On näha, et Har-Bali on sisse programmeeritud klassikalised masterdamise põhitõed. Näiteks, alates kusagilt 200 Herzist ja ülespoole, üritab see sagedusi mitte tõsta, vaid alati pigem lõigata. Bassiotsa on aga see küll nõus upitama, kui vaja on. Teine klassikaline võte on see, et Har-Bal ei tee väga kitsa sagedusribaga ja järske muutusi, vaid võtab ette korraga laiema sagedusriba osa ja üritab saavutada sujuvamat korrektsiooni.
Uuel versioonil on sees ka stereobalansi laiendaja. Sellist tüüpi efektiga liialdamine toob muidugi alati kaasa faasiprobleemid - bassid vähenevad ja kui sellist lugu monos kuulata, on asi päris hale. Aga pisut-pisut seda lisades muutub pilt selgemaks ja puhtamaks küll.
Uuel versioonil on nüüd sees limiter, mis määrab ülemiseks piiriks -0,1 dB. Mina oleks pannud -0,2, et asi oleks kindlam aga OK. Limiter töötab väga lihtsalt, lükkad aga heeblit peale ja asi läheb valjemaks. Tundub, et see on n.ö "soft knee" limiter, sest kui faili pilti pärast vaadata, siis on näha, et ka mitte päris lakke peksvad tipud on nudida saanud. Ehk siis, nagu midagi mastering kompressori ja brickwall limiteri segu. Ise nad kiitlevad, et see pidada kõlalt olema nagu ehe lamp-protsessor. Ma ei tea, kui "lamp" see limiter on, aga küllalt aeglase reageeringuga on see küll ja kui väga kõvasti pressida, siis hakkab volume ujuma. Mis ei ole muidugi mitte halvas mõttes öeldud. Pigem on selline aeglane ja "soft knee" limiter muusikalisem ja kõlalt kõrvasõbralikum.
Üldine GUI ei ole suurt muutunud, kui mitte arvestada uusi nuppe. Üldmulje on sama vanamoodne ja kandiline nagu varem. Programm reageerib küllalt aeglaselt ja kipub ujuma. Mul on küll suhteliselt võimas masin, aga ilmselt on siis arvutustööd päris ohtralt või on lihtsalt proge olemus selline uimane.
Kokkuvõtteks - poisid on päris tubli töö ära teinud. See "masterdamis-automaat" mõningates olukordades täitsa toimib ja/või annab lähtepunktid, millises suunas võiks sagedusi liigutada.
Samas, Har-Bal on programm, mis ajab raudselt oma rida, on mõnes mõttes ka nagu "friigi värk" ja ei pruugi kõigile meeldida. Mulle see aga täitsa istub ja mida aeg edasi, seda rohkem.