Taylor GS Mini - akustiline kitarr

Riist- ja tarkvara arvustused

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Taylor GS Mini - akustiline kitarr

Postitus Postitas raen »

Mulle väga sümpatiseerivad parlor-tüüpi akustilised kitarrid. Ehk siis keskmisest väiksema korpusega pillid, mis seetõttu mahuvad mõnusalt sülle ja mida on mugav mängida ka näiteks tugitoolis lösutades.

Kui hakkasin endale sellist tüüpi pilli otsima, siis jäi mulle teiste hulgas silma Taylor GS Mini.

Pilt

Tähekombinatsioon "GS Mini" märgib siin seda, et see pill on Taylori "Grand Symphony"-seeria pillide vähendatud koopia. See ei tähenda aga, et GS Mini oleks mingi n.ö äpu lastekas - suurest vennast on tal küll märksa lühem kael ( miinus 51 mm ), aga korpus on õhem vaid 5 mm. Kuivõrd ka kõlaava on standardmõõdus, siis tekitab Mini üllatavalt täidlast ja tugevat heli. Ja sound on väga meeldiv, kõik sagedused on parajalt esindatud.

Mulle meeldib see pill ka välimuselt - vaata kust otsast ja mis nurga alt tahes - see on üks ütlemata elegantne ja maitseka kujundusega instrument. Kuigi seda toodetakse mitte USA-s, vaid Taylori Mehhiko tehases ja ka hind on seetõttu pigem mõõdukas ( pisut üle 500 EURi ), on koostekvaliteet ja viimistlus väga korralikud. Kontrollisin ka astmetraadid häälestajaga üle - kõik on kenasti paigas. Kael on veatult sirge ja regull töötab laitmatult. Meeldib ka see, et reguleerimise mutter on mitte korpuse, vaid kaela poolepeal ja seda pääseb seega reguleerima, ilma, et peaks keeli lõdvaks laskma.

Korpuse põhi on kergelt kumer, seetõttu ei vaja see tugevdusvedrusid. Naga hinnaklassist järeldada võib, pole kogu pill täispuidust - põhi ja küljed on laminaadist, pilli kaas on aga kuusest. Pill on ilma oluliste kaunistuste ja ilustusteta, siit ei leia servade "bindingut" ega muid edevaid kelli-vilesid. Sellest hoolimata aga, nagu eespoolgi mainisin, on see väga elegantne ja naturaalse ning "looduslähedase" välimusega pill. Kadakast õllekannul kusagil ökopoes on sama fiiling ja armas aura, ja ma mõtlen seda komplimendina! :-)

GS Mini kael on mugav mängida ja pill istub mõnusalt sülle. Ka rihma otsa riputatuna on see kitarr täpselt õiges tasakaalus ja see pill on väga-väga kerge. Mu Ovationi akustik tundub GS Mini kõrval raske, nagu elektrikitarr.

Huvitav nüanss on, et kuna GS Mini kael on tavalistest akustikutest mõnevõrra lühem, siis on ka keelte pinge väiksem. See omakorda tähendab, et GS Minile soovitab Taylor panna 0.13 keeli. Need tavalisest mõnevõrra jämedamad keeled mõjuvad GS Mini peal umbes sama jäigad, kui täismõõdus pillil 0.12 keeled.

GS Miniga on komplektis spets transakott. See on igati korralik, taskute ja tugevdustega.

Lisavõimalusena saab osta spets selle pilli jaoks tehtud magnethelipea ES-Go. See on passiivne helipea ja selle install käib imelihtsalt - asendad olemasoleva rihmanupu n.ö "pistikupesa-rihmanupuga". Asendusnupp on täpselt sama suur ja kinnitub samade kolme pisikese kruvikesega. Vead juhtme helipeani ja klõpsad helipea pilli korpuses olevasse plastmassist kinnituspessa. Kogu lugu!

Pilt

Tegelikult asi siiski nii lihtne pole - helipea kipub jääma veidi viltu ja seda tuleb korraliku asendi ja keeltest paraja kauguse saavutamiseks eelnevalt selle kinnitusvõru sees sättida. Aga kui need tööd on tehtud, siis on helipea kindlalt paigas ja meeldiv on, et helipea ei puutu vastu kõlakaant ning on kõlaaugus üsna märkamatu. Miinuspool on aga, et see helipea korjab sisse küllalt palju mürasid - isegi mu koduses korralikult maandatud elektrisüsteemis leiab ES-Go üles mingid vaiksed sirinad. Ja keeled ei kõla ka perfektselt võrdselt - bassikeeled on pisut vaiksemad. Ilmselt oleks vaja helipead basside poolelt keeltele lähemale sättida, aga seda kahjuks teha ei saa. Tõsi, asi pole hull ja see helipea on täitsa kasutatav. Väike soundinäide ka - http://www.vaikene.net/raen/musa/Taylor_ES-Go.mp3

Kokkuvõtteks - Taylor GS Mini on pill, millesse on raske mitte armuda! Kui kord juba kätte võtad, siis enam käest panna ei taha. Tõsi, siin muidugi leidub ka tööd pillimeistri jaoks - näiteks krihvid vahetada tulevikus kõvasulami vastu ja küllap tahavad ka "NuBone" sadulad asendamist ja/või peenhäälestust.

Vaata ka siia - https://www.youtube.com/watch?v=_mlhHeEFwjg
Vasta