Fonode masterdaja - kes see veel on?

Tegevmuusikute rõõmud ja mured

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Fonode masterdaja - kes see veel on?

Postitus Postitas raen »

Pilt

Mõtestasin enda jaoks lahti uue toreda ameti - fonogrammide masterdaja.

See on ju fonobändide teada-tunda probleem, et fonod kipuvad olema erineva valjuse ja soundiga. Olgu siis põhjuseks see, et fonod on valmistatud erinevaid meetodeid kasutades, erinevate tegijate poolt või on liiga erinevat stiili, aga head lahendust siin peale laval pideva helipuldi näppimise bändil reeglina pole.

Siin tulebki appi fonode masterdaja. Ta kuulab kõik su fonod üle, ajab need omavahel soundiliselt nii lähedaseks, kui see võimalik on ja ühtlustab nivood.

Mille poolest erineb fonode masterdaja n.ö päris masterdajast? Kontseptsioon on neil sama, aga nüanssides siiski erinev. Minu arusaamise järgi on päris masterdaja käsitlus eelkõige ühe loo keskne ( kui ta lihvib ühte lugu ) või siis albumikeskne ( kui talle on antud terve plaat masterdada ). Reeglina aga ei masterda keegi korraga näiteks 100-t lugu. Kuid just nii suure ja suuremagi hulga failidega tuleb fonode masterdajal tegeleda. Sest fonobändi lugude hulka mõõdetakse sadades ja kui juba sound paika ajada, siis kogu komplektil korraga. Kui päris masterdaja lähtub eelkõige oma heast maitsest ja töös oleva materjali stiilist, siis fonode masterdaja peamine eesmärk on lihtsalt panna lood omavahel sobituma.

Fonode masterdaja peab olema kursis, millise nivoo ja soundipildiga on bändi senine fonodepark ja suutma uued fonod vanadega komplekti panna. Mulle tundubki, et kui fonogramme võib bänd tellida siit ja sealt, siis koostöö fonode masterdajaga on elukestev.

On see mingi lihtne töö ja kas igaüks saab sellega hakkama? Nii ja naa. Kõrvad on kõigil olemas, arvutid ka ja ega vastavad pluginadki ülemõistuse kallid pole. Häda on ainult selles, et inimese taju on väga subjektiivne - täna kuuled ühtmoodi, homme teistmoodi. Masin on küll objektiivne ja oskab hästi asju numbriliselt näidata, paraku aga ei kuule tema niimoodi, nagu inimene kuuleb. Kuidas inimene ja masin koos tulemuslikult tööle saada, see nõuab omajagu harjutamist ja kogemusi.

Kas mina seda oskan? Ei tea. Aga üks projekt on praegu töös.

Nuputamist on tõesti päris palju, kuidas fonod, mis on omavahel teinekord nagu öö ja päev, saada komplektina toimima ... et see töö ei rööviks kogu mu vaba aja ... et see oleks jätkusuutlik süsteem ka näiteks kolme aasta pärast ... jne
Ivar
Äss
Äss
Postitusi: 213
Liitunud: 30 Okt 2006, 14:12

Re: Fonode masterdaja - kes see veel on?

Postitus Postitas Ivar »

Vanasti käis Eesti Raadios ja ka helikassetitehases masterdamine lihtsalt. Oli peakmeeter, mis tohtis minna hetkeliselt +2 kuni +3. Kuna tol ajal ei kompresseeritud salvestisi, oli ainult limitter, siis asi toimis. Tänapäeval on asi keerulisem, kuna mõni muusikapala on kompresseeritud jõhkralt, teine jälle vähem, seetõttu peakmeetri järgi enam asju paika ei saa.
Vasta