Creative Xmod - USB audiovidin

Riist- ja tarkvara arvustused

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Creative Xmod - USB audiovidin

Postitus Postitas raen »

Pilt

Tegu on siis USB abil töötava ( arvuti ) helikaardi taolise asjandusega. See pole küll mõistagi mingi täisväärtuslik helikaart, küll aga võimaldab see arvuti puhul mööda hiilida masina enda helikaardi audioväljundist ja seega pääseda ka võimalikest müradest ( mis näiteks läpaka puhul on üsna sage nähtus ). Asja suur võlu on ka selles, et mingit Creative`i draiverisodi seejuures installida pole vaja - ühendad ainult USB ära ja edasi jookseb sound juba läbi Xmodi. Niisama lihtsalt asi töötabki. Kuidas see Windowsi tasemel korraldatud on, küllap arvuti hinge-elu paremeni tundvad inimesed oskaks asja selgitada. Igatahes aga keskmine suur hõbedane nupp töötab volume nupuna ( see tüürib siis helikaardi mikseri main-volume potekat ), või siis allavajutades muteb kogu soundi. Eraldi on line out, kõrvaklapi väljund ja ka line in sisend ( st. sellele võib vabalt külge pookida ka iPodi jne, nii, et arvuti olemasolu polegi tingimata vajalik )

Riistapuu õige point on aga tegelikult X-Fi efektis. Kellel huvi, võib selle kõige kohta lähemalt lugeda vastavalt veebilehelt - http://www.x-fi.com Aga kokkuvõtlikult niipalju, et see Creative`i tehnoloogia peaks siis nende jutu järgi MP3-e kvaliteeti oluliselt tõstma. Ka CD soundile ei peaks see paha tegema. X-Fi koosneb kahest efektist - Crystalizer ( muudab ja parendab musa sagedusi ) ja CMSS 3D Virtual ( ajab asja ruumilisemaks, ka kõrvaklappides ). Olgu öeldud, et see viimane funktsioon on minu jaoks küll üsna mõttetu, sama jubeda tulemusega, kui suvalise VST "stereo" pluginaga musa totaalselt faasist välja ajada. Crystalizer on aga märksa huvitavam asi. Sound muutub tõesti oluliselt konkreetsemaks, lisandub basse ja kõrgeid. Tegu pole aga pelgalt EQ lisamisega, vaid kogu protsess on keerukam, sestap Creative ka vastava tehnoloogia eraldi patenteerinud on. Näiteks kodus läbi arvutikrappide enam ilma Xmodita musa kuulata ei tahtnudki.

Samas võimaldab riistapuu ka efektide intensiivsust reguleerida ja mis kõige vahvam, need ka täielikult välja lülitada. Sest Xmod pakub ka ilma efektideta igati kuulatavat helikvaliteeti, on piisavalt mugav ja väike, et lauale ära mahtuda, seda ei pea eraldi toitma ja suurest volume nupust on äärmiselt mugav lennult tugevust keerata.

Xmod`i ja selle tehnoloogia kohta leiab väga põnevat lugemist siit - http://www.digit-life.com/articles2/mul ... -xmod.html ja siit - http://www.digit-life.com/articles2/mul ... part2.html

On tõesti väga kriitilised ja huvitavad artiklid, mida tasub ka niisama lugeda.
Viimati muutis raen, 23 Mai 2007, 20:03, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Postitus Postitas raen »

Ennäe, avastasin, et ajakirja "Digi" veebruari 2007 numbris on ka eelpool käsitletud vidin arvustuses ja Henrik Roonemaa annab 10-palli süsteemis suisa 9 punni ja ütleb nii - "esimene tavainimesele mõeldud heliparandustehnoloogia, mis tõesti töötab, pannes kehvakesed MP3-d paremeni kõlama"
Seidy
Äss
Äss
Postitusi: 201
Liitunud: 01 Dets 2005, 18:59

Postitus Postitas Seidy »

hmm.. huvitav.
kui õnnestuks äkki panna mingi helinäidis enne x-fi´mist ja pärast, et saaks võrrelda oma kõrvaga, kuidas asi töötab.
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Postitus Postitas raen »

X-Fi kodukal http://www.x-fi.com/whatis/ on näited olemas ja umbes-täpselt sellist efekti see riistapuu annab ka. See 3D-funktsioon, nagu ka Roonemaa DIGI`s ütleb, on täiesti kasutu, aga Crystalizer toimib tõesti üllatavalt positiivselt. Nagu ma tootja jutust aru sain, on põhimõtteliselt siis tegu dünaamilise EQ-ga, mis "kuulab" reaalajas sisendsignaali ja vastavalt vajadusele pushib madalaid ja kõrgeid sagedusi vajalikus määras juurde. See "vajalikkus" on muidugi üsna suhteline ja mõne loo juures tõesti tundub, et näiteks kõrged muutuvad ehk liiga teravaks. Samas aga on heli üldmulje siiski üsna loomulik ja see on päris üllatav.

Eriti meeldiv on aga selle vidina kasutajasõbralikkus - pistad töötavale arvutile järgi, hopp! ja juba käibki audio läbi selle! Tõmbad tagant ära ja ei mingit probleemit - jälle töötab arvuti enda helikaart! Nii lihtsalt peaksid töötama kõik asjad! Ütlevad ju ka tarbija-uuringud, et seade, mida kasutaja ei suuda max poole tunni möödudes tööle saada, on tootjale läbikukkumine. :)
Vasta