Seeburg kõlarikomplekt

Riist- ja tarkvara arvustused

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Seeburg kõlarikomplekt

Postitus Postitas raen »

Pilt

Kuna mul kodus seisid räkis jõude kaks Crowni võimendit, siis tekkis mõte osta neile külge mõned kõlarid. Ja, et kui juba osta, siis midagi korralikku ja puidust, sest plastmassi on siin juba proovitud küll ja veel.

Seeburg, nagu nende kodukalt lugeda saab, on Saksamaal tegutsev 20-ne töötajaga väikefirma, mis toodab professionaalseks kasutamiseks mõeldud helisüsteeme. Thomanni vahendusel sai neilt siis tellitud kaks satelliitkõlarit TSM8 ( 8 tollised ) ja üks subwoofer G Sub 1201 ( 12 tolline )

Esmamulje peale lahtipakkimist oli väga hea - igati soliidsed puitkastid! Tähelepanuväärne on ka, et paksu värvikihi alt ei ole näha ühtki liitekohta, kõlar oleks nagu ühest tükist tehtud. Kui vastupidav on see kiht löökidele ja kas aja jooksul hakkab ka alt puitu näha olema, eks see töö käigus selgub.

Sakslastele omaselt on satelliitidel esikülje vahtkumm väljaspool ja metallvõre seespool. Miks niipidi, jääb vaid mõistatada, aga igatahes see vahtkumm on üsna peene koega ja ei tundu just liiga vastupidav. Võrdluseks - pildil Seeburgide all olevad HK Audio kõlarid on samasugused, aga nende vahtkumm on jäigem ja robustsem. Taaskord - eks elu näitab, kuidas asjad valule vastu peavad.

Ja õnneks on subbakal võre väljaspool. Sinna lähevad tantsijate kinganinad-kontsaplekid ka sagedameni pihta.

Numbritest - TSM8 nimivõimsus on 300 W, tundlikkus 96 dB ja max SPL 125 dB. Kasulik sagedusvahemik lõppeb paberite järgi 70-ne Herzi juures ja see on ka ilmselt reaalselt nii - bass nendel kõlaritel sisuliselt puudub. Küll on aga kõik muu väga puhas ja loomulik, ilma upitatud kõrgeteta.

Subbaka andmetega on veidi segasemad lood - kui kodukalt võib lugeda, et tundlikkus on 99 dB ja max SPL 131 dB, siis kõlari enda tagaküljel on numbrid märksa tagasihoidlikumad - tundlikkus vaid 95 dB ja max SPL 126 dB. Millest sellised erinevused, ma pole küsinud. Seda enam, et elu näitab - numbritel on kõlari juures üsna teisejärguline roll - näiteks mu Dynacordi aktiivsubbakas lubab vaid 121 dB max SPL-i, aga reaalses elus ( isegi õues ) on bassi olnud alati piisavalt.

Kaal on see, mis kõrtsimuusikut alati huvitab - satelliidid kaaluvad 9 kg tükk, subbakas 17 kg. Kui esimesed kaaluvad umbes-täpselt just niipalju, kui silma järgi arvaks, siis subbakat tõstma hakates alati üllatun - ei oota, et asi nii kerge on. Samas, kasulikuks sagedusvahemikuks on märgitud alla 38 Herzini välja, nii, et midagi häbeneda siin küll pole.

Olen Seeburgiga vahetanud päris mitu kirja, nad vastavad alati väga kiiresti, vahel lausa minutitega. Satikate jaoks soovitavad nad umbes 380 W võimendit, subbakale sobib 650 - 700 W. Umbes niipalju mu kaks Crowni ka välja annavad, subbaka võim siis vastavalt monos ja sillatud.

Kui paljudel passiivkõlaritel on sees ülekoormusvastased meetmed ( näiteks pirnike või kaitse ), siis Seeburgi kõlarites neid pole. Nad ise väidavad, et see rikuks soundi. Tore kuulda muidugi, aga eks jääb ka mure, et midagi võib peomöllus maha põleda.

Mida siis öelda kogu komplekti soundi kohta? Kes on kasutanud ja võrrelnud tavalisi lairibakõlareid ning subbakaga süsteeme, küllap see teab, et viimased annavad oluliselt avarama ja laiema soundi. See levib ruumis ühtlasemalt ja ei väsita kõrva, ka suurematel valjustel.

Seeburgi komplekt on sellise heli parim näide. Müts maha, mul pole varem nii hästi soundivat komplekti olnud.
randal
Autoriteet
Autoriteet
Postitusi: 99
Liitunud: 10 Sept 2011, 16:00

Re: Seeburg kõlarikomplekt

Postitus Postitas randal »

Nonii, nüüdseks oled ehk juba piisavalt kasutada saanud, kuidas on? ;)
----------------------------
mitmekülgselt andetu
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Seeburg kõlarikomplekt

Postitus Postitas raen »

Olen tõesti piisavalt kasutanud. Esiteks väike vingumine - ühe satelliidi vahtkumm ei ole päris perfektselt võre külge liimitud - on jäänud mõned n.ö "mullid". Seda näeb ainult väga kindlate valgusolude korral, seepärast ma siiani polnudki märganud. Aga ühel laval oli valgus õige ( vale ) nurga alt ja seal olid muhud näha. Võibolla ma liigselt norin, aga no võiks ikka ju kogu võre kenasti liimiga katta, kui liimimiseks läheb ...

Muus osas aga pole mu entusiasm vahepeal vaibunud. Erinevates foorumites on palju juttu olnud sellest, mis erinevus on plastmass- ja puitkõlaritel ning, et miks üldse tänapäeval veel puidust tehakse ... Mina leian, et puitkasti tekitatava heli struktuur on hoopis teistsugune, kui plastmassi oma. Puitkasti heli on tihe, kandev ja kõlalt kuidagi loomulik ja veenev. Plastkasti sound on aga hõre ja tahab alati kõvasti pealekeeramist, enne kui heli ruumis levima hakkab. Puitkast võib ka nurgas vaikselt tiksuda kuid ikka on igale poole kuulda.

Teine asi mis mind plastmassi juures alati häirib, on see, et johtuvalt nende korpuse õhukestest seintest, lekib ka nende kõrvale ja taha ohtralt tüminat. Puitkastid aga on "tagant kuulates" oluliselt puhtamad. Ja puitkastidel on täpne ning konkreetne keskmiste sageduste osa, plastikutel on see osa oluliselt kehvem.

Kolmas asi, mis mind Seeburgide puhul meeldivalt üllatas, on see, et on ju teada fakt, et valjukate mähised töö käigus kuumenevad ( isegi 200 ja üle selle kraadini ), see omakorda tähendab, et takistus suureneb ja kokkuvõtteks hakkab kõlar vaiksemalt mängima. Lugesin üht JBL-i tehtud testi, et see nn "thermal compression" põhjustab helivaljuse kadu isegi kuni 6-7 dB. See aga tähendab reaalselt mitu korda vaiksemat kõlarit peo lõpus, kui see oli alguses "külmana". Sõltub muidugi, kui palju kõlari taluvuspiire kombata ja kui kuumaks see ajada. Ja vot siin ongi Seeburgidega huvitav - isegi Suures Vennas, kus keerasin volüümi peale, nii palju kui kulus, olid Seeburgid peo lõpuni "värsked". Ma ise põhjendan seda sellega, et ilmselt on nende kõlarite võimsuse näitajad tõesti ka reaalsed, erinevalt paljudest teistest tootjatest, kes luuletavad pool juurde ja, et mu võimendid lihtsalt ei jõua Seeburge nende piirini "kütta".

Mis puutub aga mu Crown võimenditesse, siis minu arvates on need igati pädevad ja head võimud, aga Seeburg ütles küll viisakalt, aga üsna otsekoheselt, et need on "entry level" ja, et ma peaks nende tehtud kõlarite jaoks midagi korralikumat ostma ... :-)

Eks uus aasta annab arutust.
Ivar
Äss
Äss
Postitusi: 213
Liitunud: 30 Okt 2006, 14:12

Re: Seeburg kõlarikomplekt

Postitus Postitas Ivar »

Aga kui on välimäng-mis komplekt siis kasutusse läheb?
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Seeburg kõlarikomplekt

Postitus Postitas raen »

Ivar kirjutas:Aga kui on välimäng-mis komplekt siis kasutusse läheb?
Siin on variante. Varuks on ju veel RCF-i aktiivid ja Dynacordi aktiivsubbakas.
Vasta