Rendist ja ostmisest.

Muusikast ja muustki ...

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Rendist ja ostmisest.

Postitus Postitas raen »

Paistab olema tõusev trend, et enam pole sul võimalik tarkvara päriselt omandada, vaid n.ö rendid, makstes selle eest mingit kuutasu. Ehk siis subscription. Alles siin teatas Avid, et Pro Tools'i saab varsti ainult kuutasu eest. Aga oma renditeenusega tuli nüüd välja ka UVI. Tõsi, nende puhul näib, et vähemalt praegu on võimalik asju siiski ka välja osta.

Aga sama teed on läinud ka paljud teised - Reason Studios, Plugin Alliance, Izotope jne. See on tekitanud kasutajate hulgas kõvasti poleemikat.

Olen siin ise ka mõelnud, et mida see reaalselt minu jaoks tähendab ja kuidas ma sellesse suhtuma peaks?

Ja ega ongi raske üheselt vastata. Ausalt öelda on see tarkvara-arendamine üldse üks keeruline valdkond. Ok, alustad mingi tootega, teed valmis versiooni nr.1 ja hakkad seda müüma. Siis täiendad ja parendad, lisad funktsionaalsust ja lased millalgi välja versiooni nr.2. Ja küsid selle eest jälle mingit raha, uute kasutajate käest täislaks, vanade kundede käest pisut vähem.

Häda on aga, et selliselt tuleb millalgi kätte hetk, kus pole enam kuhugi arendada, sest asi on valmis. Sealt edasi jääb ainult n.ö üle-arendamine, kus piltlikult öeldes hakkab asi välja nägema nagu labidas, mille varre otsas on USB mälupulk, taskulamp ja netiraadio. Ehk siis, mingi imelik monstrum, mis ise ka ei mäleta, kes ta on ja kust ta tuli.

Aga arendada on vaja, sest mille eest sa rahvalt raha küsid.

Variant on kõrvale tuua mingeid uusi tooteid, arendada ja müüa neid. Sellega on aga see jama, et varsti on kataloog asju täis ja veel midagi uut mängu tuua on raske, sest kõik on juba olemas. Jälle surnud ring.

Teisest küljest ka muidugi rahvas nõuab pidavalt midagi uut ja seda on foorumitest näha, et kui mõnel arendajal juba kasvõi pool aastat pole midagi tulnud, on kohe kisa lahti. Kuigi vb arendaja tahaks öelda, et mida te röögite, kõik on ju olemas, kõik töötab.

Aga vähemalt on sul valik, et n.ö elu-aegse litsentsi puhul on sul võimalik oma arvutiga kolida off-line'i ja kasutada seda softi ilma täiendavate kulutusteta kuni elu lõpuni. Kas sinu või selle arvuti elu lõpuni, on muidugi eraldi jututeema.

Rendi puhul aga sellist võimalust pole. Nii, kui lõpetad maksmise, oled ilma.

Ja see ongi see põhimõtteline veelahe, mis paljusid, seejuures ka mind häirib. Asi on selles, et kui me räägime muusika loomisest, siis kui sa päriselt ei oma neid tööriistu, siis sa ei oma päriselt ka seda kunsti, mida sa nende tööriistadega lood. Jah, sul on võimalik träkid eraldi audioks välja lasta, MIDI-träkid MIDI-failideks jne, et neid siis kunagi mõnes teises softis kasutada, aga see pole päris see.

Rent on ilmselgelt pigem arendaja huvides, sest see tagab talle ... jah, küll ühekorraga väiksema, see-eest aga pideva rahavoo ja seob sind tugevamalt konkreetse tootja ökosüsteemiga. Ka võimaldab see arendajal parandada oma vigu sinu raha eest, mida ta muidu peaks pakkuma tasuta uuenduste näol.

On toodud ka võrdlusi, et muusikat sa ju ka tänapäeval rendid Spotifyst ja filme vaatad Netflixist kuutasu eest, mitte ei osta endale päriseks. Aga siin on põhimõtteline vahe - Spotify ja Netflixi sisu on tõesti toode kui selline. Sa kuulad-vaatad, n.ö tarbid konkreetsed asjad ära ja polegi mingit vajadust neid endale päriseks osta. Mingit konkreetset sünti vajad sa aga ka homme ja ülehomme.

Rendi puhul on veel üks nüanss - kaob ära omandamise soov ja ka rõõm omandatud asjast. N.ö "GAS".

Mitte, et GAS, ehk "pidev uute asjade omandamise"-sündroom ka midagi tänuväärset oleks, aga kui miski pole enam sinu, kõik on laenatud ja ajutine, siis suretab see välja ka lojaalsuse ja margi-truuduse. Ja lojaalsus on küll väärtus, mida maailmal tasuks minu arvates hoida. Aga ma annan ka endale aru, et see on laiem asjade areng, mis minu soovidest sõltub vähe ja küllap me kõik tulevikus "ei oma midagi aga oleme õnnelikud", nagu siin välja on öeldud.
Vasta