Boss RC20XL - kitarri looper

Riist- ja tarkvara arvustused

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Boss RC20XL - kitarri looper

Postitus Postitas raen »

Järgnevalt taas üks jutt rubriigist - "Minu uus tore mänguasi" :D

Eellugu nimetatud asjale on aga selline, et kuna ma siin lisaks puhtalt tantsumusale teen pubides ka unplugged-muusikat, kus kogu raskus jääb ainult kidra ja laulu kanda, siis üsna varsti tekkis soov asja huvitavamaks ja mitmekesisemaks teha. Värk selles, et kaua sa ikka ainult laulad ja kidrat saateks plõnnid, tahaks ju mõned soolod ka juurde mängida. Või ainult instrumentaali teha. Võimalusi selleks on mitmeid - eks ole ju ennegi nähtud trubaduure, kel näiteks suupill roobiga suu ees ja tamburiin jala all kõlksumas. Olen isegi kunagi sama proovinud, aga see nõuab jube head koordinatsiooni ja trenni ning Tõnu Aare vastu nagunii ei saa! Teine variant oleks backtrackid MD peale võtta, aga siis poleks see enam "elus" musa ja ikka jääd sõltuma sellest, mis kodus valmis tehtud. Sestap hakkasin hoopis endale looperit otsima. Lugesin läbi hulga materjali ja valisin lõpuks selle ...

Pilt

See on siis peamiselt kidra jaoks mõeldud asi, aga olemas on ka mikri-sisend ja ka näiteks CD-lt võid signaali näpata. Kõiki sisendeid saab ka korraga kasutada ning kidra ja mikri sisendil on eraldi volume-nupp. Antud riistapuul on kokku 16 minutit mälumahtu ja 11 mälupesa, kuhu siis saab salvestada need käigud, mis meeldivad ja/või mida on plaanis hiljem kasutada. Eks muidugi kogu õhtu materjali jaoks on 16 minutit mälu liiga vähe, aga taaskord - tegu on puhtalt LIVEs sündiva muusika jaoks tehtud riistapuuga ja ühe loo käigus tekkiva info jaoks on seda mälu küll kuhjaga.

Praktikas näeb siis asi välja nii, et vajutad vasakut pedaali ( paned asja lindistama ) ja mängid mingi käigu ära, näiteks ainult mõned taktid või kasvõi kuni loo lõpuni välja ( sul on ju selleks 16 minutit! ). Kui oled lõpetanud, vajutad kiirelt taas vasakut pedaali ja koheselt hakkab looper sama asja juba ise mängima. Sinul seega võimalus midagi muud teha - soolot mängida, mingeid käike lisada või baari õlle järgi minna. Kui vajutad vasakut pedaali nüüd veelkord, siis hakkab looper juba salvestatud materjali peale omakorda lindistama seda, mida sa juurde mängid. Vajutades veelkord vasakut pedaali, läheb looper jälle ainult play-funktsiooni. Jälle vasakut vajutades taas recording-funktsioon jne. See kõik võimaldab siis reaal-ajas midagi lindistada või lihtsalt juurde jämmida. Hoides vasakut pedaali all kauem, kui 2 sekundit, eemaldab see viimase juurde-salvestatud käigu ja kui taas vasakut pedaali pikemalt all hoida, siis ilmub see viimane partii jälle tagasi.

Parem pedaal on stop-pedaal. Siin saab veel eelnevalt määrata, kas stop on hetkega, kas mängib loobi lõpuni ja jääb siis seisma, või hajub ja jääb seisma. Ja veel - hoides paremat pedaali kauem kui 2 sekundit all, kustutad salvestatud materjali ja saad alustada uue looga. ( kui vahetad mälupesa ja eelnevalt asja ei salvesta, kustub tehtu muidugi ka )

Üldiselt on nii, et kui oled lindistamise alguses ja lõpus pedaalide vajutamisel täpne, siis hakkab asi loopima kenasti. Iga kord see aga ei õnnestu ja siin on Boss hea abivahendi välja mõelnud - enne mängima hakkamist paremat pedaali sulle sobilikus tempos mõned korrad vajutades, võtab looper tempo omaks ja kui oled oma käigu lindistamise lõpetanud, siis masin sobitab ise alguse ja lõpu parajaks, nii, et asi loobib perfektselt. Selleks, et sa paremeni antud tempos püsiks, võid lisada ka põgusa trummi või metronoomi tiksu. Neid on olemas 8 eri soundiga, saad meeldiva välja valida ja ka soundi tugevuse paika panna.

Salvestamise alguse osas saad ka valida, kas hakkab lindistama siis kui vasakut pedaali vajutad, või kohe kui midagi mängima hakkad ( auto start )

Nagu eespool kirjutasin, on siis olemas 11 mälupesa, kuhu saad salvestada oma mängitud asjad. Neid pesasid saab live-situatsioonis ka "jooksvalt" vahetada, aga selleks on vaja lisapedaalid osta. Veel saab lisapedaaliga loop reversisse ( tagurpidi ) keerata ( EDIT See keerab pahupidi kogu salvestatud materjali, mitte näiteks ainult viimase kihi ) Kõige selle jaoks on muidugi ka nupud olemas, aga laval mänguhoos oleks neid muidugi raske kasutada.

Eks siin oleks veel ühest-teisest kirjutada, aga üldjoontes on vast asi selge.

Kokkuvõtteks peab ütlema, et see riistapuu on väga hästi läbimõeldud ja kõik funktsioonid toimivad live-situatsioonis laitmatult. Mida rohkem asi käppa ( õigemeni "jalga" :D ) saab, seda rohkem see looper mulle meeldima hakkab ja üha paremeni hakkan mõistma, mida selle loonud insenerid millegagi mõelnud on.

EDIT Soundi kvaliteedist rääkides, tuleb tõdeda, et eriti suurt ja häirivat vahet "otse" ja "lindist" kõlaval soundil pole, küll on aga pedaal ise signaali ahelasse lisades üsna märgatav soundirikkuja. Vähemasti akustilise kidra puhul muudab see kõla tuntavalt mudasemaks ja iseloomutumaks.
Viimati muutis raen, 04 Dets 2006, 19:36, muudetud 4 korda kokku.
Seidy
Äss
Äss
Postitusi: 201
Liitunud: 01 Dets 2005, 18:59

Postitus Postitas Seidy »

Esimest korda sain isegi põhimõttelt samasuguse looperiga tuttavaks umbes paar kuu tagasi, kui meie kooli tuli Jazzkaare raames esinema üks sakslane, nimi oli Michael Stiffer (väga kindel ka nimes pole) ja esines seal ka nii, et laulis mingid käigud lives peale ja siis hakkas neid omavahel kombineerima, ise laulis ka veel vahepeal niikaua, kuni looper teda saatis. Pärast esinemist palusin tal seda asjapuud natuke tutvustada. Ise kajuks proovida ei saanud aga muidu sain enamvähem aru küll. Ainuüksi looper maksis tal kuskil 1000 eurot.
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Postitus Postitas raen »

Neid loopereid on vingemaid ja kallimaid jah, aga ma olen ikka mõelnud, et kui on tarvis mingeid olulisemalt pikemaid salvestamisaegu, või muid lisasid, siis on mõistlik juba läpakas ja vastav soft soetada.

Samas muidugi, läpakaga on jälle omad probleemid ...
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Boss RC20XL - kitarri looper

Postitus Postitas raen »

Boss esitles nüüd talvisel NAMM-il muuhulgas ka uut looperit RC-30. See on siis RC20XL-i edasiarendus ja mulle meeldib, et vana ja hea juhtimis-skeem on kõik kenasti alles jäetud. Ehk siis, pole hakatud lammutama seda väga korralikku alusmüüri, mis mind jätkuvalt Bossi looperite juures võlub - lihtne ja raudpolt igas olukorras toimiv juhtimine.

Aga uuel siis nüüd muude uuenduste kõrval ka 99 mälupesa ja kuni 3 tundi stereoloopimist. Mis aga vähemalt minu jaoks kõige nämmum uuendus - nüüd on 2 omavahel sünkroonis jooksvat loopi. Lisa-jalgpedaaliga saab siis valida, kumba neist "mudid"

Eks alati võib öelda, et "aga 10 sõltumatut loopi oleks ju veel vingem!", aga minu puhul on 2 täitsa piisav - ühega näiteks mingi voice-box stiilis rütmibiit alla ja teise loobiga siis kidra rida.

Nii, kui müüki tuleb, ostan ära! :-)
Ivar
Äss
Äss
Postitusi: 213
Liitunud: 30 Okt 2006, 14:12

Re: Boss RC20XL - kitarri looper

Postitus Postitas Ivar »

Tasuks piiluda ka uue Jammani looperi poole http://www.digitech.com/products/Pedals ... Stereo.php. Tõsi-sellel küll 2-e sünkroonis jooksvaid loope pole, küll, aga saab liikuda 99 mälupesa vahel ilma lisapedaalita. Boss RC 20-l oli see viga, et kui panna pelae salvestamist kohe mahamängima, tekkis ajaline nihe, Jammanil seda polnud (ka vanal versioonil mitte). Uue Bossi kohta ei tea.
Vasta