"Oh yes, I'm the great pretender"

Artiklid muusika tegemise ja vahendite kohta

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

"Oh yes, I'm the great pretender"

Postitus Postitas raen »

Kui mul midagi ei ole, siis võin ju teeselda, et mul on. Näiteks teeselda, et mul on vinge lampkompressor, millega oma arvutis salvestatud külmalt ja steriilselt kõlavad laulud mõnusalt „vana hea analoogtehnika moodi kõlavaks” pressida. Lahe, ainuke häda on selles, et tegelikult mul ju pole seda lampkompressorit. Ja minu laulud kõlavad ikka endiselt „digitaalsetena” ( ja see pole üldse positiivne sõna ). Aga nagu ikka viimasel ajal, kus viga näed laita, seal tulevad appi sõbrad küberneetikud. Nende abiga leiab ka lampkompressorile väärilise tarkvaralise asendaja.


Aga miks see lambivärk üldse hea on?

Ehtne lampkompressor ( või ka mõni muu lampidel töötav protsessor ) lisab soundile vaevumärgatavat moonutust. Umbes nagu kitarristi overdrive-pedaal, aga muidugi märksa leebem. See on selline meeldiva kõlaga „musikaalne” moonutus ja see tekitab täiendavalt ülemhelisid, mis omakorda muudavad soundi pehmemaks, tihedamaks ja loomulikumaks. Ka kitarristid peavad lugu lampvõimenditest, sest nende naturaalne kompressioon ja draiv annavad selle „õige” kitarri tooni.


Sarnaselt lampkompressorile kompresseerib ja „tihendab” muusikat ka lintmagnetofonile salvestamine, nii nagu seda vanasti tehti. Ka tänapäeva professionaalses helisalvestuses pole mitte harulduseks, kui salvestamine ja editeerimine toimub arvutis, aga kokku miksitakse laulud lintmaki peale. Ikka selleks, et vähendada digitaalse tehnoloogia kalki ja steriilset kõla. Kellel aga ( nagu näiteks nende ridade autor ) pole majanduslikult mõtekas oma auto maha müüa ja osta selle eest siis stuudiolintmakk või korralik lamp- protsessor, see võiks mõelda hoopis vastava asja emulatsiooni peale.


Taolisi programme on palju. Üks neist, mis ongi puhtalt ainult lambi vooluringi emulatsioon, asub lehel http://www.antarestech.com On lihtne kasutada, näeb ilus välja ning pole liiga hinnakas. Sobib üksikute pillide ja ka näiteks vokaali jaoks. Tervet miksingut sellest aga läbi lasta ei kõlba, selleks on olemas teine relv - http://www.t-racks.com See on terviklik masteringi süsteem ja juba kallim. Sama jutt käib ka järgmise kohta - http://www.izotope.com


Kes tahab lambi maitset tunda ilma raha kõrvalmaitseta, see vaadaku http://www.silverspike.com Tasuta,aga üllatavalt head tulemust andev programm. Viitsige ainult läbi lugeda autori soovitused, kuidas asja kasutada.

Minu vaieldamatu lemmik asub aga sellel lehel - http://www.pspaudioware.com Siin leiduv Vintage Warmer on programm, mis emuleerib seda lintmaki peale salvestamise efekti, millest eespool juttu oli. Kasutada saab seda ka üksikute radade töötlemiseks, aga eriti hea on see just terve miksingu jaoks. Väga mitmekülgne riistapuu – korraga nii kompressor, limiter, ekvalaiser kui ka saturaator ( ülemhelide lisaja ). Ja sel on peal väga ehedad ja täpsed indikaator-kellad. Esmatutvumisel veidi ebastandartne plugin ja vajab süvenemist, aga kui asi selge, annab superhäid tulemusi. Erinevad auhinnad, mida selle autoritel on ette näidata, pole küll asjatult saadud! Nagu olen lugenud, kasutavad seda proget ( ja ka teisi PSP pluginaid ) oma töös ka profid laias maailmas. Seda enam võiks see olla ühe amatööri „salarelvaks” muusika salvestajate karmil võitlustandril. Proovi demot ja kui meeldib, toeta Sinagi Poola majandust!
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Postitus Postitas raen »

Sellest Vintage Warmeri soetamisest on mul nüüd juba hulga aega möödas ja võin rõõmsalt tõdeda, et igati asjalik ost. Kasutan seda pluginat praktiliselt iga loo puhul. Nii limiterina, millega valmis miksitud lugu sobiliku tugevuseni tõsta, kui ka kompressorina. Teine variant on eriti hea puhkudel, kui on tarvis lisada mingile pillile veidi sellist analoog-fiilingut. Näiteks, oletame, et basskitarri sound on liiga puhas ja "kõhn" ( nagu see sündist võetud või sämplitud basskitarridel ikka kipub olema ). Pole vaja muud, kui keerata VW-st madalamat otsa peale ja draivi nuppu ka. Ja sound kõlab kohe mahlasemalt, nagu oleks pill mängitud läbi bassivõimu.
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: "Oh yes, I'm the great pretender"

Postitus Postitas raen »

Poolakad mässavad ikka siiani oma Warmeriga edasi ja nüüdseks on juba mõnda aega väljas VW2. Lisandunud on mõningaid funktsioone, näit. poolautomaatne release, brickwall limiter ja FAT-funktsioon. Viimase olemust päris täpselt dokumenteeritud polegi, aga see pidavat siis protsessingu muutma rohkem "analoog-päraseks". Sound muutub tõesti kuidagi "siledamaks". Tõsi, koos sellega kasvab hüppeliselt ka protsessori nõudlus.

Aga kokkuvõtteks - VW on jätkuvalt tegija! Mulle küll meeldib.
Vasta