CORONA CHORUS - kitarri FX-pedaal

Riist- ja tarkvara arvustused

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

CORONA CHORUS - kitarri FX-pedaal

Postitus Postitas raen »

Pilt

Taani firma TC Electronic tuli hiljuti turule uue kitarri efektipedaalide seeriaga. Nende hulgas on ka Corona Chorus. Kuna mul chorus-tüüpi pedaali oli parajasti vaja, ning kuna TC asjad, mida mul seni on juhust olnud katsetada, on jätnud kvaliteetse ja nutika mulje, siis saigi Corona Chorus möödunud jõulude paiku ära ostetud. Nüüdseks siis mõned nädalad sellega mööda keikkasid käidud ja enamvähem pilt olemas, kuidas asi toimib ja kas ennast ka õigustab.

Tasub arvestada, et erinevalt sama seeria distortionist ja draivist, on Corona Chorus läbinisti digitaalne pedaal. Paljudele see fakt kindlasti ei meeldi, aga teisalt - digi on tänaseks päevaks kõvasti arenenud ja kuigi mul vahetut A-B testi mõne hinnalise analoog-chorusega teha pole võimalust olnud, siis võin vähemalt seda küll kinnitada, et Corona Chorus pakub väga inspireerivaid ja maitsekaid sounde. Asjale lisab jumet ka see, et pedaal ei konverdi 100% sinu kitarrisignaalist digitaalseks, vaid miksib kokku "FX"-signaali ja "otse"-signaali. Viimane siis on ja jääb puhtalt analoogsignaaliks. Signaalide vahekorda saab sättida FX LEVEL potekaga. Kui see potekas põhja keerata, siis on suhe 50-50. Pedaali sees on aga lisaks veel mikrolüliti, millega saab "otse"-signaali ära keelata, juhuks, kui on soovi pedaali kasutada näiteks kidravõimendi FX-ahelas.

Corona Chorus on "true bypass" pedaal, aga seda saab muuta ka "buffered bypass" pedaaliks, kui kasutajal on selleks soov. Vastav mikrolüliti asub pedaali sees. Huvitav on veel teada, et kui pedaali toide peaks ära kaduma, näiteks patarei tühjenemise tõttu, läheb pedaal automaatselt "true bypass"-rezhiimi ja sellega on tagatud see, ei kui ka efekt ei tööta, laseb pedaal vähemalt signaali edasi.

Oluline lisaväärtus on seegi, et tavalise "mono in - stereo out" kõrval on siin ka võimalus "stereo in - stereo out".

Pedaali sisemusse on lihtne pääseda - selleks tuleb vaid ( näiteks mündi abil ) lahti keerata üks suur mutter pedaali põhja all. Seega pole ka patarei vahetamine mingi keerukas toiming. Tõsi, olen lugenud, et patarei saab üsna ruttu tühjaks. Aga digi-pedaalide puhul on see üsna tavaline ja pealegi, milline tegevkitarrist üleüldse kasutaks oma pedaalidel patarei toitet?

Corona Choruse-l on sees 3 choruse tüüpi ja nende vahel saab pisikese tumbleriga valida. Äärmised positsioonid on "CHORUS" ja "TRI CHO", keskmine aga on "TONEPRINT".

Viimane siis on mäluslott, kuhu saab USB kaabli abil TC Electronicu kodukalt sounde allalaadida. Kui ma nüüd õigesti olen asjadest aru saanud, siis pole need mitte vaid pelgalt "kuulsate kitarristide nupu-asendid", vaid suisa uued choruse DSP algoritmid. Tõsi, minu unistus oleks, et ma kümnete erinevate choruse variantide asemel saaks samasse pedaali laadida hoopis selle pedaali-seeria flangeri, või vibrato softi … Ja siit edasi unistaks ma juba sellest, et ma ostan üldse n.ö "tühja pedaali", kuhu ma siis tootja kodukalt saan peale tõmmata misiganes efekti softi. Ehk siis - mu pedaal võib olla kord chorus, kord flanger või hoopis phaser. Ja ma võin selliseid pedaale oma pedalboardi ju mitu tükki kõrvuti osta, ning sedasi kõik mulle vajalikud soundid keikkale kaasa võtta …

Kes teab, vb tulevik ongi selline. Aga praegu, isegi, kui ma ka kõiki neid Corona Chorus-e kümneid erinevaid choruse-variatsioone ei vaja, kõlavad need tõesti hästi ja siit pedaalist saab kätte nii õrna ja läbipaistva efekti, kui ka tõelise "UFO-soundi".

Väga oluline on ka fakt, et erinevalt paljudest teistest pedaalidest, mida ma olen proovinud, ei tekita Corona Chorus efekti sisselülitamisel signaali tugevuse muutu - signaal jääb täpselt samale nivoole, aga on efektiga.

Kui miski siin mulle pisut ei meeldi, siis see, et nupud on üsna interaktiivsed ja omavahel seotud - sõltuvalt ühe nupu asendist muutub ka teise nupu mõju. Tõsi, kasutatavad soundid leiab siiski üsna kiiresti üles.

Ja veel pelgan ma natuke jalglüliti pärast - see on küll korralik rauast lüliti ja mutriga korpuse küljes, aga seest on see joodetud montaazhplaadile ja lüliti võimalik vahetamine poleks nii lihtne, kui mõne teise pedaali puhul, kus vaid juhtmeotsad lahti tinutada.
randal
Autoriteet
Autoriteet
Postitusi: 99
Liitunud: 10 Sept 2011, 16:00

Re: CORONA CHORUS - kitarri FX-pedaal

Postitus Postitas randal »

Hmm. Kõlab huvitavalt, peab ikka lähiajal Su boardiga tutvust tegema. Aga alles peale helipeade vahetust.
Mis erinevatesse saundidesse puutub (õigemini, nende allalaadimisse ja kaasavõtmisesse), siis pead vist ikka multiefekti peale minema, millega see täiesti tehtav on :) Kuigi mina isiklikult neist midagi head ei arva.

Kuidas see saundide miksimine pelab, st, kas 'puhast' ja efektiga saundi on võimalik erinevatesse kanalitesse ka lasta?
----------------------------
mitmekülgselt andetu
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: CORONA CHORUS - kitarri FX-pedaal

Postitus Postitas raen »

randal kirjutas: Mis erinevatesse saundidesse puutub (õigemini, nende allalaadimisse ja kaasavõtmisesse), siis pead vist ikka multiefekti peale minema, millega see täiesti tehtav on :)
Multika häda on see, et reeglina tehakse seal 100% signaalist digitaalseks.

Tõsi, Line6-e M-seeria asjad võimaldavad ka "True Analog Bypassi", aga see peaks seal tähendama pigem seda, et signaal läheb otse vaid sel juhul, kui sa efekti ei kasuta. Need TC Electronicu üksikud pedaalid on selles mõttes kõrgem tase, et võimaldavad digitaliseeritud signaali lisada ka "ON-rezhiimis" vaid nii palju, kui hädapärast vaja.

Sellistest üksikutest TC-klotsidest kokku laotud pedalboard oleks ka märksa paindlikum süsteem, kui mingi multikas, mis on konstantse füüsilise kuju ja suurusega, ning kuhjaga ülepaisutatud kasutute efektide nimekirjaga
randal kirjutas: Kuidas see saundide miksimine pelab, st, kas 'puhast' ja efektiga saundi on võimalik erinevatesse kanalitesse ka lasta?
Ma pole kahjuks asja stereos katsetanud :-(
randal
Autoriteet
Autoriteet
Postitusi: 99
Liitunud: 10 Sept 2011, 16:00

Re: CORONA CHORUS - kitarri FX-pedaal

Postitus Postitas randal »

Selge. Aga... Sa mängid ju otse pulti, või on Sul mingi simu vahel?
----------------------------
mitmekülgselt andetu
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: CORONA CHORUS - kitarri FX-pedaal

Postitus Postitas raen »

randal kirjutas:Selge. Aga... Sa mängid ju otse pulti, või on Sul mingi simu vahel?
Mängin läbi simu - http://forums.vaikene.net/viewtopic.php?f=6&t=842
randal
Autoriteet
Autoriteet
Postitusi: 99
Liitunud: 10 Sept 2011, 16:00

Re: CORONA CHORUS - kitarri FX-pedaal

Postitus Postitas randal »

Jah, kasutute vidinate osakaal multikas on tõesti jõhkralt suur. Samas, noh, saab ju enda jaoks vajalikud pangad ja saundid valmis progeda ja salvestada, ja nii nad jättagi. Ma arvan. Samas, kuna minu esimene multikas oli Zoom 505 ja hiljem kasutasin mingi aja jooksul Boss GT6, siis suutsid need mõlemad minus piisava vastumeelsuse taoliste vidinate suhtes tekitada. 505 oli täielik saast ning toona kasutasin seda põmst vaid kaja tarbeks LP taga, ja Bossi ainuke meeldiv omadus oli just nimelt see, et sai kõik pangad ja efektid endale sobivaks progeda ning mittevajalikud jalust ära tõsta :) Saundisööjad on aga pea kõik Bossid, mis siiani kätte olen saanud :)
----------------------------
mitmekülgselt andetu
Vasta