Väiksematel-kergematel helisüsteemidel kipub aga sound olema "kilu", võimsust peale keerates hakkab asi kiiresti kõrva peale - lärmi on palju, aga jõudu mitte. Aga just muusika jõud on see, mis inimesi tantsupeol nii füüsiliselt kui emotsionaalselt liigutab. Väiksemates saalides, kus publik on suht kõlarite lähedal, saab seda ebameeldivat ja kõrva väsitavat keskmist sagedusriba välja filtreerida EQ-ga või näiteks selle tehnoloogiaga - http://forums.vaikene.net/viewtopic.php?f=6&t=966 ja anda rohkem kõlamisruumi madalatele helisagedustele. Aga kui minna suuremasse ruumi, või veel hullem - õue, siis on ruttu selge, et füüsikareeglite vastu ei saa - väiksed kerged kõlarid ilma subwooferita ei suuda ruumi bassiga täita. Sound on, aga see kõlaks otsekui "transistorraadiost" ( selline vanamoodne termin, mis!

Loomulikult on saadaval erinevaid subwoofereid, mis on tänapäeval vägagi täiuslikud ja mida saab üsna lihtsalt olemasoleva PA-süsteemiga ühildada, aga kõigi nende ühine omadus on see, et nad on reeglina küllalt suured ja kaalult rasked. Jõuamegi taas selleni, et sooloartist saab enamasti arvestada vaid ise-enda rammuga. Minu puhul veel ka see teema, et kui normaalsed pillimehed sõidavad kas suurte uhkete Chevi Vanidega, või on istumise all vähemalt VW Sharan, siis mina käin livedel autoga, mis pigem kiireks sõiduks mõeldud ja mille kandevõime just kiita pole …
On ka olemas vägagi põnevaid ja kerge kaaluga lahendusi, nagu näiteks Bose L1 komplektid ja ka HK Audio on lisaks vanadele subbar+satelliidid komplektidele välja töötanud uue süsteemi, kus pisikestest moodulitest saab kokku laduda süsteemi, mis annab koguvõimsuseks mitutuhat Watti - http://www.hkaudio.com/elements.php5
Kõik see on aga suht hinnaline lõbu ja lisaks tähendab, et oma olemasolevad PA-lahendused võid kasutult minema visata.
Siis aga jäi mulle silma see - http://www.electrovoice.com/product.php?id=199

Kui parameetreid uurida, selgub, et kaalu on sellel subbakal vaid 15 kg! Loomulikult poleks meesterahval suureks probleemiks käe otsa võtta ka näiteks 30 kg kaaluv ese, aga minu puhul toimib reegel, et üle 17 kg kaaluvat raskust ma päevast päeva tassida ei taha. Nii füüsilises, kui ka emotsionaalses mõttes. Selles osas on see EV subbakas küll igati paras. Tõsi, väiksel kaalul ja kujul on ka oma miinus - kuigi siin on olemas võimalus lairibavaljukas kinnitada vahetoru abil subbaka kohale, siis midagi natuke raskemat ma sinna panna küll ei julgeks, komplekt läheb raudselt ümber ...
See on passiivne subbakas ja selle toitmiseks tuleb omada võimendit. Aktiivkõlle kasutavatele muusikutele on see muidugi mõningane probleemikene, kes aga kasutab passiivseid kõlareid, selle jaoks on taoline subbar igati loomulik täiendus süsteemile. Hea uudis on ka see, et sellel subbakal on sees Lo-Pass filter, mis võimaldab ta ühendada otse tavalise kõlariga samasse ahelasse - filter laseb subbakasse ainult madalad sagedused, ülemised jäävad lairiba kõlari kanda.
Kui vaadata võimsust, siis ka siin on andmed vägagi paljulubavad - 400 W pidevat koormustaluvust ja helirõhk 131 dB. See viimane number on ikka päris suur, kui teiste analoogses mõõdus subbakatega võrrelda. Muide, huvitav on üldse fakt, et erinevate kõlarite ja subbakate passivsed versioonid omavad paremaid tulemusi, kui nende aktiivsed vennad. Kas on siin põhjuseks see, et aktiivses kõlaris võtab elektroonika oma ruumi ja ei võimalda valjukal seetõttu nii suurt helirõhku tekitada, või on siin mingi muu teema, aga olen seda üsna mitmel korral erinevate kõlarite andmeid võrreldes avastanud.
Electro Voice SB122 on lisaks meeldivalt väikesele kaalule ja muljetavaldavatele heliomadustele ka väga mõnusalt transporditav - ümarate nurkadega ja istub mugavalt ühte kätte. Tõsi, sanga otstesse on jäetud miskipärast natuke teravad servad ja need suruvad valusalt kätte, kui valesti haarata. Ilmne disaini möödalask, aga õnneks saab seda viga näiteks viiliga parandada.
Subbaka tagaküljel on kaks Neutriku pesa, mõlemad toimivad nii sisendi, kui lingina, nii nagu see taoliste pasiivkõlarite puhul ikka on. Sees on 12" Electro Voice enda toodetud valjukas, väidetavalt suudab selle membraan edasi-tagasi liikuda isegi kuni 2 tolli. Sellise ulatusega "pumpamist" tahaks kohe oma silmaga näha …

Kokkuvõtteks, SB122 näeb välja nagu tavaline kergemat sorti plastmasskõlar, mille võid muretult auto tagaistmele visata.
Kuidas seda aga toita?
Eks korrektne oleks soetada endale kaks sellist ja need siis kummagile lairibavaljukale alla istutada. Minul tekkis aga huvi, et mis saab, kui osta ainult üks ja panna subbakas lisaks ainult ühele kanalile?
Nii tegingi ja minu suureks üllatuseks toimib asi väga kenasti - kanalite stereobalanss ja helivaljus ei muutunud, küll aga lisandus üldisesse helipilti see füüsiliselt tajutav jõud, mida ilma subbakata kuidagi kätte ei saa. Bassisagedus on sedavõrd suunatajuta, et ega eemalt ( ka õues ) kuulates aru küll ei saa, kumma kõlari alt see bass tuleb.
SB122 maksab umbes 360 EURi, seda pole korraliku Made In USA asja kohta üldse palju. Eks vaatab, ehk ostan teise ka juurde, aga praegu tundub küll, et ka ühest on palju abi.