"URANTIA ( raeni master )
Siin siis veidi "ülekäidud" versioon. Natuke sellest ka, mida ma tegin või teha oskasin ...
Hakatuseks, see oli sul küllalt vali mixdown. Kui see oli nüüd otse sekventserist tehtud mixdown, siis istus sul kindlasti masterbusi otsas limiter või kompressor. Üldiselt soovitatakse mixdown teha nii vaikne, et see ka ilma limiterita üle nulli ei karga. Vabalt näiteks -5 dB või nii. Siis on sul hiljem masterdades rohkem mänguruumi.
Laadisin faili hakatuseks Har-Bal´i. Pilt oli muidu igati OK, aga vahemikus 30-70 Hz oli küllalt domineeriv osa. Arusaadav, et see muusikastiil eeldabki sub-bassi olemasolu, aga mulle isiklikult tundus, et seda oli seal natuke liiga palju. Häda on selles, et mida rohkem on üks sagedus esil, seda vähem jääb teistele ruumi. Pealegi, nii madalat otsa peale subbari ükski valjukas korralikult ei mängigi.
Krabasin siis sealt üsna kopsaka tüki vähemaks. Loodan, et ma nüüd kogu sinu mahlast siinusbassi ära ei söönud ...
Pidin kohe ka üldist volüümi vähendama, sest Har-Bal hakkas "punast pilduma" ( fail oli liiga hot )
Ja rohkem ma midagi ei puutunudki, sest ei tahtnud pilti rikkuma hakata.
Edasi laadisin asja Sonarisse. Üldiselt oli pilt küllalt ühtlane ja ilma liigsete peakideta. Puht maitse pärast panin talle siiski kompressori selga. Kasutasin optilise kompressori emulatsiooni, et see annaks sellist veidi "siidist ja kreemist" soundi juurde. Asi oli niigi korralikult ühtlane, seega panin suht väikese ratio 1:1,2 ja üsna aeglase atacki.
Kuna olin Har-Balis pidanud gaini maha tõmbama, siis lisasin lõpuks Vintage Warmeriga mõned detsibellid.
Kokkuvõtteks on kuulda, et bassiots on tunduvalt kergem küll. Kas see nüüd ka asja PAREMAKS tegi, on muidugi isejutt ...
PS. Peaks ka hakkama drumm`n`bassi tegema ...