HK Audio on Saksa firma ja eriti populaarsed, ka meil siin Eestis, on nende toodetud L.U.C.A.S-seeria võimendus-komplektid, mis koosnevad ühest aktiiv-subbakast ja kahest satelliitkõlarist, mida subbakas toidab.
Minul polnud subbakat tarvis, küll aga limpsasin keelt satelliit-kõllide järgi ja HK Audio sai valitud tema Saksa päritolu, kvaliteetfirma maine, aga ka selle pärast, et see firma pakub füüsiliselt mõistliku kaaluga puidust kõlareid.
PR:O 10 X on siis 10" wooferiga puitkastid, mis kaaluvad 12,9 kg. Seega, igati paraja raskuse ja ka väga paraja füüsilise suurusega satelliit-kõlarid.
Tootja lubab neid lahkesti kasutada ka "fullrange" kõlaritena, aga arusaadav, et ega neist suhteliselt ikka väikestest kõlaritest mingit superbassi välja ei pumpa. Aga vokaali ja akustilise kidra helindamiseks, või ka näiteks vaiksema taustamuusika jaoks kõlbavad nad väga kenasti ka ilma subbaka kaasamiseta.
Ehitus- ja koostekvaliteet on küll super!
Siin on igas detailis tunda seda "Saksa suhtumist" - siin pole disainis ainsatki möödalasku. Kõik näeb välja ülimalt elegantne, läbimõeldud, ilus ja väga pro! Haara kasti kust nurga alt tahad - ikka on mugav võtta ja mugav hoida.
PR:O 10X kõllid sobivad ka põrandamonitorideks ja nad on disainitud nii, et nad REAALSELT KA SOBIVAD selleks! St. kõlar on põrandal õige nurga all, pistikupesad asuvad õiges kohas ja ka vastavad kummijalad kaitsevad korpust kriipimise eest. Ka alumised servad on kaetud kummist kattega, et hoida neid löökide ja kriipimise eest.
Ja puitkast on puitkast - see on nagu puupakk, nagu üks tervik! Kõik on tihedalt paigas, ei mingeid vetrumisi ega kriiksumist.
Tehniliste andmete poolepealt -
Takistus - 8 Ohmi
RMS võimsus - 300W
Program - 600 W
Peak - 1200 W
Max SLP - 126 dB
Sensitivity - 99 dB
See kõik on enamvähem samas võimsusklassis, mis näiteks FBT MaXX4 12" plastmasskõllid, selle vahega, et HK-d on isegi pisut tundlikumad - FBT-d on 98 dB.
Nende kõllide standi otsa panek on omamoodi põnev - siin on selleks kaks auku ja mõlemad hoiavad kõlarit põranda suhtes väikese nurga all, vastavalt 3 ja 7 kraadi. Asja mõte on, et suunata heli rohkem rahva poole, mitte aga lakke.
Esipool on kaetud metallvõrega, mille peal on vahtkummist pehme kate. Siin on mul nüüd väike küsimuse koht - see kattematerjal on küll väga kvaliteetne ja tundub ka vastupidav, aga kuidas see aegadele vastu peab? Tavaliselt on ju kõlaritel metall väljaspool ja pehme materjal seespool, ning ikka ju juhtub, et toksad kõlarit kuhugi vastu teravat nurka jne.
See on aga ka ainus väike kõhklus, mis mul selle kõlari juures tekib ja loomulikult võib mu mure ka täiesti asjatu olla.
Sound on neil kõlaritel, nagu ma ootasin - puhas ja kvaliteetne. Ma ei saa väita, et plastmasskõlarite sound oleks halb, aga puitkast on hoopis teise karakteriga. Siin on seda kandvust, heli loomulikku tihedust ja teatavat "veenvust", mida plastmass paraku ei anna, vähemalt mitte väiksematel helivaljustel.
Ostsin kohe kaasa ka originaal-tolmukatted ja need valmistasid mulle küll väikese pettumuse. Küll igati korralikult ja korralikust materjalist tehtud asjad, seest pehmendusega ka ja puha, aga mulle ei meeldi asja konseptsioon - HK tolmukatted on nagu kotid, mille sisse paned kõlari ja tõmbad lukuga ümbert kinni. Idee on õilis, aga paraku eeldab selline toiming alati mingit puhast pinda, kuhu kott panna, et siis selle kallal askeldada. Reeglina on ju aga pubides-pidudel kõik pinnad räpased-tolmused-õllesed ja kui sa toki otsast kõlari maha võtad, kuhu sa siis selle paned? Ikka põrandale, loogiline! Seetõttu ongi kõlarite puhul mugavaim kate nn. "kott pähe"-stiilis.
Seega ei hakanud ma ka HK tolmukatete juures midagi hellitama - käärid sisse, lõikasin koti põhja alt ära ja nõelusin tõmblukud kinni, et need omatahtsi ei liiguks. Kõik sai väga korrektne ja hargnemis-kindel.