Godin A6 Ultra - hübriid kitarr

Riist- ja tarkvara arvustused

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Antti
Autoriteet
Autoriteet
Postitusi: 73
Liitunud: 25 Nov 2006, 10:41

Godin A6 Ultra - hübriid kitarr

Postitus Postitas Antti »

Nüüd, mil ma olen kasutanud mängudel 2 kuud Godin A6 Ultra't http://www.godinguitars.com/godina6ultrap.htm on mul üht teist peale esmamulje ka öelda.

Godin’i näol on tegemist vägagi hinnatud kaubamärgiga, kõik pillid pannakse kokku Kanadas, kokku on Godin’il seal 5 tehast. Vaatamata sellele, et Godin’i kitarrid ei näe tihti just mitte kõige seksikamad välja (no must A6 ultra on siiski erand :D ) on kasutajateks aukartustäratav seltskond jatsumeestest rokkariteni, aga see on teema omaette. http://www.godinguitars.com/

Godin A6 Ultra on edasiarendus Godin Acousticasterist http://www.godinguitars.com/godinacousticaster.htm , kohe olgu ära märgitud see, et minu meelest on Acousticasteri sound säravam. Acousticasteris kasutatakse omanäolist süsteemi metallvarrastest korpuses, mis peaksid võimendama keelte poolt tekitatud vibratsiooni, A6 Ultras seda pole, küll aga on viimasel piesole abiks Godin’i enda poolt valmistatud humbucker helipea.

Enne Godini kasuks otsustamist oli mul võimalus nii laivis kui ka koduses keskkonnas võimalus proovida üsna mitmeid erinevaid pille, Godin Acousticasterit kasutates oli selge, et see kitarr on just see mida vajan. Kuna A6 Ultrat ei õnnestunudki Eestist leida katsetamiseks, tuli teha nö „pime ost“ teadmises, et mittesobivuse korral saab asja tagasi saata. Ost sai tehtud Thomanni e-poest http://www.thomann.de/, tol hetkel oli seal uute kõrval võtta ka 1 musta värvi B-stock, ehk tagastatud isend, kuna tahtsin niikuinii üleni musta värvi pilli siis polnud otsust raske langetada. Kirjelduses oli vaid napp „small scratches on surface“ kuid sellele vaatamata tellisin hinnatundliku ostjana just selle B-stocki ja ei pidanud pettuma. Ühtegi kriimu mul korpuselt leida ei õnnestunudki, keeled olid peal vilauued, sildid jms modru kõik küljes. Kilekott oli ka kinnine, nõnda on mul kahtlus et keegi ajas seal midagi sassi ja mulle saadeti ikkagi uus pill tagastatud asja hinnaga :) Tehase check-list muide on Godini’l käsitsi täidetud, iga kontrolletapi järel on nimi ja allkiri kes mille eest vastutab. Ei taha kellegi peale konkreetselt näpuga näidata, aga Eesti pillipoodides ripuvad tihti kitarrid, mis näevad halvemad välja kui nii mõnigi hea peremehe omanduses olnud vana pill, sestap julgen Thomanni B-stocki asju igati soovitada.
Saadetis jõudis kohale 6 tööpäevaga, igati mõistlik aeg on see mulle tundub. Nüüd pillist endast.

Kätte istub see asi nagu valatult, vastates täielikult tehase kirjeldusele, et A6 Ultra näol on tegu akustilise kitarriga mis istub käes nagu elektrikitarr. Termin akustiline ei pea tegelikult päris paika ka, nagu ma ülalpool kirjutasin, on lisaks piesole sellel pillil ka humbucker, seega on tegu hübriidiga. Seda enam, et erinevalt Acousticasterist on A6 Ultral 2 väljundit – mixed out (pieso+humbucker) ja humbucker out. Mixed out nagu nimigi ütleb, võimaldab kasutada mõlemat helipead, helitugevuse reguleerimisel on jäme ots pieso volüümi liuguril, humbuckerit saab juurde lisada. Teine väljund on siis ainult elektrika oma, humbuckerile omase paksu ja tiheda soundiga. Sisuliselt saabki 2 kaablit välja tuua, kas siis signaalid lausa erinevatesse kanalitesse juhtida või läbi A-B boxi ühte. Ma olen proovinud laivis erinevaid variante ja jäänud siiski mixed outputile pidama. Sound mis piesole mõistlikul määral humbuckerit lisades tekib on puhas, tugev ja jõuline, nagu kuivatatud herneid vastu sein visates :lol: Vana instrumendi (ibanez AE35) heli kippus veidi pudrune olema ja muidugi mingist kandvusest soolode mängimisel või lihtsalt sõrmedega „klimpe“ tõmmates polnud juttugi - no ega ta selleks pole muidugi mõeldud ka.
A6 Ultra juhtnupud ja heeblid on paigutatud lihtsalt ja loogiliselt, eraldi saab timmida mõlema väljundi helitugevust ja tämbrit. Häälestuvus ja hääles püsimine on selle intstrumendi puhul aga lausa imetabane, tihti tundub, et siin „factory settings“ peab paika ka häälestusel. Samuti on viimistluskvaliteet ülimalt kõrgel tasemel erinevalt ntx viimase aja Mehhiko Fenderitest, kus grifi servade vastu on oht sõrmi vigastada. Ma ei ole pädev vastama küsimusele, kas see pill võiks edukalt asendada elektrikitarri, küll aga on ta ideaalne trubaduurile või siis kitarristile, kes ei taha või ei viitsi kahte pilli kaasas kanda ja laval nendega sebida. Komplekti peaks kuuluma kidravõim või võimusimulaator, ikka selleks, et see „õige“ elektripilli sound kätte saada ja antud isendi kõik võimalused ära kasutada. Tulemuseks on 2 täiesti erinevat soundi, mõleamat saab soovi korral siis juba vastavalt maitsele efektidega täiendada.
Olles nüüd juba mõnda aega Godin A6 Ultra omanik, on see pill minu jaoks nagu muinasjutt, iga oma senti kuhjaga väärt.

antti
antti
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Godin A6 Ultra

Postitus Postitas raen »

Vahva, et üks Godin on taas Eestimaal endale peremehe leidnud! :-)

Mul on sama instrument kodus ja pean temast samuti päris palju lugu.

Tõsi, minu koostöö A6-ga pole sujunud nii ladusalt. Kohe, kui pill Saksast saabus, häiris mind, et G-keele oktaav ei häälestunud päris täpselt. Kuna A6 on akustilisele kitarrile omaselt sellise roobiga, kus oktaave peenhäälestada ei saa, siis pidi pillimeister Helmut Hark tegema uue roobi ning ka kaela pikendama, pannes korpuse ja kaela kinnituskoha vahele spoonitüki. Igatahes sai häälestuse paika.

Kui soundist rääkida, siis sellega sai ka päris palju mässatud. Vanem A6-e mudel oli ilma magnetpeata ja ilmselt taipasid ka Godini pillimeistrid, et õhukese korpusega akustiline kitarr ( mis küll jube mõnus feedbacki kartmata livedel kasutada ) kipub kiledaks jääma ja lisasid A6 Ultrale magnetpea. See on siis jah humbucker-tüüpi ja kaelapoolne, mis mõlemad tähendavad pehmet ja bassist heli. Kahepeale kokku annavadki terav piezo ja pehme magnetpea väga huvitava soundi, mis pole ei elektripill, ega ka päris piezo-akustik. Mina käsitlekski taolist hübriid-pilli pigem mingi kolmanda, täiesti omaette pillitüübina. Sellest lähtuvalt ongi oht, et kes soetab taolise kitarri endale lootuses, et pääseb edaspidi kahe pilli livedele kaasatassimisest, see pettub varsti. Kes on tõsine elektrika-mees, see tüdineb ruttu A6-e ainsa hägusevõitu magnetpea soundist. Aus akustikufänn aga märkab peagi, et puudu on sügavusest, mida korralik kõlakast annaks.

Ehk siis, A6-te tulekski minu arvates võtta kui omaette spetsiifilist pilli, spetsiifilise soundiga ja kellele see ei meeldi, ärgu seda pilli ostku.

Minule see pill sobib, sest sellega saab mängida kitarri "akustikumängija-päraselt", aga samas soundiliselt trügides ka pisut elektripilli mängumaale. Asi ei lähe feedbackima, ning sustaini on märksa rohkem, kui tavaline piezo-akustik seda annab. Ning, nagu Antti märgib - mängitavus on väga kerge ja mugav.

Ka minu A6 on väga kenast puidust ja näeb igati soliidne välja.

Tõsi, Godini volume ja tämbrinupud mulle nii väga ei meeldi, need paistavad suht õrnukesed ja natuke halva koha peal - kui mänguga hoogu minna, on oht käe või varrukaga mõni neist nuppudest katki tõmmata. Ühte vanemat A6-te nägin poes müügis ja sellel oligi nii juhtunud. Teiseks on need liugpotekad ja üsna lahtised, ning kardan, et on vaid aja küsimus, millal tolm ja sodi oma töö teevad.

Seepärast ma polnudki eriti õnnetu, kui kord kodus erinevaid efektipedaale ja nende kombinatsioone katsetades Godin korraga vait jäi. Eelvõim oli mingil kummalisel põhjusel maha põlenud. Kas sai see mingi staatilise voolu löögi, või jõudis läbi pedaalide mingi vale vool, ei teagi tagantjärele.

Igatahes viskasin ma elektroonika välja ja magnetpea ka, mis mulle nagunii eriti ei sobinud ja aretasin sinna asemele Fender-tüüpi single coil-helipea. Selle siis ühendasin otse väljundpistikusse, rööbiti takistiga, mis liigsed kõrged ära lõikab. Plaan oli piezo ühendada otse teise pistikusse ja mõlemaid siis A-B pedaaliga vaheldumisi kasutada, aga paraku ei tahtnud originaalpiezo ilma eelvõimuta hästi fungata - urinad tulid sisse ja signaal polnud see, mis vaja. Muide, see piezo otse väljundisse võtmine pole üldse mingi utoopia - näiteks Fishman pakub väga edukalt selliseid passiivseid piezosid, olen ühte kasutanud ja andis väga korraliku tugeva signaali, ilma, et pidin muretsema mingi totra patarei pärast, mis ju alati just keset livet tühjaks saab.
Taoline passivne piezo muidugi eeldab, et jala all on mõni pedaal või prose.

Piezo jäigi roobi alla tummalt passima, aga single coil andis Godini peal täpselt selle soundi, mida olin otsinud - konkreetne ja "põrkav". Kui varem ei kostnud madalamal E-keelel mängitud soolod üldisest miksingust hästi läbi, siis nüüd oli asi tibens. Mängisin sellise setupiga päris kaua, siis aga sai soetatud päris elektripill ja Godin on praegu "reservis"

Tegelikult on mul plaan sinna peale aretada hoopis spets akustiku magnetpea. Neid on väga ilusaid, puidust korpusega. Siis saaks kasutada ka akustikule mõeldud keeli, mitte aga elektrika omi, nagu praegu on ette nähtud. Ja piezo paneks siis selle Fishmani ja eraldi väljundisse.

Sest puit on sellel pillil aus.
Antti
Autoriteet
Autoriteet
Postitusi: 73
Liitunud: 25 Nov 2006, 10:41

Re: Godin A6 Ultra

Postitus Postitas Antti »

Kui soundist rääkida, siis sellega sai ka päris palju mässatud. Vanem A6-e mudel oli ilma magnetpeata ja ilmselt taipasid ka Godini pillimeistrid, et õhukese korpusega akustiline kitarr ( mis küll jube mõnus feedbacki kartmata livedel kasutada ) kipub kiledaks jääma ja lisasid A6 Ultrale magnetpea.
Kile ei ole vbla päris õige sõna selle soundi kohta (sõltub muidugi kuulaja kõrvast :wink: ), ma pigem sellise suht terava soundi kirjutaksin Godini puhul plusside reale kui miinuste - erinevate pärisakustikute puhul on minu jaoks bändi sees (loe: müra sees) puuduseks olnud just see mahe ja sügav heli, mis ei kosta hästi välja. Rütmi laialt üle keelte tõmmates toimib küll, samas jälle mõni 3-4 noodist koosnev üleminek 1 keelel hääbub kusagile ära, kui just boosterist samal ajal vunki juurde ei anna. Mulle see Godin selle pärast hullult meeldib, et ta kostab ühtviisi hästi välja nii rütmi mängides kui ka mõnes kantriloos 1-2 keelel kaetud tooniga vaikselt nokkides.
Sellest lähtuvalt ongi oht, et kes soetab taolise kitarri endale lootuses, et pääseb edaspidi kahe pilli livedele kaasatassimisest, see pettub varsti. Kes on tõsine elektrika-mees, see tüdineb ruttu A6-e ainsa hägusevõitu magnetpea soundist.
jah, siin tuleb Raeniga nõus olla - ega see 1 humbucker ikka päris elektrika soundi välja ei kanna. Samas on loomulik sustain sellel pillil piisavalt heaks eelduseks, et elektrikidra võimuga või siis simulaatoriga veidi sebides ja katsetades saab üht teist kätte küll. Just seda elektrikidra mängumaale trügimist see asi võimaldabki, nagu eelpoolkõneleja tabavalt ütles.
Minu setup hetkel näebki välja selline, et mixed-out signaal jookseb AB boxi, edasi jaguneb ahel nö elektrika ja akustiku omaks. Esimene ahel liigub läbi võimusimulaatori pulti, teine aga sisuliselt otse, soolode tarvis vaid ekvalaiser vahel mis ühtlasi täidab ka boosteri funktsiooni. PA-sse jõuab juba virtuaalselt 2 erinevat kitarri kumbki oma kanali all, mis omakorda annab lisavõimlausi mõlema signaali iseloomu veelgi rõhutada.
Ma tean küll mida nüüd elektri-mehed ütlevad sellise keemilise soundi kohta aga mulle annab just selline lahendus khm-khm :oops: "soolode" mängimiseks vajaliku jõu ja kandvuse
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Godin A6 Ultra

Postitus Postitas raen »

Ega seda Godini teravat piezo tooni saa jah mingiks miinuseks lugeda, seda enam, et see on ikka kordades parem sound, kui näiteks mingi täispuidust elektrika roobi alla aretatud piezo oma. Godinil on ju ikka täiesti arvestatav kõlakoda siiski olemas ja see on konstruktsioonilt üsna sarnane päris akustikule, ainult pisem.

Nagu ka Antti eespool ütleb, siis livetingimustes on see toon tõesti väga omal kohal ja tungib üldisest soundist läbi.

Ja kui ainult Godiniga ennast saata, ning tundub, et sound on kitsas, siis eks selleks see magnetpea ju ongi, et natuke pehmust juurde anda
Kasutaja avatar
Manchoa
Äss
Äss
Postitusi: 184
Liitunud: 23 Veebr 2010, 08:59

Re: Godin A6 Ultra

Postitus Postitas Manchoa »

IS Musicus (vist oli) isegi seda pilli proovinud ja "näpud siiani sügelevad" selle pilli järele. Eks tuleb raha koguda. Didula näiteks kasutab Godin´i pille :

http://www.youtube.com/watch?v=mvqEZ3up ... re=related
TY
Ivar
Äss
Äss
Postitusi: 213
Liitunud: 30 Okt 2006, 14:12

Re: Godin A6 Ultra

Postitus Postitas Ivar »

Manchoa kirjutas:IS Musicus (vist oli) isegi seda pilli proovinud ja "näpud siiani sügelevad" selle pilli järele. Eks tuleb raha koguda. Didula näiteks kasutab Godin´i pille :

http://www.youtube.com/watch?v=mvqEZ3up ... re=related
See pill, mis antud videos on, on nailonkeeltega akustiline, mitte metallkeeltega hübriidkitarr. Firma jah sama, aga tegemist ikkagi täiesti erinevate pillidega.
Vasta