Malekko Trem - kitarri tremolo pedaal

Riist- ja tarkvara arvustused

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Malekko Trem - kitarri tremolo pedaal

Postitus Postitas raen »

Tremolo on üks mu lemmik-efekte kitarri puhul. Tremolo ei muuda pilli soundi kõla, vaid paneb heli amplituudi perioodiliselt kõikuma. Sama efekti saab kitarrist ka ise tekitada, keerates pilli volüümi peale-maha.

Tremolo efekti-pedaalide tavalised parameetrid, mida muuta saab, on pulseerimise kiirus ja sügavus. Täiuslikumatel mudelitel saab veel reguleerida pulseerimise algoritmi kuju. On olemas ka veel vingemad tremolod, kus pulseerimise kiirust saab tap-tempo nupuga reaalajas määrata-muuta, üle MIDI tüürida ja on ka selliseid, millel on keerulisemad pulseerimise patternid ( trioolides, "aeglustuvad" jne )

Mina ei oskaks nende keerulisematega praegu midagi eriti peale hakata, aga kõige tavalisem klassikaline tremolo on väga abiks, eriti just selliste country-stiilis lugude puhul. Tremolo paneb noodid mõnusalt liikuma ja muudab soundi huvitavaks, samas aga ei peida ära pilli kõla algupära.

Kasutasin siiani pedaali Boss TR-2. Nagu Bossi asjade puhul tavaline, on ka see pedaal väga korralikult ehitatud, teenib kaua ja tõrgeteta, aga soundiliselt on üsna keskpärane ja pikapeale ka igav. Lisaks ka see viga, et kui efekti sisse lülitad, siis toimub üldise nivoo väike langus. See ei ole mingi drastiline volüümi kukkumine, aga täiesti kuuldav, eriti just bassisageduste poolel. Taoline volüümi kadu on tegelikult tremolo-efekti puhul paratamatu ( sest muidu sirgel toonil lõigatakse ju pooled osad vaiksemaks ) ja seetõttu ongi parematel pedaalidel lisatud volume-nupp, kust mängija saab taset oma soovi ja maitse järgi tõsta.

Boss TR-2 seda võimalust kahjuks ei paku ja seepärast oligi mul valik, kas lasta Bossi modida, või vaadata endale sootuks midagi uut.

Võtsin teise valiku-variandi ja tellisin endale Ameerika firma Malekko tremolo. See siis puhas analoogpedaal, true-bypassiga ja selle omapäraks on ülim väiksus.

Pilt

Pildilt on näha, KUI pisike see pedaal on! Mõistagi ei mahu nii tillukesse korpusesse patarei, aga kes kasutaks üldse pedalboardis patarei toidet? Mitte keegi! Seega täiesti asjatu ruumi raiskamine ja tänu patareitoitest loobumisele mahub selliseid pisikesi Malekkosid kahe tavalise suure pedaali asemel neli tükki ritta.

Malekko tremolol on peal ainult kaks nuppu - kiirus ja sügavus. Karbi sees aga on veel väike trim-potekas, millega siis saab keerata väljundi tugevust. Punane valgusdiood vilgub tremolo tempos. Soundi kohta saab öelda, et see on väga naturaalne ja loomulik, väga "analoog" ja lisaks ka kestvalt inspireeriv. Mingeid "UFO-sounde" siit ei leia, igas nuppude asendis on sound väga kasutatav ja nagu "välismaal" :-) Kuula suvalist country-plaati ja kõik need soundid on Malekko tremolos olemas. Ikka ja jälle tabad ennast äratundmiselt, et "ohoo, just seda soundi kasutati selles või teises loos … "

Miinuspooleks, kui seda muidugi saab miinuseks lugeda, on see, et korpuse väiksusest tingituna on ka põhja pindala üsna ahtake ja seetõttu ei kinnitu Malekko pedalboardi mitte just kõige kindlamalt. Aga ega ta kuhugi ära ka kuku muidugi! :-)
Ivar
Äss
Äss
Postitusi: 213
Liitunud: 30 Okt 2006, 14:12

Re: Malekko Trem - kitarri tremolo pedaal

Postitus Postitas Ivar »

raen kirjutas: Täiuslikumatel mudelitel saab veel reguleerida pulseerimise algoritmi kuju.
Väga keeruline matemaatiline lause :D Lihtsamalt öeldes, saab määrata osadel tremolotel tüürgeneraatori signaali kuju (siinus, hammas, ristkülik). Sellest sõltub, kas tremolo pulseerib sujuvalt (siinuse puhul) või järsemalt (hammas ja ristkülik signaali puhul).
Vasta