TC-Helicon Voice Touch - vokaaliprotsessor

Riist- ja tarkvara arvustused

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
Manchoa
Äss
Äss
Postitusi: 184
Liitunud: 23 Veebr 2010, 08:59

TC-Helicon Voice Touch - vokaaliprotsessor

Postitus Postitas Manchoa »

Kuna plaanisin mõned ajad tagasi hakata uuendama-värskendama kogu oma laivitehnikat (pillide ja effektide osas), jõudsin viimaks järeldusele, et vajan ka uut vokaalieffekti-harmonaizerit. Siiani sai kasutatud Rolandi Vocal Harmony´t, mis on Discover-5 süntesaatoril sisse ehitatud ja mis sisuliselt on Rolandi vokaaliploki VP-7 eelkäija.
Kuna kasutame bändiga 99% Rolandi tehnikat, oli esimene loogiline valik justnimelt seesama VP-7 või siis selle "suurem vend", vokaalistile mõeldud "süntesaator" VP-770.

Sai mõlemat proovitud, jäin rahule, kuid midagi jäi siiski "hingele kriipima". Kui üldiselt võttes mõlemad Rolandi pillid mulle meeldisid, oli siiski nüansse, kus tundsin, et midagi jääks nagu puudu. Seda eriti selles osas, mis puudutas kõlapildi omanäoliseks tegemist. Olen harjunud sellega, et saan iga nüanssi timmida just selliseks, kuidas minule meeldib ja saavutada seeläbi just minule omanäoline heli ja kõla.
Pealegi "kummitas" kuklas mõte, et võiks enne otsustamist ka teiste tootjate asjadele pilgu peale visata.
Seetõttu otsustasin aja maha võtta, istusin arvuti taha ning hakkasin uurima erinevate vokaaliplokkide-pedaalide tootjaid, kuulama helinäited ja lugema arvustusi.

Peale pikka uurimist, võrdlemist ja ka päris mitme erineva pedaali-protsessori proovimist, langes minu valik TC-Heliconi uuele vokaaliprotsessorile Voicelive Touch.
Esiteks on TC-Helicon vokaali ja harmoonia protsessorite osas vaieldamatu liider ning tema toodete harmooniad kõlavad tõepoolest naturaalselt ning effektid on soojad ja dünaamilised.

Teiseks on tegemist tõepoolest lauljat ja tema vajadusi silmas pidava protsessoriga, mis ei eelda seda, et sa oskad mängida klahvpille või kitarri, et siis MIDI või kitarri abil näiteks harmooniat juhtida. Loomulikult on see kõik lisavõimalusena olemas, kuid erinevalt paljudest teistest protsessoritest, ei tundnud ma igal sammul, et kogu vokaali ja harmoonia osa on pigem "lisavõimalus".
Kolmandaks oli minu jaoks paigas võimaluste, kvaliteedi ning hinna suhe.

Täpsema ja isiklikuma arvustuse koos helinäidetega sellest aparaadist annan siis, kui olen selle kätte saanud, seniks väike ülevaade, millega on üldse tegemist.

TC-Heliconi Voicelive Touch on vokaaliprotsessor-looper-harmonaiser, mis baseerub nende lipulaeva Voice Live 2 tehnoloogial ja algoritmidel.

Pilt

Kui Voice Live 2 on "floor based", ehk siis kitarriprotsessori sarnane põrandal asetsev pedaal, siis Voicelive Touch kinnitub hoopiski mikrofonistatiivi külge ning on seetõttu mõnusalt "käeulatuses". Lisatarvikuna saab küll kasutada kolmest pedaali effektide "käed vabad" sisse-välja lülitamise jaoks, kuid kogu põhiline seadistamine ja töö käib läbi suure ja selge puutetundliku esipaneeli. Lauljale kindlasti oluliselt mugavam, kui pidev püsti-kükki pedaali vahet võimlemine iga väiksemagi parameetri muutmiseks.

Et tegemist on tõsise tööloomaga näitab kasvõi see, et nii sisemine karkass kui ka väliskorpus on valmistatud tugevast metallist ning kaetud libsemiskindla kummikihiga. Õrna ja kalli puuteekraani asemel kasutatakse LEDriba teksti kuvamiseks ning kulumiskindlat akrüülist puutepaneeli.

Kaasasolevad tehaseseadistused (kokku üle 200) on üllatavalt head ning vajavad minu arvates vaid pisikesi korrigeerimisi (seda just iga päev ei kohta !) ning varieeruvad lihtsatest kuid detailsetest stuudio või laivesinemise reverbidest-kajadest ja erinevaid muusikastiile katvatest harmooniatest kuni kindla loo või bändi helipilti markeerivate täisseadistusteni (üks parimaid on neist näiteks Pink Floydi'i "The Wall" seadistus, mida saad ka hiljem kuulda.)
Loomulikult saad tehaseseadete asemele salvestada isiklikud seadistused, mis võivad olla kas tehaseseadete modifikatsioonid, täiesti ise tehtud seadistused või siis hoopis netist alla laetud "kasutajaseaded", mille saad kaasasoleva tarkvara abil masinasse laadida. Loomulikult saad igale seadistusele anda just sellise nime, mida ise paremaks pead.

Harmooniad on äärmiselt dünaamilised, kõlavad üllatavalt realistlikult nii ülemises kui alumises registris, muutumata seejuures paljudele harmonaiseritele tüüpiliseks "Chipmunk" stiilis litsalt kõrgemaks keeratud versiooniks Sinu häälest ning mis peamine - igale häälele antakse väike varieeruv viivitus, mistõttu harmoonia ei mõju masinlikult ja steriilselt. Eriti naturaalselt kõlab see suurt koori imiteerivate seadistuste puhul.
Harmooniat saad loomulikult juhtida kas MIDI või siis kitarri abil, kusjuures saad ise valida, kas kitarriheli miksitakse üldisesse väljundisse või mitte. Lisaks saad ette anda laulu helistiku, mille järgi harmoonia määratakse, koorifunktsioon aga tekitab laulja häälega unisoonis toimiva koorieffekti. Erinevalt kõikidest teistest harmooniaprotsessoritest on aga veel üks huvitav võimalus. Harmoonia juhtimine audio abil !
Selleks tuleb ühendada misiganes audioallikas AUX sisendisse ja protsessor genereerib harmoonia vastavalt audiost loetava info järgi. Selleks võib olla nii mikserpuldi või süntesaatori väljundist võetav signaal, kui ka näiteks valmis fonogramm, mille paned MP3 mängija või CD pealt mängima ! Kuna kasutan oma projektis "Dreamers" vanu analoogsünte, millel puudub MIDI võimalus ning kitarri antud projektis ei ole, ei ole ma siiani saanud seal laivsituatsioonis harmonaiserit kasutada. Nüüd on see võimalus olemas ! Loomulikult võiks ju kasutada etteantud helistikku, aga kui loos on mitu modulatsiooni, muudab see olukorra suhteliselt keerukaks, nii mõnegi protsessori puhul laivis lausa võimatuks.
Kahjuks ei ole kusagil netis üleval ühtegi audiodemo sellest, kuidas Voicelive Touch harmooniat näiteks mp3 või CD pealt tuleva fono järgi haldab, kuid oma kõrv on kuningas. Proovisin selle järgi ja tulemus oli tõsiselt üllatav ! Eks hiljem, kui asi olemas, postitan siia ka sellest mõne näite.

Effektidest on lisaks harmooniale erinevad modulaatorid (chorus, flange jne), loomulikult valik reverbe ja delay'sid, mis kõlavad üllatavalt avaralt ja soojalt, vokaali "täidlasemaks" muutmiseks lühikese "delay" abil saavutatav Double effekt, loomulikult autotune ja corrector, millest üks hoiab Sinu häält etteantud helistikus (hämmastaval kombel häält ennast eriliselt moonutamata !), teine aga annab häälele tänapäeva tantsumuusikas tuntud robotieffekti. Lisaks "transcuder" ja "tone".

LOOP funktsioon lubab salvestada stereos kuni 30 sekundit (monos siis vastavalt 60 ja tegelikult isegi pisut rohkem) ja tekitada kuni 25 korraga mängivat "kihti". Ka selle kohta saad allpool näidet kuulata.

Kuna effektidest ja harmooniast ei leidnud korralikku videot, panen siia Voice Live 2 oma, sest need on 1005 identsed : http://www.youtube.com/watch?v=8xC1-UJeSYY

Näide looperist: http://www.youtube.com/watch?v=qN3JBgH5gOI
TY
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: TC-Helicon Voice Touch - vokaaliprotsessor

Postitus Postitas raen »

väga asjalik ülevaade!
Kasutaja avatar
Manchoa
Äss
Äss
Postitusi: 184
Liitunud: 23 Veebr 2010, 08:59

Re: TC-Helicon Voice Touch - vokaaliprotsessor

Postitus Postitas Manchoa »

Mind paneb (endiselt) selle ploki juures imesta kaks asja.

Esiteks siis harmoonia ja kõikide teiste "meloodiliste effektide" (nagu näiteks autotune) jutimine audio abil. Ehk siis - kui kitarri ei mängi ja MIDI võimalus puudub, ühenda oma taustafonosid mängiv seade või siis näiteks mikserpuldi line OUT AUX sisendisse ja Voicelive Touch võtab kogu vajaliku info otse audiost ! Seda hämmastavalt kombel tõesti hästi.

Teiseks "adaptive EQ", mis ei ole pelgalt ekvalaiser. Tegemist on vastavalt Sinu häälele ja laulustiilile "adapteeruva" ekvalaiseri, kompressori ja gate'i ga, mis teeb (vähemasti minu arvates) olemise oluliselt lihtsamaks. Valid vastavvalt oma maitsele ühe kaheksast seadistusest (normal, less bright, warm, more comp jne) ja kogu ülejäänud töö teeb masin ise. Seab paika Sinu häälele sobiva ekvalaiseri, kohendab suisa töö käigus nii kompressorit kui ka gate'i jne.
TY
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: TC-Helicon Voice Touch - vokaaliprotsessor

Postitus Postitas raen »

See adapteeruv EQ on jah väga praktiline asi, ka HarmonyG juures. Üsna tõenäoliselt on neil algoritmid samad. Ei kujuta enam ettegi, kuidas ilma selleta bändi teha :-)
Ivar
Äss
Äss
Postitusi: 213
Liitunud: 30 Okt 2006, 14:12

Re: TC-Helicon Voice Touch - vokaaliprotsessor

Postitus Postitas Ivar »

Katsetasin Harmony G XT adapteeruvat ekut 400 kroonise Shure karaoke mikri peal. Suutis isegi selle soundi teha söödavamaks kui ma oleks saanud puldi 3-e ribalise ekuga teha.
Vasta