iStreamer - iPadi helikaart

Riist- ja tarkvara arvustused

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

iStreamer - iPadi helikaart

Postitus Postitas raen »

iPadist audiosignaali kättesaamiseks on mitu võimalust. Kõige lihtsam mõistagi on seda võtta kõrvaklapiväljundist. Võib küll väita, et see pole piisavalt "professionaalne" ja, et see heli pole piisavalt hea, aga ma usun, et enamus muusikuid teeb nii. Pole ka midagi imestada - see on üks igati mugav ja samas piisavalt kvaliteetne lahendus. Kõrvakaväljund on lisaks ka füüsiliselt väga vastupidav - mul kukkus näiteks iPad keikka ajal u meetri kõrguselt põrandale, muusika mängis kenasti edasi, pistikupesa jäi sisemiselt ka terveks, vaid minipulk-pistik paindus kõveraks ja hiljem tuli seetõttu uus juhe osta.

Teine variant - kes kasutab veel neid vanemaid seadmeid, millel on "30-pin pesa", siis sealt saab vastavate juhtmete-adapterite abil kätte ka analoog line out signaali. Ehk siis signaali, mis jätab vahele kõrvaklapivõimendi osa. Uus "lightning" liides on aga juba puhtalt digitaalne ja sealt tavalist analoogsignaali enam kätte ei saa. Näiteks, kes kasutab "lightning to 30-pin adapterit", siis on D-A konverterid seal selle adapteri sees.

Kuigi need kaks meetodit on igati pädevad, on kõige edevam siiski võtta iPadist digitaalne väljund ja muundada see kuuldavaks signaaliks mingi välise ja eeldatavasti siis kvaliteetsemate D-A muunduritega, kui seda on iPadi enda omad, seadme abil.

Põhimõtteliselt sobib selleks iga USB-helikaart, mis ei vaja arvuti puhul spets draiverite installi. See on eelduseks, et ka iPad tunnistab kaardi omaks.

Tõsi, siin on omad nüansid - esiteks, mitte kõik taolised USB-helikaardid ei saa hakkama vaid iPadi aku toitega ja vajavad vahele "powered USB hub'i" ( suht tüütu, kui veel üks lisavidin juures ). Ja teiseks, iPadi laadimist nende kaudu ka ei toimu, kui pole just tegu mõne spets iPadi-kõlbliku kaardiga, nagu neid näiteks Apogee toodab.

Selle eelneva ( pika ) jutu kokkuvõtteks - kuna mul oli siiski soov oma keikkadel pakkuda rahvale ( ja ise-endale ) parimat soundikvaliteeti, mida üks iPad võimaldab ja samal ajal ka seadet vooluvõrgus hoida, saigi soetatud HRT iStreamer -

Pilt

Vaata ka siit - http://highresolutiontechnologies.com

iStreamer on siis spets iPadide ja iPhonede jaoks tehtud väline D-A konverter. Mis tähendab aga ka seda, et arvutile seda järgi ühendada pole mõtet.

Asja disain on nägus ja minimalistlik. Korpus on metallist ja kaasasolevad juhtmed on väga korralikud - Apple enda lightning-kaabel tundub nendega võrreldes üsna peenike ja habras. Aga see selleks, põhiline, et kõik juhtmed on tavalised standardsed USB-kaablid ning neid on vajadusel lihtne asendada.

Asja tööpõhimõte on väga lihtne - ühendad juhtmed külge ( soovitavalt õiges järjekorras, et iPad ikka kenasti iStreameri ära tunneks ) ja edasine on juba puhas kuulamiserõõm, samal ajal iPad ka laeb. Toimimise põhimõte on "Bit-perfect, low jitter USB Host Mode operation", mida iganes see siis ka tähendama peaks. Reaalses elus seisneb see aga selles, et signaal on alati maksimaalse tugevusega ja volüümi tuleb regullida helipuldist.

Tasub veel märkida, et iStreamer ilma seinakontaktis oleva toiteta ei funka, seega pole tegu mingi kaasaskantava liidesega.

Mis sellest ka kasu on?

Esimene, mida ma märkasin, on see, et iStreameri kaudu tulev signaal on oluliselt tugevam, kui kõrvaka väljundist, isegi kui viimane on põhja keeratud. Nivoode erinevus on märkimisväärne ja arusaadav, et mida tugevam on sisend, seda vähem lisandub helipuldi omamüra.

Kuidas aga soundi endaga on? Raske vastata, eks kuuled ikka seda, mida tahad kuulda, aga signaal tundub küll olema detailsem ja selgem.

Keikkadel käies - ühest küljest on iStreamer küll täiendav lisavidin, mis vajab ühendamist, aga samas on mugav, et iPadi toide ja väljund käivad ühes kohast.
Vasta