"Kas EQ-tamine on kekutamine?"

Artiklid muusika tegemise ja vahendite kohta

Moderaator: Moderaatorid

DJ Elf
Tegija
Tegija
Postitusi: 41
Liitunud: 20 Nov 2006, 17:59

Postitus Postitas DJ Elf »

Huvitav, kas orelid, harmooniumid, akordionid jms pumbatavad (mitte puhutavad) pillid klassifitseeruvad puhkpillide alla või on nad eraldi teema? Ehk siis-kas nende ekvalaiseri retsept on sama mis puhkpillidel või tuleb midagi teistmoodi sättida?
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Postitus Postitas raen »

Kuula ikka eelkõike seda, kuidas su soundid kõlavad ja kas need miksingusse sobivad. Kunagi pole vaja midagi keerama hakata pelgalt sellepärast, et "tavaliselt nii tehakse".

Olukorrad ja võtted on igas miksingus erinevad. Need sageduste "spikrid" seal teema alguses on rohkem idee andmiseks, kust vajadusel midagi otsida, mitte mingid absoluutsed näitajad.
Kasutaja avatar
StargateMax
Äss
Äss
Postitusi: 358
Liitunud: 18 Sept 2005, 16:59

Re: "Kas EQ-tamine on kekutamine?"

Postitus Postitas StargateMax »

See oli üks esimesi teemasid, mida ma kunagi 2005.a siin nägin, kui selle toreda foorumi leidsin, aga kuidagi ei süvenenud, kuigi oleksin pidanud!!! Kuid nüüd näen seda sootuks uue pilguga ja hindan palju-palju kõrgemalt kui kunagi varem!

Kekutamisest on asi kaugel. EQ-tamine on minu arvates eluliselt oluline, et muusika kõlaks hästi. (Lisaks muidugi tulevad veel kompressorid jms.)

Olin palju aastaid hädas sellega, et muusika kõlas mudaselt, plekiselt, plastik-topsi moodi, kõmises-mürises jne., ei osanud viga parandada. Alles 2022 sügisel võtsin tõsiselt kätte ja asusin asja uurima. Leidsin, et korrektne EQ-tamine parandas 80-90% sellest probleemist! Reverbi vähendamine ja lühendamine (kiiremas muusikas eriti) aitas veelgi, aga ka reverbi tuleb pahatihti EQ-tada!!!

Nüüd olen jõudnud sinnamaale, et miksimise käigus juba kõlab tulemus vägagi korralikult, nagu peab. Et masterdamises pole muud, kui veel väikest lihvi anda. Varem ma ei saanudki masterdada, kuna materjal oli niivõrd paigast ära ja ma laiutasin käsi, nuputasin teiste üle, et kuidas nende muusika kõlab nii selgelt ja konkreetselt, aga mul selline sopane möga.

Hakkasin kasutama FabFilter Pro-Q 3 ja tegelikult muid EQ-sid ei tahagi enam näppida, kuna see on ilmselt kõige paindlikum ja võimekam vahend, muuhulgas sisaldab ka dünaamilist ja mid/side EQ-d.
Nimekiri läks liiga pikaks, seega: https://equipboard.com/stargatemax
stargatemax.com
Vasta