Hakatuseks, Saksa netipoed võivad tellimuse täitmisel ikka vahel olla jube uimased ja liigutavad ennast alles siis, kui tõsiselt nende peale häält tõstad … Aga lõpp hea - kõik hea, pill saabus tervena ja oli tõesti vabriku-konditsioonis st. ei mingeid sõrmejälgi jne.
Olgu nende Rolandi arrangeritega viimasel ajal lood, nagu on, igatahes on GW-8 praeguse seisuga, jaanuar 2011, veel tootmises.
Olen seda nüüd siin mõned päevad näppida saanud ja päris põhjapanevaid seisukohti muidugi on vara võtta, kuid mingi mulje juba on.
Välimus - mulle on Rolandi riistvara alati jätnud küllalt soliidse ja töökindla mulje. Sama ka GW-8 puhul. Pill on musta värvi ja ei eputa kellade-viledega. Nupud vajutuvad konkreetse klõpsuga ja muidugi on kõik vajalikud neist varustatud taustavalgusega. Ekraan pole puutega ja on mustvalge, kuid erk ja hästiloetav.
Potekad käivad parajalt tihedalt ja on mõnusalt kummise nupuga. Juhtimine on igati loogiliselt organiseeritud ja usun, et väikse harjumise järel leiab ka pimedas kõik kergesti üles.
Kokkuvõtteks - plastmassist pilli kohta igati soliidne ja "pro" välimus ning ei oska millegi kallal norida. Kui maha kukub, siis tõenäoliselt lööb kuhugi muidugi mõra sisse, samas aga ei kardaks ma sellisega livedel käia.
Sisu - ei hakka siia kõike ümberjutustama, eks igaüks oskab ise ka Rolandi kodukalt otsida, leida ja lugeda. Kirjutan vaid sellest, mis hetkel meeles mõlgub.
Soundi kohta - GW-8 soundid on segu Fantom-Xa ja SonicCelli omadest, pluss veel "maailma" soundipank. Lugesin Rolandclani foorumist ühe venna arvamust, kel nii GW-8, kui ka Fantom olemas, et GW-8 kõla on Fantomist õige pisut pehmem ja mudasem, aga on väga lähedal. Minul teist pilli võrdluseks kõrvale võtta pole, küll aga on mul küllalt mahukas sämplite pank arvutis ja võin öelda, et GW-8-l pole midagi häbeneda. Nagu ikka, on sündisoundid rohkem poleeritud ja "puhtamad", kui sämpleri omad ja seetõttu kohati ka ehk natuke igavamad, see-eest aga istuvad omavahel paremeni kokku ja minu teada on Rolandi soundid just sellepoolest hinnatud, et moodustavad hästikõlava terviku.
Igatahes, sounde on siin palju, kõik vajalik on olemas, ka tipptopp "vana hea" Rolandi GM2 soundipank, ning kõik on ka üsna head kasutatavad soundid.
GW-8-t ostes tuleb arvestada, et sel on 4 erinevat mudelit - A ( Aasia ), C ( Hiina ), E ( Ida-Euroopa ) ja L ( Ladina-Ameerika ). Igal neist on lisaks ühisele soundipangale oma spetsiifiline "maailma" soundipank ja seetõttu ei pruugi omavahel ümberkanditud stiilid päris automaatselt ja alati hästi toimida.
Rütmid - mulle puht põhimõtteliselt ei meeldi MITTE ÜHEGI isemängija korduvad rütmiskeemid ja eelistan iga kell eelprogrammeeritud fonosid, seepärast ei kiida ma väga ka GW-8 stiile. Siin on päris vahvaid rütme ja on ka päris õudsaid, näiteks, kus draiviga kitarr üritab rokkida. "Ida-Euroopa" stiilide ots on ka selline nii-ja-naa, häid Saksa schlaagreid siin pole, on palju primitiivset umpsa-tümakat. Viimane muidugi ilmselt meie kõrtsides läheb väga hästi peale.
Mis aga peamine, ebameeldivad partiid saab ükshaaval ära korjata, stiile saab põhjalikult mudida ja soovi korral ka algusest lõpuni ise valmis teha, saab neid mujalt juurde hankida ja väidetavalt saab ka tavalisi MIDI-faile stiilideks konverteerida. Viimase jaoks on küll kahjuks ainult PC-soft olemas, seega mul, kui Maci kasutajal on see veel proovimata. Pilli mahub kuni 100 kasutaja stiili.
Minu jaoks aga selle pilli juures on kõige olulisem ( ja sellepärast ma selle üldse ostsingi ), et klaviatuur on hea ja konkreetne, muidugi mitte mingi raske klaveriklahv, aga jätab väga kvaliteetse sündiklahvi tunde. Seega - täidab mul stuudios igati MIDI-klahvi rolli.
Ja teiseks, mina programmeerin oma fonode rütmid arvutis, samas aga mulle üldse ei sobi trummi MIDI-loopide käsitsi kokkutõstmine. Seega, vajasin "mootorit", mis trummiträkid mulle reaal-ajas valmis genereeriks. GW-8 oma 4 erineva alguse, variatsiooni, filli ja lõpuga teeb seda väga lihtsalt ja piisavalt vaheldusrikkalt. Ja uusi rütme saab, nagu eespool kirjutasin, piiramatult juurde tekitada. Igatahes on kõik see oluliselt võimalusterohkem, kui mu Alesise rütmimasinal, mis vaid kahe variatsiooniga ja surmkeerulise rütmide programmeerimise-uuendamisega on GW-8 kõrval minu jaoks suht kasutu riistapuu.
Selle kõige valguses on korralik Rolandi soundimooduli-funktsioon minu jaoks nagu tasuta kaasas …

Kokkuvõtteks - GW8 on igas mõttes aus pill. Siin pole vb kõiki kallimate ja keerulisemate arrangerite võimalusi, aga see, mis on, on kvaliteetselt tehtud ja ei pea mitte millegi pärast häbenema.