt monitooringusse investeerida. Varem, kui ma monitori ei kasutanud, oli tavaline, et hääl kustus peo lõpuks üsna viletsaks. Ja mitu õhtut jutti oli ikka üsna riskantne mänge ette võtta. Nüüd on aga hääl peo lõpus vaat et sama värske kui alguses. Sest tänu monitorile ma häält praktiliselt ei pingutagi. Õigemeni, pingutan täpselt nii palju kui vaja ja nii vähe, kui võimalik.
Ja veel, ärge suitsetage. Kui suitsetate, jätke kohe maha. Olen ise suitsetanud palju aastaid, aga jätsin päevapealt. Ja võin kinnitada, et kasu häälele on väga suur. Aga see, et suitsetamisest on raske loobuda, on puhas jama! Asi on tegelikult väga lihtne - ära pane enam suitsu ette! Ja sa ei suitsetagi enam. Pole midagi lihtsamat.
Okas kurku!