Tahaks kodus klaverit mängida

Muusikast ja muustki ...

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Defmic
Autoriteet
Autoriteet
Postitusi: 84
Liitunud: 29 Dets 2005, 18:24

Tahaks kodus klaverit mängida

Postitus Postitas Defmic »

Probleem lihtne, nimelt tahaks õppida klaverit mängima.
Oskuseid pole üldse, et alustaks täiesti nullist.
Vägev oleks, kui saaks noodid ja asjad selgeks, aga ma sellel ala ikka tõsiselt tume.
Mingi sugune süntesaator on kodus olemas.
On üldse võimalik kodus seda omal käel õppida?
Mingil algelisel tasemelgi.
Ise ei oska nagu kuskit otsast alustada, et äkki oskate soovitada midagi.
Kasutaja avatar
sheridan
Tegija
Tegija
Postitusi: 32
Liitunud: 12 Juun 2006, 08:12

Postitus Postitas sheridan »

tead, mul pole mitte mingit muusikaharidust, aga kõik oma vajalikud ja ebavajalikud pillid (klahvid, kidra, trummid) olen oma suure tahtmisega selgeks saanud.
oskan soovitada selliseid asju:
tõmba omale akorditabel
otsi välja mõned populaarsemad lemmiklood
otsi lemmikloo noodid
tõmba metronoom (- kõik see värk on tavaliselt netis olemas)
ja hakka lihtsalt kusagilt peale! kui juurde laulda ka natukene julged, oled omadega mäel.

eraõpetajat võid ka (paariks tunniks) rentida. kas päris alguses või millalgi hiljem tunde järgi, et lihtsalt üle kontrollida, mida asjast arvatakse. aga kui kõlab endajaoks hästi, siis ongi kõik ok.
"I don't use Logic, I use Reason" - Unter Null
Defmic
Autoriteet
Autoriteet
Postitusi: 84
Liitunud: 29 Dets 2005, 18:24

Postitus Postitas Defmic »

Nii... Sain omale dvd, kus õpetab natukene klaverit mängima, kui aega saan hakkan vaatama ja katsetama. Aga mis asi see akorditabel on? Ja kust ma selle veel saan?
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Postitus Postitas raen »

Üldiselt on nii, et kui ikka väga tahta, siis saab kõiki asju ka omal käel õppida. Klaverimängu samuti. Kuivõrd sa õpid seda rohkem ise-enda jaoks ja oma lõbuks, siis polegi ju lõppude-lõpuks nii oluline, kas sinu käehoid on just klassikalises mõttes perfektne jne. Kusjuures, ka Rein Rannapi hoid on kõike muud, kui "eeskujulik" :)

Aga ...

... erinevalt näiteks kitarrist, on klaver kui instrument ( vähemalt minu jaoks ) väga tihedalt seotud ka muusikateooriaga, eelkõike siis nooditundmisega. Kui kitarril võib tõmmata akorde puhtalt sisetunde järgi, siis klaveri puhul on hea, kui tead, mis noodid kõlavad. Mitte, et kuulmise järgi ei saa, aga klaver kui instrument soosib nooditundmist - iga noodi jaoks on oma klahv, kõik kenasti reas ja kogu nootidesüsteem ühe pilguga haaratav ( erinevalt kitarrist, kus üks keel annab erinevatest kohtadest erinevaid noote, samas jälle, üks ja sama noot võib kõlada ka erinevatest kohtadest )

Seepärast ei kujuta ma hästi ette, kuidas klaverimängu õppida ilma muusikateooria õppimiseta. Seda enam, et kui sa mingi kooli järgi seda teed ( õpik, DVD jne ), siis põrkad sa ikka varsti noodikirja otsa. Nii, et lisaks klaverimänguõpikule pead kindlasti soetama ka muusikateooria õpiku. See on aga üsna paks ja tihedalt infot täis ... :D

Mina alustasin oma ( süstemaatilisi ) muusikaõpinguid ka üsna hilja, alles peale keskkooli, kui Õpetajate Seminari läksin. Alustasin nii klaveri, kui ka muuga täiesti nullist. Ja alguses ei saanud ikka tõesti kohe MITTE MILLESTKI aru! :D

Klaveri lõpueksami tegin aga maksimumi peale. Nii, et kõik on võimalik.

Paraku on aga muusika, sarnaselt muudele teadustele, väga mahukas ja kodustes tingimustes ja oma käe peal ainult ühte kitsast haru või lõiku omandades asjast ikka õiget mõnu ei saa!

Edu!
jeekim
Algaja
Algaja
Postitusi: 6
Liitunud: 31 Dets 2007, 21:06

Postitus Postitas jeekim »

Raen, kaua sul "täiesti nullist" kuni eksamini aega kulus umbes? Ise tahaks ka hirmsasti klaverit selgeks saada, aga nootidega on probleeme. Samas saatekitarriga saan tunde järgi täitsa ilusti hakkama, basskitarriga ka enam-vähem.. Kaua võtab aega noodikirja ladusalt lugema õppimine? Ja teine häda klaveri juures on muidugi käte erinev liikumine...
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Postitus Postitas raen »

Koolis käisin neli aastat. Ma arvan, et kui enda kallal tihedalt ja teadlikult tööd teha, siis saad ( sarnaselt minule ) mingi taseme juba mõne aastaga.

Aga ära unusta, et inimene õpib kogu elu ja mida rohkem õpid, seda rohkem saad aru, et nii palju on veel õppida ...
Marchrabbit
Äss
Äss
Postitusi: 221
Liitunud: 15 Mai 2009, 22:51

Re: Tahaks kodus klaverit mängida

Postitus Postitas Marchrabbit »

Tere .
Siin järjekordne mees,kes ostis poest süntesaatori ja arvas,et õpin mängima ja olengi kohe pillimees. :D Nüüd on pisut üle kuu möödas ja arvamus on hoopis teine. Sain üsna varakult aru,et ilma noodi tundmiseta on klaveri mängu õppimine ikka väga keeruline. Täna suudan lihtsamate nootide järgi loo ära mängida,kuio kasutan süntesaatori mälus olevaid taustasid,millel siis akorde vahetan. Nüüd on mõni küsimus.Äkki keegi viitsib vastata. Kas peaksin alguses kohe hakkama harjutama 100% mõlenma käega mängima? Praegu tundub jõukohane just see variant,nagu eelpool kirjeldasin. Mõtlesin,et ,kui suudan juba nii mängida,et vasak käsi leiab õige klahvi nii üles,et ma ei pea enam klahvide peale vaatama,siis hakkaks kokkumängu harjutama. Kas kusagil internetis on sellist lehekülge,kust saaks alla laadida lihtsamaid lugude noote,mis sobiksid algajale harjutamiseks? Mõnikord on neil akordid juurde kirjutatud ka. Laadisin omale arvutisse paar programmi,mis aitavad midi faile nootide kujul esitada. Täna pusisin terve päeva,et aru saada The Beatles-i "Imagine" nootidest. Kas selline ümber-ja lahtipakkimine võib mulle anda hoopis valed või moonutatud noodid? Kas keegi oskab soovitada selleks otsatarbeks häid programme,mis oleksid vabavarana saadaval? Üldiselt on mul ka ettepanek,et äkki saaks siia foorumisse teha "algajatele"eraldi teema,kus omakorda oleks eri pilli õppijatele eraldi alafoorumid. Seal saaks kogemusi ja infot vahetada. Mina olen küll nõus oma raskelt omandatud kogemused teistele edasi andma. Sellist algajate pillimeeste nõuandenurka pole kahjuks netist leidnud ka.
ansambel "Lihtsad Poisid"
aasta66
Tegija
Tegija
Postitusi: 34
Liitunud: 28 Juun 2007, 08:30

Re: Tahaks kodus klaverit mängida

Postitus Postitas aasta66 »

Kui tahad tõsiselt, kas või enda jaoks, mängida pilli, siis soovitan siiralt: võtta klaveritunde õpetajalt, kes õpetab ka harmoonia ja solfi aluseid. Internetis võid leida muusikaalaseid teadmisi, kuid see ei ole see, mida sa vajad. See on nagu õppimine kaugõppes. Omal ajal Naissoo nimetas neid õppijaid "distants tuupijad". Ära leiuta jalgratast, väljas on kevad, võid muudki teha. :D
Marchrabbit
Äss
Äss
Postitusi: 221
Liitunud: 15 Mai 2009, 22:51

Re: Tahaks kodus klaverit mängida

Postitus Postitas Marchrabbit »

Otsus klaveriõpetajalt tunde võtta on kindel ja ammu küpsenud. Praegu on kahjuks kevad ja õppeaasta lõpp. Sellepärast sai need õpetaja võtmise plaanid ka sügisesse lükatud. Natuke sooviks ikka harjutada ka. Kas põhikooli muusikaõpikutes võib teoorias abi saada? Avastasin,et viimasel ajal nõutakse koolilastelt ka juba peaaegu proffessionbaalse muusiku teadmisi.
ansambel "Lihtsad Poisid"
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Re: Tahaks kodus klaverit mängida

Postitus Postitas raen »

Otsus klaveriõpetajalt tunde võtta on kindel ja ammu küpsenud
Mina usun ikka jätkuvalt seda, et kes ise väga tahab ja ka suudab ennast sundida süstemaatiliselt asjaga tegelema, see saab mis iganes asja ka omal käel selgeks õpitud. Aga tõsi, kui kõrval on teadja inimene, kes oskab mõne nüansi omandamiseks otsema tee juhatada, siis on asi muidugi vähem vaevarikkam.

Samas, kui sa tahad ikka klahvpilli mängu süviti minna, siis tuleb seda ikka päris palju aastaid teha ja vaevalt, et mõnest õpetaja kõrval veedetud juhuslikust tunnist suuremat tolku olekski. Muusika tegemine on elustiil ja seda õpid kuni surmani ... :D
Kas peaksin alguses kohe hakkama harjutama 100% mõlenma käega mängima?
Kui tahad lihtsalt enda lõbuks jämmida, siis alusta muidugi sellest, et algul jooksuta vasaku käega oma isemängija harmooniaid. Kui nende vahetamine on juba käpas, pane parem käsi juurde. Kui teed ainult kuulmise järgi ja lased masinal automaatpõhju mängida, siis pole sügavam noodikirja tundmine just hädavajalik. Seda pead muidugi ikka teadma, et näiteks esimese valge klahvi pealt tuleb C-duur jne.
äkki saaks siia foorumisse teha "algajatele"eraldi teema,kus omakorda oleks eri pilli õppijatele eraldi alafoorumid
Postita julgesti oma teemad "Pillimehe" alla!
Vasta