Varundamine.

Muusikast ja muustki ...

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Varundamine.

Postitus Postitas raen »

Kuna kõik asjad aja ning kasutamisega kuluvad, olen ka oma muusikategemisega seotud arvutimajandust jõudumööda üritanud turvata. Ehk siis, olulisemat infot sealt dubleerinud ja varundanud.

Kui soft-süntidega seonduva pärast ise väga muretsema ei pea, sest enamasti saab tootja kodukalt kogu kraami vajadusel jälle alla tõmmata, siis enda tehtud tööga, näiteks MIDI-failide, DAW-sessioonide ja audio osas on varundamine üsna kriitiline. Tõsi, minul isiklikult pole veel õnnestunud mõne riistvaralise rikke tõttu millestki ilma jääda, aga ega ma seda ootama jääda ka ei tahaks.

Üldiselt olen ma kasutanud Macile sisse-ehitatud Time Machine'i. Selles mõttes hea lihtne lahendus, et väline kõvaketas arvutil kogu aeg küljes ja ise ta seal siis majandab.

Samas on aga Time Machine tüüpiliselt Apple'i softidele üsna jäik ning ega seal eriti midagi väga enda järgi kruttida ei saa. Näiteks, minu soov on jooksvalt varundada vaid mõnda üksikut folderit, kus on mu vajalikud asjad ja mille kallal ma igapäevaselt tööd teen. Time Machine lubab küll välja jätta süsteemi failid ning ühekaupa saab nimekirja lisada asju, mida varundamisest välja jätta, aga muus osas ta kopeerib enamvähem kogu arvutit ja teeb seda siis, kui tema tahab. Või, kui sul on meeles varundamine käsitsi käima panna.

See kõik aga tähendab, et Time Machine nühib omatahtsi pidevalt mulle mittevajalikku infot kõvakettale, kulutab ja ummistab seda.

---------

Variant on muidugi ka jooksvad asjad sünkida mõne pilvega. Ehk siis, nii, kui midagi arvutis ära seivid, läheb koopia kohe ka pilve. Apple pakub selleks näiteks iCloud'i ja 5 giga tasuta ruumi ka. Aga taaskord on see Apple'ile omaselt jube domineeriv ja kohati ka arusaamatu teenus. Näiteks õnnestus tal mulle jumal teab kust sokutada arvutisse pika nimekirja mingeid mu vanu Safari bookmarkse, kuigi olin hoolitsenud, et serveris oleks ainult mul vajalikud asjad. Kust ta need võttis, müstika, igatahes nägin pikalt vaeva, et neid kustutada.

Pluss see, et sünkimine, kui selline, tähendab ju, et kui kusagilt midagi kustutad, kustub see kõikidest süngitud seadmetest, kui õige hetke maha magad ja vale vajutuse teed. Mul on korra õnnestunud selliselt kõikidest mu telefoni kontaktidest ilma jääda.

Pluss veel ka see, et Apple iCloudi veebivariant on lihtsalt kohutav ja äärmiselt aeglane ka.

Muidugi on olemas kõiksugu muid pilveteenuseid, Dropboxid jne ja kuigi mõned neist on väidetavalt ka väga turvalised ja krüpteerivad kogu info, näiteks Sync.com, siis samas jälle ei oleks mul nagu pointi pidevalt oma audiot pilve vahet jooksutada, eriti mu praeguses elukohas, kus on kahjuks ainult üle-õhu-nett. Pealegi, väline kõvaketas on siin minu käes, pilv aga ... krt teab kus ja kelle käes.

Nii ma siin olengi otsinud erinevaid võimalusi oma tööd varundada. Praegu kasutan sellist softi, nagu ChronoSync - https://www.econtechnologies.com/chrono ... rview.html

See on täpselt nii keeruline või lihtne, nagu sa ise soovid. Mul on sätitud praegu, et nii, kui ma mulle vajalikes folderites midagi olen toimetanud, läheb koopia kohe välisele kettale ka. Aga saab ka nii panna, et teeb koopiad kindla aja tagant. Saab määrata, et alles on vaid viimane koopia, aga saab ka nii, et ta hoiab eelmised versioonid ka meeeles. Või siis kopeerib kogu stuffi üldse pilve.

Ühesõnaga, mõnus ja praktiline asi.
Vasta