SansAmp Acoustic DI - akustilise kitarri DI BOX

Riist- ja tarkvara arvustused

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

SansAmp Acoustic DI - akustilise kitarri DI BOX

Postitus Postitas raen »

Pilt

See konkreetne riist on nüüdseks küll tootmisest maas ja asendatud pisut modifitseeritud variandiga, millel nimeks PARA DRIVER DI. Üldkonseptsioon paistab aga ka uuel versioonil sama olema.

Tegu on siis ( eelkõike akustilisele kitarrile mõeldud ) aktiivse DI-boxiga, mis muundab balanseerimata ja kõrge takistusega kidra väljundsignaali madalama takistusega ja balansseeritud signaaliks ( seega sobilikuks näiteks otse mikserpulti ühendamiseks ). Lisaks on siin peal aktiivne EQ ( aktiivne siis selles mõttes, et mitte ainult ei lõika, vaid ka võimaldab tõsta sagedusi ). BASS ja TREBLE, on siis vastavalt madalate ja kõrgete sageduste potekas, MID koos MID SHIFT potekaga on keskmiste oma, kus viimasega saab siis opereeritava sagedusala tsentrit liigutada vahemikus 170 kuni 3500 herzi. Milliseid sagedusi BASS ja TREBLE täpsemalt mõjutavad, manuaal kahjuks vastust ei anna.

Lisaks on potekas BLEND, mis on ilmselt selle karbi kõige olulisem funktsioon. Seda siis põhja keerates jookseb kogu signaal läbi lampvõimu emulaatori. Tootja jutu järgi peaks see tekitama heli, nagu oleks kidrat helindatud läbi mikrofoni ja lamp-eelvõimu. Potekat täiesti maha keerates läheb signaal puhtalt läbi, küll aga toimivad EQ nupud standardselt edasi.

INPUT on pesa, kuhu ühendada kidra, OUTPUT on balansseerimata madala takistusega väljund ( ühendamaks signaali näiteks kidra võimu, või pulti, kus XLR sisendit pole ). INPUT TO XLR on sisendpesa, mis viib otse XLR OUTPUT väljundisse. See sisend jätab vahele kogu EQ ja emulaatori sektsiooni ja on sobilik näiteks juhul, kui vajatakse ainult puhast DI BOX-i funktsiooni. Veel saab sisendite-väljundite baasil moodustada efekti-ringi - kidra ühendad INPUT-i, OUTPUT-ist signaal efektiblokki(desse), sealt omakorda INPUT TO XLR-i ja sealt läbi XLR OUTPUT-i pulti.

Veel on olemas nupp, millega saab väljundi tugevust vähendada 20 dB võrra ( juhuks, kui mikserpuldi sisend on liiga tundlik ), nupp, millega saab muuta see DI BOX passiivseks ja veel nupp, mille sisse lülimisel ühendatakse mass muu süsteemi massiga kokku ja ühtlasi saab nüüd seadet toita fantoomtoitega läbi XLR OUTPUT-i pesa ( võttes toite näiteks puldist ). On olemas ka eraldi 9V toite pesa ja patarei kasutamise võimalus, aga läbi fantoomi toita on mõistagi palju mugavam.

SansAmp on küllalt respekteeritud ja tõsiseltvõetav firma. Ka see isend on toodetud USA-s ja hinnaks vaatasin viimati Pärnu pillipoes 3255 krooni ( uuem versioon maksab 3699 krooni ). Kõik on rauast ja tugev, potekad ja nupud on tiheda käiguga ja tunduvad väga kvaliteetsed. Olen seda nüüdseks omanud juba paar-kolm aastat ja siiani ei ainsamatki tehnilist probleemi.

Aga milleks see karp üldse hea on? Siinkohal on mul väga vastandlikud tunded - ühest küljest on asi küllalt hinnaline ja ilmselgelt kõrgest klassist, teisalt olen aga seda vahelduva eduga katsetanud nii- ja naamoodi, aga õiget rakendust sellele pole ikka leidnud. Kui BLEND nupp põhja keerata, kaob piezoka kiledus tõesti, küll aga kaob koos sellega ka akustiku naturaalne toon. Akustik muutuks justkui elektripilliks ( või akustikuks, mida võetakse magnet-helipeaga ). Sorry, aga see sound EI OLE ( vähemalt minu kõrva jaoks ) meeldiv ja EQ-ga mudides pilti ilusamaks ei saa. Olen katsetanud nii vabriku soovitatud settinguid, kui ka üritanud omi keerata, proovinud mängida nii arvutisse, pulti kui ka pillivõimu - tõsi on, et see kerge kompressioon ( ütleks isegi - draiv ), mis tekib, on täitsa OK, aga sound paraku mitte. No, ei meeldi! Häirib ka, et kui BLEND nupp põhja keerata, tekib mängu ajal signaalis hästi pisike, aga siiski tajutav viivitus.

BLEND nuppu kusagil vahepeal hoides tekivad üsna koledad faasiprobleemid ( omavahel segunevad puhas ja protsessitud signaal ), päris maha keerates on aga tulemus puhas ja isegi täitsa OK. EQ töötab sellises rezhiimis päris kõrvasõbralikult. Tõsi, kui tegin võrdleva testi, kasutades SansAmpi EQ-d ja oma Ovationi peal olevat EQ-d, siis annab viimane märgatavalt loomulikuma tulemuse.

Kokkuvõtteks - olen seda karpi nüüdseks katsetanud päris mitme pilliga ja jõudnud järelduseni, et s...ta pilli kõla see paremaks paraku ei muuda, hea pill kõlab aga ilma selletagi hästi. Võibolla ilma aktiivse elektroonikata kidra jaoks on selline box tõesti omal kohal ( DI BOX-i funktsioon on sel ju igati tasemel ), aga korraliku aktiiv-elektroonikaga pilli puhul SansAmpil küll sisulist mõtet pole.
Vasta