Selig Leveler - Reason RackExtension plugin

Riist- ja tarkvara arvustused

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Selig Leveler - Reason RackExtension plugin

Postitus Postitas raen »

Pilt

Selig Leveler on sellise muusikategemise tarkvara, nagu Reason plugin ( ehk RackExtension, nagu seal neid asju nimetatakse ). Seega, sel, kes Reasonit ei kasuta, pole tõenäoliselt ka Selig Levelerist sooja ega külma. Aga ehk tasub edasi lugeda ikka!

Selig Leveler on oma tööpõhimõttelt "ülespidi" kompressor. Erinevalt tavalisest kompressorist, mis pressib valjud tipud vaiksemaks, tõstab "ülespidi" kompressor hoopis vaiksed kohad valjemaks. On's lõpptulemuses vahet ka? Mõlemad need on tööriistad dünaamika ühtlustamiseks, aga tulemus pole neil päris sama. Kuna heli kõige iseloomulikumad küljed väljenduvad just selle alguses, atakis ja kuna tavaline kompressor mõjutab eelkõige just neid, siis on tavalist kompressorit märksa rohkem kuulda. Ülespidi kompressor aga atakke ei puutu ja tegutseb rohkem sustaini kallal. Veidi üldistades võikski öelda, et tavaline kompressor on eelkõige nagu efekti mõttes, siis, kui tahame soundi olemust muuta. Ülespidi kompressor on aga hea, kui on vaja lihtsalt soundi dünaamikat ühtlustada, ilma, et protsessingut väga kuulda oleks.

Ülespidi kompressoritel on aga ka üks häda - koos valjemaks tõstetud vaiksemate kohtadega võimendub ka mürafoon. Ja siin väljendubki Selig Leveleri tugev külg - sa saad ise täpselt määrata, millist nivoode vahemikku plugin protsessib. Tulemuseks on, et kasulik signaal saab kena ja ühtlane, ilma seejuures tarbetut müra ülesvõimendamata.

Kuigi Selig Leveleri esipaneelilt vaatavad vastu üsna tuttavad terminid, siis näiteks CURVE-slideri funktsioonist aru saamine vajas mul user manuaali lugemist.
See aga ei tähenda, et plugina kasutamine üldisemas mõttes oleks keeruline. Vastupidi, tegelikult on asi väga lihtne.

Töö algab alati kalibreerimisega. Ühendad plugina oma audioträkile külge ja mängid ette kõige valjema koha. PEAK HOLD-indikaator näitab ära, millise nivooni see tipp küünib. Nüüd sätid TARGET-poteka samale näidule. Kui juhtumisi on failis veel valjemaid kohti, mida sa ei märganud, siis OVER-tuluke annab sellest hiljem märku. Viimane ei tähenda automaatselt mingit moonutust vms, vaid eelkõige, et TARGET pole oma õiges posängis.

Edasi vajutad RESET ja mängid ette kõige vaiksema koha ( kasuliku signaali mõttes ) ja vaatad taas indikaatori näitu.

Nüüd lahutad vaiksemast näidust valjema näidu ja saadud tulemuse võrra nihutad CURVE-sliderit paremale.

Tulemuseks on see, et kogu kasuliku signaali vahemiku nivoo on omavahel ühtlustatud, samal ajal, kui tarbetu müra jääb võimendamata.

Mõistagi on selline protsessing küllalt jõhker, seetõttu on BLEND-potekaga võimalik leida sobilik vahekord puhta ja töödeldud signaali vahel. Abiks on ka RECOVERY-potekas, millega saab määrata protsessingu kiiruse. Ja LOOK AHEAD-nupuke annab ka pluginale natuke lisa-aega.

Mis saab aga siis, kui CURVE-sliderit vasakule nihutada? Saab seda, et vaiksemaid kohti lükatakse veelgi vaiksemaks. Kasulik näiteks siis, kui on soov mingit taustamüra kuuldamatuks teha.

Kus on Selig Leveleri sobilik kasutada? Kõikjal, kus on vaja dünaamikat ühtlustada, ilma, et protsessingut liialt kuulda oleks. Näiteks vokaali-träki juures on selline plugin lihtsalt kuldaväärt. Või minul näiteks raadiointervjuude juures, kus on tavaline, et erinevad rääkijad salvestuvad erineva nivooga. Jah, träki saab ka sõnade kaupa tükkideks lõigata ja nivood käsitsi paika ajada, aga kes seda teha jõuaks? Selig Leveler teeb sama asja hetkega.

Üllatavalt hästi toimib Leveler ka masterdamise puhul. Pilt saab oluliselt ühtlasem ja intensiivsem, samas jälle midagi ei moonuta ega "pumpa".

Kokkuvõtteks - igati asjalik plugin. Kahju ainult, et tegija ei näita üles vähimatki initsiatiivi, et asi portida ka VST/AU formaati.
Vasta