Subbakale puldist eraldi väljund?

Tegevmuusikute rõõmud ja mured

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Subbakale puldist eraldi väljund?

Postitus Postitas raen »

Veidi mõtteainet subbakate kasutamise teemal.

Tavaliselt on ju bändidel nii, et puldist läheb välja üks stereosignaal ja selle jaotamine subbaka signaaliks ja satelliitide signaaliks toimub (aktiiv)subbaka protsessoris. Või siis veidi keerukama süsteemi puhul on puldi väljundis eraldi crossover, mis siis jagab signaali subbaka ja satikate vahel. Olgu siis lihtsamalt või keerulisemalt, aga laias laastus toimib selline käsitlus päris kenasti - subbakasse jõuab vaid bassisagedus, samal ajal, kui satelliite ei koormata asjatult selle bassiga.

Probleem on aga olemas ja see seisneb selles, et subbkasse jõuab ka selliste kanalite signaal, mis tegelikult sub-bassi ei vaja ( näiteks vokaal, akustiline kidra jne ), isegi kui puldist on lowcut sisse lülitatud. Häda on selles, et see filter, isegi kui see on 100 Hz juures ( paljudel pultidel isegi 80 Hz ) on üsna lauge ja päris suur hulk "tüminat" pääseb sealt läbi ka subbakasse.

Märksa puhtama miksingu saab, kui subbakasse suunata puldist vaid need pillid, mis madalat bassi vajavad - fono, basskidra jms. See on täitsa võimalik, kasutades puldi aux-väljundit. Tõsi, sellega kaasneb see ebamugavus, et bändi üldnivoo keeramisel tuleb jälgida, et nüüd on kaks potekat, mida keerata - üldsound ja subbaka sound.

Aga asjast lähemalt saab lugeda ka siit - http://www.prosoundweb.com/article/prin ... _technique
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Subbakale puldist eraldi väljund?

Postitus Postitas raen »

Mitte, et mul väga huvi oleks seda süsteemi laivis kasutama hakata, aga pisut siin endamisi nuputasin, et kuidas oleks kõige mugavam sellist asja reaalses elus juurutada. Fakt on ju see, et keegi ei hakka peo käigus kahte eraldi potekat timmima, kui on vaja üldvolüümi kas lisada, või vähendada. Paraku on aga igasugused aux, fx, monitor jms väljundid reeglina alati mainvolumest sõltumatud. Nii, et igaljuhul on otstarbekam lihtsalt mikrofoni jm kanalitel EQ-ga liigsed bassid maha lõigata.

Lahendus, mis aga praktikas täitsa töötaks, on selline, et kasutada kõikides kanalites mono-signaali. Mikrid, kidrad jm sub-bassi mittevajavad asjad keerata puldist 100% vasakule, teiste kanalite balanss jätta aga keskele. Ja puldist siis suunata vasak kanal satikatesse, parem aga subbakasse. Selliselt talitades on vasakule keeratud kanalite signaal esindatud vaid satelliitides. Need kanalid aga, mille balanss on nullis, on esindatud nii satikates kui ka subbakas. Ja lisaks jääb võimalus, et keerata balanss 100% paremale, ning sellega suunata signaal vaid subbakasse.

Kas sellisel keemial muidugi ka praktilist väärtust on, on juba iseküsimus
Vasta