"Tasuta lõunasöögid. Vol 2"

Artiklid muusika tegemise ja vahendite kohta

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

"Tasuta lõunasöögid. Vol 2"

Postitus Postitas raen »

Mõni aeg tagasi jäi mulle kusagilt jututoast silma, et keegi kuskil kasutab mingit programmi, millel nimeks Kristal. Kuna tegu oli mulle tundmatu nimega, võtsin asja lähemalt uurida ja otsing viis mind leheküljele http://www.kreatives.org/kristal/index.php

Mõned päevad asjaga mässamist ja võin teatada - tegemist on tõeliselt hästi õnnestunud lihtsa multiträkk-salvestajaga! Ehk siis - programmiga, mis võimaldab salvestada audiosignaali ja seda töödelda. Sõna "multi" ütleb, et korraga saab jooksutada mitut rada. Tegemist on VÄGA inimsõbraliku ja loogiliselt ülesehitatud progega. Võib ju ka väita, et primitiivsega, aga minul isiklikult on juba ammu kõrini keerulistest menüüdest ja funktsioonidest, mida ma pole eales kasutanud ega ilmselt kunagi kasutama hakka. Kristal jooksutab korraga maksimaalselt 16 audioträkki, salvestab 32 bitiga (seda vist küll muuta ei saagi), taktsageduse valik ulatub aga kuni 192 kiloherzini. Super! Iga träki jaoks on mikseris kaks VST-efekti pesa ja masterkanalil on 3 VST auku. Lisaks neile on igal kanalil ka Kristali enda kolme kanaliga ekvalaiser. Ja kaasas on ka n.ö kohalikud reverb, chorus, delay ja veel plugin nimega "kristalizer", mis on siis midagi kompressori ja draivi laadset. Träkk kannab endas audiot, mida on lihtne liigutada, kopeerida ja tükeldada. Igal tükil saab eraldi muuta heli tugevust ja sisse-välja hajumist. Vajadusel on lihtne teha träki-sisest kokkumiksi (originaalfail jääb kõigest sellest mõistagi puutumata). Üldmiksi saab läbi masterkanali teha vastavalt soovile 32, 24 või 16 bitise tihedusega.

Programmi kasutamine on tõesti lihtne, usun et ka päris algajale. Ja on-line help on ka tasemel.

Kokkuvõtteks, Kristal on sobilik multiträkk-salvestaja näiteks neile, kes ei kasuta softsünte, vaid teevad muusikat arvutiväliselt. Kõik esmavajalik selle muusika salvestamiseks on olemas ja tähtsamad editeerimisvõimalused samuti. VST-pluginate toetus ja kõrged salvestuskvaliteedi näitajad ainult lisavad väärtust. Kuigi proge on tasuta, ei leidnud ma sellest ühtegi tõsist ja häirivat "kala", Kristal toimib sujuvalt ja on üllatavalt stabiilne.
DJ Elf
Tegija
Tegija
Postitusi: 41
Liitunud: 20 Nov 2006, 17:59

Postitus Postitas DJ Elf »

Üritasin seda Purity demoga paaritada. Osaliselt õnnestus-kuid oli tagasilööke ka, arvuti tahtis vägisi lolliks kätte minna. Ehk mõni teadjam jagaks natuke näpunäiteid, mida järgida, et selle asjandusega töötada? Eriti huvitab see, kuidas heliallikaid (softsünte jms) külge ühendada, kuidas träkkidesse tiritud loope paljundada, kuidas salvestada midit või audioheli jne. Samuti kuidas üldse asja konfida, et vältida tagasiside moodi nähtust-oli just selline juhus, et hakkas äkki aina kõveneva volumiga mürisema ja aitas vaid End Task nii Kristalile kui ka Purityle.
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Postitus Postitas raen »

kuidas heliallikaid (softsünte jms) külge ühendada?
Minu mäletamist mööda Kristalil MIDI ja VST instrumentide toetust pole - seega sa siin mingi virtuaalse sündiga heli tekitada ei saa. See proge on ainult auditräkkidega möllamiseks. Ilmselt said sa Purity siin käima nagu VST efekti?

On põhimõtteline vahe, kas VST efekt, või VST instrument.

Ehk mõni teadjam jagaks natuke näpunäiteid, mida järgida, et selle asjandusega töötada?
Vaevalt keegi oskab ja viitsibki sulle üksipulki mingi tarkvara kasutamist selgeks teha. Sulle endale on ka märksa arendavam, kui võtad manuaali ette ja loed selle läbi.
Vasta