Record/Reason

Riist- ja tarkvara arvustused

Moderaator: Moderaatorid

Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Record/Reason

Postitus Postitas raen »

Propellerid andsid teada, et teises kvartalis tuleb välja Reason7.

Mida uut?

1. MIDI OUT. No, läks aega, mis läks, aga ära tegivad. Ja pildi järgi paistab, et üsna elegantselt ja lihtsalt lahendatud - selleks on räkis spets External MIDI Instrument device

2. Audio, mida salvestad, saab automaatselt ära "slice"-da. Muuda tempot, kvantiseeri rütmilised kõikumised, või konverdi kogu kupatus REX-failiks.

3. Igal seadmel on nüüd küljes VOLUME ja PAN. Väga mugav, see mikseri- ja rack-view vahel klõpsimine tüütaski juba ära.

4. Mikseril on nüüdsest ka BUS-kanalid. Jumal tänatud!

5. Uus Spectrum EQ, koos analüsaatoriga

6. Audiomatic Retro Transformer efekt. Mis see täpsemalt on, pole veel eriti teada

Kokkuvõtteks - Reason saab järjest rohkem täisväärtuslikuks sekventseriks. Koos sellega aga järjest rohkem hakkab sarnanema oma konkurentidega.

Upgrade praeguse versiooni juurest maksab 129 eur
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Record/Reason

Postitus Postitas raen »

Nonii, Reason 7 on mul nüüd siis olemas.

Esimene hea uudis on see, et nüüdsest saab autoriseerida ka arvuti. Ehk siis, enam ei pea tingimata hoidma dongel-pulka pidevalt USB-augus, või siis enne Reasoni käimatõmbamist ennast Propellerheadsi serveris tuvastama. Väga mugav - oma koduarvuti on kogu aeg autoriseeritud, aga kui lähed näiteks sõbra juurde stuudiosse, siis võtad kaasa kas USB-key või autoriseerid üle neti.

Proovisin uuendused ka ära. MIDI OUT töötab kenasti, ja mis peamine, seda on lihtne kasutada. Sama võib öelda ka muude uuenduste kohta.
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Record/Reason

Postitus Postitas raen »

Mis mulle aga jätkuvalt ei meeldi, on see, et sekventseri osa ( ehk siis see vaade, kus sa editeerid noote jms ) ja mikseri osa on endiselt nagu kaks kätt, mis teineteise tegemistest midagi ei tea. Näide elust - oled mikseri-vaates ja klikid näiteks basskidra kanalile ... loogiline oleks, et ka sekventseri-vaates aktiveerub seesama kanal ja saad MIDI-klahviga bassi soundi mängida. Praegu aga ... tutkit ... kõlab ikka see instrument, mille viimati sekventseri-vaates olles aktiivseks jätsid.
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Record/Reason

Postitus Postitas raen »

Mõni päev tagasi tuli välja Reason 9. Tõmbasin demo alla, et veenduda, kas 129 EURi uuenduse eest ikka on õiglane hind. Ja pean nüüd tunnistama - ma ei annaks isegi poolt sellest rahast!

Ja see ei üllatanud mind. Reason on arengus toppama jäänud. Kui vanasti sai see kiidelda sellega, et kõik töötab kui õlitatult, siis mida versioon edasi, seda aeglasemaks ja kohmakamaks Reasoni mootor jääb. Brauseri süsteem, mis tuli koos versiooniga 8 ja mis toetub kõiges hiirega lohistamisele, on küll idees vb hea, aga teostus on minu arvates lihtsalt ebamugav ja tüütu. Midagi pole selles osas paremaks läinud ka nüüd - sama konarlik, sama ebatäpne, sama mõttetu.

Uued MIDI-efektid ehk PLAYER'id on küll väga funktsionaalsed ja näevad kenad välja ka. Eriti meeldib mulle uus arpeggiator, millega saab lõpuks ometi mängida ka akorde, mitte ainult noote riburadapidi, nagu need ürgvanad arp-id Reasonis siiani teha oskasid. Aga oh häda - mis kasu on uuest uhkest arpeggiatorist, kui Reasoni engine on nii aeglane, et isegi, kui puhver panna kõige väiksema peale ( 64 ), pead laivis mängides klahve pisut varem alla vajutama, muidu jääb arp hiljaks ja hakkab vastu rütmi mängima. Fakt on, et laivis kasutamiseks on Reasoni arp täiesti kasutu. Ja see võtab igasuguse mängumõnu ära, sest kes viitsiks asju hiirega progeda. Digital Performer on selles osas täiesti teine maailm.

Ma ei proovinud Reasoni uut pitch-editori. Usun, et see on hea, sest see baseerub samale algoritmile, mida varasemad versioonid kasutavad transponeerimiseks. Reason 8 näiteks võimaldab päris mitu tooni üles alla kerida, ilma, et moonutusi kuulda oleks. Aga taolised editorid on teistel DAW-idel juba ammuilma olemas ja see, et Reason selle alles nüüd sai, on pigem häbiasi, kui väärtus, millega kiidelda.

Ja, oh ... uutest skin'idest peab kohe eraldi rääkima! Nüüd saab Reasonil valida lisaks tavalisele heledale teemale ka tumeda ja sinise. Idee on tore, aga häda selles, et tonaalsus muutub ainult kohati. Näiteks combinator ja mikser jäävad ikka valgeks ning torkavad tumedal taustal veel eriti valusalt silma. Üsna tobe on ka, et peale teema vahetust pead Reasonile restardi tegema. Digital Performeril näiteks on erinevaid teemasid kümneid, need on tõeliselt ilusad ja efektsed ja iga teemaga vahetub reaalselt kogu DAW-i stiil ja väljanägemine - heeblid, nupud, kõik-kõik. Reasoni puhul tehti aga mingi hädapärane poolik lahendus.

Ja proovimise ajal pani Reason mul nii pange, et pidin ta lõpuks jõuga kinni suruma.

EDIT. Tegelikult see siiski polnud crash. Nimelt, kui kasutada "full screeni" ja siis Reasoni sessioon kinni panna, jääb alles vaid tühi must ekraan. Menüüd on tegelikult ülemise serva taga peidus ja programm igati teovõimeline

Mage. Hale. Siiralt kahju kunagisest heast asjast :-(
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Record/Reason

Postitus Postitas raen »

Hiljuti saabus taas uus Reason, sedakorda siis juba vers 10. Eelpromo oli asjale igatahes kõva, väidetavalt on tegu kõige uhkema uuendusega, mis iial Reasonil olnud. "More everything!" - see oli hüüdlauseks. Paraku usub seda vist ainult Propellerheadsi turundusosakond, sest kasutajate arvamus asjast on kõike muud.

Aga veidi taustast ka. 2017 a kevadel ostis Norra investeerimisfirma Verdane suure osa Propellerheadsi aktsiatest. Rahvas arvas selle peale, et küllap on see ühtlasi ka Reasoni lõpp, nii, nagu siin varem korduvalt on erinevate softidega peale üleostmist juhtunud. Reasoniga aga tundus, et nii siiski ei lähe. Pigem vastupidi - lisaraha pani rattad käima ning juba üsna pea tuli välja uuendus Reason 9-le. Ja see uuendus oli suisa revolutsiooniline, ma ütleks. Lõpuks ometi sai Reason endale VST-toe. Asi, mida kasutajad olid aastaid oodanud. Lisaks veel ka pluginate delay kompenseerimine. Kõik see oli minu arvates igati kenasti tehtud, pluss veel see, et Reason 9 omanikele oli uuendus tasuta. Nii, et tulevik tundus uue omaniku all igati helge.

Nüüd siis aga uus Reason 10, "Kõike rohkem!" slogani all. Olgu kohe öeldud, et tehnilise poole pealt pole uuendatud mitte midagi. Nipet-näpet muudatused vaid, näiteks salvestuvad nüüd "solo" ja "mute" nupud. Eelmisel versioonil olid need alati taas mitte-aktiivsed, kui sessiooni pärast kinnipanekut jälle käima tõmbasid. Võibolla on midagi veel tehtud, aga märganud ma igatahes pole.

Küll on aga nüüd komplektis kaks uut sünti - EUROPA ja GRAIN. Ma pole eriti pädev hindama nende võimekust, küllap mõni sündiguru oskaks neist välja keerata nii mõndagi, aga presette kuulates on tegu ikka täpselt selliste lamedate ja 2D soundipildiga Propelleheadsi süntidega, nagu vana "hea" THOR või PARSEC. Mitte kõik presetid pole pahad, aga no ei ole sügavust, ei ole detailsust! Võta või võrdluseks Parawave'i RAPID, sel on selline sound, et mokk jääb töllakile! Reasoni uued sündid aga on ... masendavalt igavad.

Mida veel uut? On 3 "mini-romplerit" - HUMANA, KLANG ja PANGEA. Esimene on inimhäälte, teine meloodiliste löökpillide ja kolmas etnopillide jaoks. Kõik need on üsna keskpärased. Ja on tegelikult "kolmanda tootja", Soundironi sämplitest kokku pandud. Tekib ka küsimus, miks ei võinud kogu selle kama panna ühte romplerisse? Aga noh - "Kõike rohkem!", eks. Tegelikult on juba praegu üsna tüütu erinevate "stock"-instrumentide ja VST-pillide pikas nimekirjas skrollida, kuna Reasonile omaselt koosneb list piltidest, need aga võtavad mõistagi ruumi.

Komplektis on nüüd ka RADICAL PIANO. Varem sai seda osta raha eest, nüüd siis koos uue Reasoniga tasuta. Mina seda omal ajal ei ostnud, aga ma kujutan ette nende inimeste "rõõmu", kes seda tegid ja nüüd maksid n.ö uuesti. Pill ise on ... veider. Vb kui tahta mingeid imelikke UFO-klaveri sounde teha, siis on RADICAL PIANO täitsa hea, muus osas on palju paremaid variante, kasvõi Propellerheadsi enda klaveri refill.

Veel on Reason 10-s hunnik uusi trummisounde ja loope. Neid on väga palju ja need on äärmiselt mittemidagiütlevad. Sa oled neid kõiki juba kuulnud, minu arust on enamus neist ka varasemas soundipangas juba olemas. Ja väga palju on selles reas soundide kordumist. Täiesti mõttetu ballast!

Ja ega rohkem midagi uut polegi! Jätkuvalt on Reason pisut uimane ja kohmakas, "poor CPU performance" on foorumites populaarne teema.

Maksin 129 EURi siiski ära, võtku seda nagu väikese avansina minu poolt!
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Record/Reason

Postitus Postitas raen »

Kuigi Reason ei arene just päris selles suunas, mis mulle meeldiks, kasutan seda siiski edasi. Üks põhjus see, et olen omajagu raha panustanud soundidesse. Ja teiseks, vaatamata puudujääkidele, olen Reasoniga lihtsalt harjunud.

Üks nüanss siiski on, mis mulle eriti närvidele käib - nimelt jookseb Reason uute Macide retina-ekraanidel väga uimaselt. Täpsemalt siis, audio on korras, aga pilt ujub ja uimerdab. Selgub, et põhjuseks on see, et Reasoni pilt joonistatakse arvuti protsessori, mitte graafikakaardi abil. Lahenduseks on äpp tõmmata käima "low resolution" rezhiimis. Aga see teeb muidugi pildi uduseks ja on teiste äppidega võrreldes ikka üsna kole
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Record/Reason

Postitus Postitas raen »

Mõni päev tagasi tuli välja Reason 11 ja mul see nüüd olemas ka. Algselt oli küll plaan, et jätan uuendamata. Põhjusi selleks oli tegelikult mitu. Esiteks olin vahepeal kolinud oma töödega Digital Performerile ja vajadus Reasoni järgi oli väike. Teine põhjus oli see, et Reasoni arendus liigub viimasel ajal mitte päris selles suunas, mis mulle vajalik. Siis aga mõtlesin ümber ja ostsin siiski ära, sest olen väga pikaaegne kasutaja ning traditsioonid maksavad ka midagi! :-)

Pealegi, nagu selgus, on Reason läinud mitmeski mõttes paremaks.

Esiteks, nagu ma eelmises postituses kurtsin, ei tahtnud vers.10 mitte just väga kenasti Retina-displayl joosta ning tuli kasutada low-resolution varianti. Vers.11 on sellest pahest prii, pilt on super kirgas ja töötab sujuvalt.

Teiseks uudiseks on, et Reason on nüüd lisaks iseseisvale DAW-ile ka plugin. Ehk siis, saad seda kasutada mõnes teises DAW-is nagu VST-instrumenti. Hetkel on olemas VST3, AU on tulekul veel selle aasta sees.

Ja see on tegelikult väga põnev lüke Propellerheadsi poolt. Või, sorry ... Reason Studios'i poolt - neil on nüüd ju uus nimi.

See on neil mõneti nagu juurte juurde tagasi pöördumine, aegadesse, kus Reason oligi vaid punt instrumente, ilma audio salvestamise võimaluseta. Reason VST ongi nüüd täpselt see sama asi, aga järgmisel levelil - pole vaja enam jännata mingi Rewirega, et DAW-i ja Reasonit omavahel sünki saada, vaid lihtsalt tõmbad selle käima nagu iga teise VST-instrumendi. Lisaks on nüüd ju Reasoni sees võimalik kasutada RackExtensione ja neid on tänaseks päris suur valik, mõned neist väga head. Läbi Reason VST on kõik need RackExtensionid nüüd saadaval ka teiste DAW-ide kasutajatele.

Nii, et sellega on nagu vana hea Reason tagasi, samas aga väga ahvatlev ka absoluutselt kõigide teiste DAW-ide kasutajatele.

Tõsi, minu puhul on see jälle natuke miinuseks ka, sest on ju selge, et taolise VST-instrumendi arendus võtab kõvasti ressurssi ja selle võrra vähem arendatakse Reasonit, kui iseseisvat DAW-i.

Ja nii ongi - ega siin DAW-i poolepealt väga midagi revolutsioonilist pole, peamiselt nipetnäpet uuendused. Näiteks saab nüüd träkke vertikaalsuunas oluliselt suuremaks zoomida, kui siiani. Väike muudatus, aga tegelikult vajalik.
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Record/Reason

Postitus Postitas raen »

Nonii, ReasonStudios tuli siis ka nüüd välja oma subscribe-võimalusega. Mis see eestikeelne vaste ongi sellele? Renditarkvara?

Igatahes on sel nimeks Reason Pluss. Küsivad nad selle lõbu eest 20 Eurot kuus või 199 aastas. Ja saad siis selle eest Reasoni põhitarkvara, koos kõigi praeguste ja tulevaste Reasoni enda tehtud pillide, efektide ning playeritega. Lisaks tulevad igal nädalal välja uued n.ö soundipakid. Ilmselt on need mingid stiilide kaupa klotsid, millest on hea lihtne muusikat kokku tõsta. Foorumites neid mõned täitsa kiidavad, ise proovinud pole.

Ja lisaks on vaja installida utiilit, nimega Reason+ Companion, millega siis asju hallata.

No mida siis öelda?

Olen asju ainult eemalt jälginud ja foorumeid lugenud. Ei ole isegi oma kasutajasse sisse loginud, sest üsna mitu inimest on kurtnud, et täiesti kogemata on nad sattunud subscribe'i rattasse ja tühistada seda pole võimalik. Ühest küljest võib muidugi kahtlustada inimeste enda lollust, aga teisalt - kus suitsu, seal tuld. Reasoni tugi, koduleht ja seal navigeerimine on, eriti viimastel aastatel, olnud tõesti kohutav. Tüüpiline oli näiteks, et kui logisin ennast läbi pika ja keerulise "ma pole robot" kadalipu oma kasutajasse ja üritasin seal supporti juurde navigeerida, leidsin ennast taas välja visatuna. Ühesõnaga, hoian igaks juhuks eemale.

Aga foorumid on täis meelepaha. Tähelepanuväärne on ka, et kriitiliselt on sõna võtnud ka Rack-Extensionite ( edaspidi RE ) tegijad. Kui keegi ei tea, mis on RE, siis see on Reasoni plugin, mille on tootnud keegi kolmas tegija ja mida siis müüakse Reasoni poes. Tegijate nurin on minu arvates igati põhjendatud. Reason promob praegu täie rauaga oma renditarkvara võimalust ja RE-pood on lükatud kuhugi lehe alla otsa. Selge on ka see, et kui suund on sellele, et jäme ots oleks rendi peal ( kuigi ka n.ö vanakooli võimalus väljaostmise näol säilib ), siis kukub RE-de ostmine kolinal. Nagu keegi foorumis tabavalt võrdles - keegi ei osta rendiautole oma raha eest uusi rehve.

Ja kui asjale laiemalt vaadata, siis on renditarkvara eelkõige vaid rahapumpamise vahend. Esmapilgul maksad nagu korraga vähem ja väidetavalt saad tihedamalt softi uuendusi. Fakt on aga, et nii, kui lõpetad maksmise, jäävad sulle ainult projektifailid, mida millegagi avada pole.

Või siis on nii, et algul maksad renti, hakkab meeldima ja hiljem ostad välja, seega maksad sama asja eest mitu korda.

Igakuine rahakasseerimine paneb ka tootja ebavajaliku surve alla - millegagi tuleb renti õigustada. Vigade parandamise eest ei sobi ju raha küsida, seega tuleb pidevalt toota mingeid uusi pille, efekte, funktsioone, sounde ja muud jura. Aga reaalsus on, et tegelikult on kõik vajalik juba olemas ja enamust seda uut kräppi pole kellelegi vaja. Taaskord mõte foorumist, kus keegi võrdles asja Netflixiga, kes ka on sunnitud tootma kiiret ja odavat saasta, et oma renti õigustada.

Nii, et segadust ja küsimusi on palju. Kas Reason tulevikus ikka jääb ka täisväärtusliku DAW-ina eksisteerima või pigem jääb alles vaid plugin ning DAW saadetakse hingusele? Mis saab tulevikus väljaostmise võimalusest, kas jääb vaid rent?

Kõike võib juhtuda, kuivõrd roolis pole enam mitte audio-entusiastid vaid investeerimisfirma.

Mul on hea meel, et sellest paadist juba mõni aeg tagasi välja hüppasin. Kahju aga sellest, et olen palju raha matnud Reasoni soundidesse, eriti kahju oleks Reason Drums refillist.
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Record/Reason

Postitus Postitas raen »

PS. Nagu selgub, on ReasonStudios otsustanud hingusele lasta dongliga autoriseerimise. Ehk siis - nende USB pulk ja Balance audio-interface autoriseerijana varsti enam ei funka. Jääb arvuti enda autoriseerimine ning on-line. Jama on aga, et korraga saad autoriseerida ainult ühe arvuti.
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Record/Reason

Postitus Postitas raen »

Järgmine kuldaväärt idee - nüüdsest maksab Reasoni 30-ne päevane test-periood 1 dollar. Ehk siis, tasuta demot, kui sellist enam pole, saad testida ainult nende subscribe versiooni.

Ja nagu ikka selliste asjadega, kui unustad asja ära kantseldada, siis edasi kasseerivad nad juba täisraha - 20 dollarit kuus. Seega, kui lihtsalt kustutad Reasoni ära ja pidevalt oma krediitkaardil toimuvat ei monitoori ka, siis kunagi saad toreda üllatuse.

Ehe õngitsemine, ei muud! Nii juhtub, kui algselt entusiastide veetud firma müüakse maha investeerimis-ettevõttele.
Vasta