Kumba vormi bändile soovitate,kas Oü või Fie ?

Tegevmuusikute rõõmud ja mured

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Marchrabbit
Äss
Äss
Postitusi: 221
Liitunud: 15 Mai 2009, 22:51

Kumba vormi bändile soovitate,kas Oü või Fie ?

Postitus Postitas Marchrabbit »

Olukord bändiga on nüüd nii kaugel,et tuleb hakata mõtlema juriidilise keha loomisele. Enamuse esinemiste eest tasutakse ikka arvega ja selleks on vaja kedagi või midagi,mille nimel see arve välja kirjutada. Kas keegi oskab ehk nõu anda,kust otsast alustada? :?:
ansambel "Lihtsad Poisid"
Kasutaja avatar
enar
Site Admin
Site Admin
Postitusi: 78
Liitunud: 17 Okt 2004, 16:39

Re: Kumba vormi bändile soovitate,kas Oü või Fie ?

Postitus Postitas enar »

Ma ei ole küll muusik, aga tegutsenud olen omal alal nii FIE-na kui nüüd ka OÜ-ga.

FIE sobib pigem üksikule hundile, kelle kõik tulud ja kulud on tema omad. Raen vist tegutseb FIE-na. Bändi puhul tuleb teised pillimehed FIE-na registreeritu juures tööle vormistada ning see võib tekitada ebatervet pinget ning konflikte bändi sees. OÜ puhul võivad kõik bändiliikmed olla võrdväärsed osanikud.

FIE-t on lihtsam ning odavam asutada. Mingi riigilõiv registreerimisel ilmselt on, aga rohkem kulutusi ei tohiks olla. OÜ puhul tuleb arvestada kuluga vähemalt 2500 EUR osakapitali sissemaksena. Seda raha saab loomulikult kasutada kohe pillide ja muu tehnika soetamiseks.

FIE vastutab kõigi oma kohustuste eest naha ja karvadega. Kui FIE-l tekivad võlad, siis lähevad müüki tema majad, korterid, autod, naise kasukad ja kõik muu sinna otsa. OÜ puhul on vastutus piiratud OÜ varadega ning osanike vastutus sissemakstud osakapitaliga.

Vanasti maksustati kogu FIE kasum (tulud miinus tõestatud kulud) tulu- ja sotsiaalmaksuga. Nüüd peaks olema võimalik teha erikonto, millel olevad summad makustatakse alles nende sealt väljakandmisel, aga ikkagi nii tulu- kui sotsiaalmaksuga. Lisaks vist on sotsiaalmaksu puhul miinimumsumma, mida tuleb alati maksta sõltumata tulude olemasolust. OÜ puhul kuuluvad maksustamisele ainult palk ning dividendid. Sealjuures ainult palk on maksustatud nii tulu- kui sotsiaalmaksuga ning dividendid ainult tulumaksuga. Kui kõik bändiliikmed on OÜ-s ka osanikud, võite endale maksta mingit tunnitasu ning ülejäänud kasumi võtta kord aastas välja dividendidena.

Vähemalt vanasti oli nii, et FIE ja OÜ deklareerisid oma tulu maksuameti eri osakondades. FIE maksuinspektorid teadsid maksuseadusest vähem kui mina ning kui mõne seadusepügala selgeks õppisid, siis ajasid seda pedantliku täpsusega taga. OÜ puhul pole mul neid jamasid enam olnud ning maksuinspektorid on asjasse suhtunud palju suurema loomingulisusega. OÜ puhul on vähemalt minult olnud palju lihtsam maksuinspektorit veenda, et mingi kulu on ikka ettevõtlusega seotud. FIE puhul vaidles maksuameti neiu minu kuludokumentidele niikaua vastu, kuni lõpuks vihastas ning käskis OÜ teha.

FIE raamatupidamine on lihtsam kui OÜ oma. FIE raamatupidamisega tulete ilmselt ise toime, OÜ puhul on vaja raamatupidaja abi. FIE raamatupidamine võib mingi käibenumbrini olla kassapõhine, ehk tulu tekib alles siis, kui see teile pangaarvele laekub. OÜ puhul peab raamatupidamine olema tekkepõhine ning tulu tekib kohe peale arve väljastamist. FIE puhul on nii, et kui on kasum, siis on ka raha. OÜ puhul võib vabalt olla nii, et kasumit nagu oleks, aga mida pole, see on raha.

FIE-na suhtled maksuametiga korra aastas, OÜ-na pead iga kuu maksuametile aruande esitama. Ehk siis asjaajamist on OÜ-na palju rohkem kui FIE-na. Mul paraku puudub kogemus OÜ-ga, mis pole käibemaksukohuslane. Võib-olla siis ei tule iga kuu aruandeid esitada.

Käibemaksukohuslust võite ka arutada, seda nii FIE-na kui OÜ-na. Kui enamus klientidest on käibemaksukohuslased, siis tasuks ka ise selleks hakata. Nendele klientidele see lisa 20% käibemaksu arvel muret ei tekita, kuna selle nad saavad riigilt tagasi. Teile aga tähendab see pillipoest pilli ostmist käibemaksu arvelt odavamalt. Käibemaksukohuslaseks peab hakkama, kui aastane käive ületab 16000 EUR.
Ivar
Äss
Äss
Postitusi: 213
Liitunud: 30 Okt 2006, 14:12

Re: Kumba vormi bändile soovitate,kas Oü või Fie ?

Postitus Postitas Ivar »

Ehkki äri mõttes olen üksik hunt, on mul oü ja olen ka käibemaksu kohuslane. Olen ka Fie kunagi olnud, eelistan oü-d
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Kumba vormi bändile soovitate,kas Oü või Fie ?

Postitus Postitas raen »

FIE-ndus on tõesti asja-ajamise mõttes kõvasti lihtsam, kui OÜ.

Aga eks omajagu nikerdamist ole ka FIE-ga, eriti, kui see on su ainumas ametlik sissetulekuallikas.

Loe lähemalt siit - http://www.emta.ee/?id=1361

Minul on põhitöökoht raadios ja sealt jooksevad ka minu haigekassa jm maksed. Seega ma oma FIE-nduse pealt neid asju maksma ei pea.
Teiseks, kuna ma teenin FIE-na küllalt vähe tulu, kulutan aga ohtralt, siis olen ma kõik need aastad olnud majandusaasta lõpuks miinuses. Seega pole mul tulnud tasuda neid kvartaalseid ettemakseid, mida tulu saanud FIE tasuma peab.

Taaskord, kuna mu põhitöökoht on raadios, saan ma FIE-na sellist priiskamist lubada.

Ma kardan ka, et kui bändis on rohkem liikmeid, siis see skeem, et üks on FIE ja võtab kogu bändi ametliku asja-ajamise enda peale, ei toimi. Saab muidugi nii, et kõik on FIE-d ja esitavad peale esinemist individuaalsed arved. Kas maksja muidugi viitsib mitmele eri kontole summakesi kandma hakata ja kui soliidse mulje see bändist jätab, on muidugi iseasi. Saab ka muidugi nii, et kord esitab üks arve, kord teine ja omavahel siis tasa-arveldate.
Marchrabbit
Äss
Äss
Postitusi: 221
Liitunud: 15 Mai 2009, 22:51

Re: Kumba vormi bändile soovitate,kas Oü või Fie ?

Postitus Postitas Marchrabbit »

Tänan vastuste eest. Otsustada on ikka päris keeruline. Oü asutamiseks ei jätku vaba raha. Fie puhul on keeruline see sots. maksu rida. Meie bändis on ka mõlemal liikmel põhitöökoht olemas ja muusikategemine rohkem hobi. Raeni poolt näidatud maksuameti lehelt lugesin välja,et peaksin olema valmis kogu teenitud tulult ikkagi 20+33% loovutama. Mõtlemisainet on. :roll:
ansambel "Lihtsad Poisid"
priit
Algaja
Algaja
Postitusi: 3
Liitunud: 28 Sept 2011, 13:43

Re: Kumba vormi bändile soovitate,kas Oü või Fie ?

Postitus Postitas priit »

Võtan ka esimest korda siin informatiivses foorumis sõna. Aga OÜ asi on lihtsamaks läinud.

Alates 1. jaanuarist 2011 on võimalik asutada osaühing ilma, et asutamisel tuleks osakapitali sissemakseid teha. Sellisel viisil saab osaühingu asutada juhul, kui osaühingu kavandatud osakapital ei ole suurem kui 25 000 eurot.

Kuni osanik ei ole sissemakset täielikult tasunud, vastutab ta osaühingu ees osaühingu kohustuste eest tasumata sissemakse ulatuses, kui osaühingu kohustust ei ole võimalik täita osaühingu vara arvel. Sellisel viisil asutatud osaühingu varaks on nõue osaniku vastu, kes peab asutamisel kokku lepitud suuruses sissemakse tulevikus tasuma.

Kui tahad endale firmast palka maksta, siis on maksud täie laksuga, ehk siis sotsmaks, tulumaks (kogu summa pealt, kui päris töökoht on olemas, kus tulumaksuvaba miinimumi ka arvestatakse) ja töötuskindlustus. Ehk siis 100 euro välja võtmiseks läheb firmast raha välja 176.85 eurot (palk.crew.ee andmetel).

Kokku võttes: firma asutamiseks vaja ainult riigilõiv tasuda, mis ei ole väga suur, sissemakset pole vaja, aga vastutad isiklikult nii kaua, kuni sellist raha kapitalina ei ole.
Kasutaja avatar
enar
Site Admin
Site Admin
Postitusi: 78
Liitunud: 17 Okt 2004, 16:39

Re: Kumba vormi bändile soovitate,kas Oü või Fie ?

Postitus Postitas enar »

Sellel ilma sissemakseta OÜ asutamisel on veel üks konks juures. Nimelt ei saa OÜ-st dividende välja võtta niikaua, kuni osakapitali sissemaksed on tegemata.
priit
Algaja
Algaja
Postitusi: 3
Liitunud: 28 Sept 2011, 13:43

Re: Kumba vormi bändile soovitate,kas Oü või Fie ?

Postitus Postitas priit »

Tõsi, dividende saab välja võtta kasumi pealt, aga kui algkapital pole realiseeritud raha või füüsiliste asjade näol, siis pole ka kasumit niiöelda.
Ivar
Äss
Äss
Postitusi: 213
Liitunud: 30 Okt 2006, 14:12

Re: Kumba vormi bändile soovitate,kas Oü või Fie ?

Postitus Postitas Ivar »

raen kirjutas: Ma kardan ka, et kui bändis on rohkem liikmeid, siis see skeem, et üks on FIE ja võtab kogu bändi ametliku asja-ajamise enda peale, ei toimi. Saab muidugi nii, et kõik on FIE-d ja esitavad peale esinemist individuaalsed arved. Kas maksja muidugi viitsib mitmele eri kontole summakesi kandma hakata ja kui soliidse mulje see bändist jätab, on muidugi iseasi. Saab ka muidugi nii, et kord esitab üks arve, kord teine ja omavahel siis tasa-arveldate.
Ühe asja Raen jätsid kahe silma vahele: mina olen nii teinud, et esitan kogu bändi arve ise ja ülejäänud bändiliikmed teevad siis mulle arved ja mina kannan summad neile üle.
Vasta