Soundcraft GIGRAC 600 - mikservõim

Riist- ja tarkvara arvustused

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Soundcraft GIGRAC 600 - mikservõim

Postitus Postitas raen »

Pilt

Nagu pildilt näha, on sellele mikservõimule juba transa-kast ümber ehitatud. Rihm on küljes, võta ainult kaas maha, ühenda pillid ja kõlarid külge ning anna tuld! Kast on plastmassist, mis tundub olema VÄGA vastupidav ja purunemiskindel. Rihm samuti, küll aga ei olnud eriti usaldusväärne plastmassist rihmapannal ( võibolla minu paranoia ... ). Aga kuna asi ise kaalub 12,7 kg ( mis pole küll liiga raske, aga ka mitte päris sulgkerge ), siis sidusin pandla asemel rihma lihtsalt sõlme. Kuigi kastil võiksid lisaks rihmale küljes olla ka mõned sangad, kust haarata, on see kokkuvõttes väga korralik ja praktiline.

Võimendil on kokku 4 mono ja 4 stereo sisendit. Sõna "stereo" on siin aga natuke petlik - tegelikult on tegu monovõimuga ja stereosisend miksitakse lihtsalt monoks kokku. Tõsi, võimendit on võimalik kasutada ka puhta stereo-võimendina ( vastavalt siis näiteks sündi üks kanal võimendi ühe kanali alla pannes ja teine teise alla ja võimendist peale keerata ühel kanalil "main" ja teisel "monitor" kanal ). Küll on aga see natuke ebamugav ja pealegi saab main EQ lisada ainult kas monitori või main-kanalile.

Igal kanalil on kõrgete ja madalate EQ ning FX send - nimelt on sisse ehitatud ka 24 bitine multiefekt. Võiks öelda, et see FX on ülimalt primitiivne, aga teisest küljest jälle ülimalt mugav ja lihtne. Tegu on valmis presettide kasutamisega, keerad aga nuppu ja esindatud on peamiselt reverb, chorus ja delay. Midagi rohkemat siin pole, aga mina olen selle "ühe-nupu-süsteemiga" rahul. Mõte selles, et mängin pubides juba aastaid ja tean, et üldefekti juurde ei kummardata mängu ajal MITTE KORDAGI! ( kui, siis ainult selleks, et paigast läinud nuppe kohendada ). Ja kui ikka tõesti jääb väheks, siis saab ka välise efektiprose järgi ühendada ( pesad on olemas )
Võimendil on peal ka seitsmene üld-EQ, et vajadusel kompenseerida kõlarite puudujääke ja/või ruumi akustikat. Mina seda eriti ei kasuta, aga hea, kui on olemas!

Võimsuse koha pealt on asjad huvitavad - GIGRAC 600 annab 4 Ohmiste kõllide puhul välja 2 x 300 Watti, 8 Ohmiste puhul 2 x 220 Watti. Aga nagu eespool öeldud, tegu EI OLE stereovõimuga. Sees on küll kaks 300 Watist võimu, aga signaali käsitletakse kummagi võimendusastme jaoks siiski monos. Sellist tüüpi mikservõimendite konseptsioon on päris põnev - üks kanal ( võimendusaste ) on mõeldud n.ö saali mängimiseks, teine aga pillimeestele monitooringuks ( mõlemas kanalis on identne monosignaal ). Seega siis on tagaküljel üks kõlari pesa "saali kasti(de)" jaoks, teine aga "monitori kasti(de)" jaoks. Ka mikseri poole peal on "saali" ja "monitori" volüümid eraldi reguleeritavad. Ja lisaks saab ka nupuga valida rezhiimi, kus "saali"-signaal suunatakse mikserist võrdselt mõlemasse võimendisse ( ja sealt mõlemasse kõlaripessa )

Juhul, kui kasutad mõlemat võimendusastet, ühendad mõlemasse pesasse 4 Ohmise kõlari ja keerad mõlemad saali poole, siis saad kokku 600 Watti helivõimsust! Pole paha, mis? Pluss veel muud variandid ( näiteks, kasutad ainult ühte 8 Ohmist kõlarit ja saad 1 x 220 Watti , juhul kui ruum ikka väga väike jne )

Võib küll algul tunduda võõrastav, et tänapäeval veel mono-riistu tehakse. Aga tuleb välja, et tehakse küll ja et just pisemate bändide jaoks on selline kompaktne mikservõim ideaalne lahendus. Kui mõelda, et üsnagi sageli ei paikne inimene pubis kõlarite suhtes "õieti", siis kaob stereoheli kasutamise mõte ja pigem on just targem mõlemasse kõlarisse monosignaal lasta. Taolisi mikservõimendeid on turul mitmeid, aga GIGRAC on omapärane just oma transakasti poolest. Helikvaliteet on sel - nagu on. Selge see, et mingi hi-fi see pole, aga lärmakas pubis täiesti omal kohal. Võimsust jagub ja eks sahinaid ka, kui rohkem peale keerata. Primitiivsemale võimendile omaselt käib sisse- ja väljalülitamisel kõlarites "põmps". Kõik muu tundub küll väga "bojevoi" :) ( vene k. tugev, töökindel )

Kokkuvõtteks, see asi on mul alles uus. Eks ma hakkan sellele nüüd kõvasti hagu andma ja kui miskit laguneb, annan ka siin teada.
Viimati muutis raen, 30 Dets 2007, 16:23, muudetud 5 korda kokku.
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Postitus Postitas raen »

Asi on siiani toiminud igati OK. Eriti mugav ja praktiline on see, et transakast ja võim on ühes tükis. Kuna kast on ümarate nurkadega, siis pole vaja karta, et sellega võiks lõhkuda näiteks auto istmekatet, üleriideid vms. Teisalt aga, tegu on väga vastupidava, kuid ülimalt libeda materjaliga ning ümarate vormidega kasti peale on midagi asetada küllalt riskantne. Ma pole siiani suutnud välja mõelda moodust, kuidas võimu peale asetada näiteks MD-mängijat, ilma, et ei jääks mahalibisemise risk. Samas oleks igati loogiline, et võim ( st. pult, mida aegajalt ikka on vaja näppida ) oleks käeulatuses, mitte kusagil põrandal.

Võimsust ( 4 Ohmi juures 2 x 300 watti ) on ruumis mängimiseks väga parasjagu, ei vähe ega palju. Kuna vahepeal sai ka uued Community kastid ostetud, need on aga 8 Ohmised, siis saan tegelikult kätte vaid 2 x 220 watti. Mõnedes oludes kipub seda ehk pisut väheks jääma, aga alati jääb ka võimalus lisakastid ühendada ja üldtakistus 4 Ohmi peale saada.

Sisemine efektiprose, eriti reverbid, tunduvad aga pikema kasutamise järel siiski kehvakesed, tuimad ja tüütava kõlaga. Kui võrrelda näiteks Alesise PicoVerbiga, siis on kvaliteedivahe üsna ilmne. Saab muidugi välist efekti ka kasutada, aga samas tähendab see lisajuhtmeid, lisa adapterit jne.jne. Kes nädalast nädalasse pubisid mööda sõidab, küllap see juba teab omast käest, et iga lisaliigutus omandab aegade jooksul hoopis uue mõõtme ... :D
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Postitus Postitas raen »

Vaatan esimese artikli daatumit ja paistab, et nüüd saab varsti aasta, kui nimetatud riistapuu käiku lasin. Elektroonika on siiamaani küll laitmatult vastu pidanud ( ja ma teen ikka 2-3 mängu nädalas ). Küll aga osutus minu pessimism kanderihma osas prohvetlikuks - see lihtsalt konkreetselt kulus kinnituskohtadest läbi. Ilmne konstruktsiooniviga.

Kusjuures vedas, et veel õigel ajal märkasin. Suure tõenäosusega oleks võimendi juba järgmisele livele minnes trepist alla lennanud ...
Paide Piim
Tuntud tegelane
Tuntud tegelane
Postitusi: 21
Liitunud: 06 Jaan 2006, 07:07

Postitus Postitas Paide Piim »

Oman gigrac 1000 isendit ja samuti rahul siiani.Fx on jah.. primitiivne nagu Raen juba mainis.Lisaksin omalt poolt ,kui on soov see kolakas räki külge kinnitada ,siis on see võimalus täiesti olemas,see plastikust libe kaas on eemaldatav.
Paide Piim
Tuntud tegelane
Tuntud tegelane
Postitusi: 21
Liitunud: 06 Jaan 2006, 07:07

Postitus Postitas Paide Piim »

offtopic nati aga Raen,sa oma nendest community kõllidest ei viitsi nati rääkida,mis seeriat omad,kas oled rahul,kas pead gigräki ekut modima,et talutavat saundi saada.Nimelt mul plaan endal nüüd varsti üks 8 ohmine,250 watine kõll juurde hankida senise jbl jrx 115 kõrvale,vajadus oleks eelkõige keskkõrgsagedus kõlli järele.
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Postitus Postitas raen »

Mul on DnD12 http://www.loudspeakers.net/main/index. ... cle&sid=42

Kuna mul vanast ajast juba olid 15 tollised Marshalli kõllid, siis ma otsustasin võtta uued 12 tollised, et siis neid kasutada monitoridena ja/või väiksematel keikkadel. Asi lõppes muidugi sellega, et suuri enam ei viitsigi vedada ... :)

On tõesti parajalt väiksed ja kerged. Küll on aga sangad väga ebamugavad. Raskuse poolest ( 14,5 kg ) kannataks vabalt kummagi käe otsa ühe võtta, aga täiesti ebaõnnestunud sangad nullivad asja ära.

Huvitavaks teeb asja see, et neil on sees limiterid, mis idee kohaselt peaks välistama kõlari rikkumise - kui ületab teatud piiri, siis lülitub "säästurezhiimile", asi töötab lihtsalt vaiksemalt. Kui aga veel rohkem selga annad, siis blokeerib üldse ära. Kuidas asi tegelikult toimib, pole kahjuks õnnestunud testida.

Tuleb tõdeda, et 12 tollisest valjukast ikka korralikku madalat otsa ei tule. Tõsi, egas TÕELISELT korralikku madalat ei tule 15-tollisest ka, aga vahe 12-ga on ka olemas. Kõrged on Communitytel väga teravad, võrreldes bassiotsaga lööb mõnikord valusalt kõrva. Samas, ega ma eriti üld graafilist EQ-d ei praktiseeri, pigem keeran vajadusel kanalist maha/juurde.

Communityl on samas sarjas ka 15-tollised olemas, on suuremad, kallimad ja raskemad, ning sagedusriba madalamas osas natuke parem. Muud parameetrid on samad.

Kuna aga mina teen sellist rohkem nagu trubaduuri-maigulist asja, siis käravad need 12-tollised küll. Seda enam, et võimsust neil jagub - "recomended power amplifier : 330W to 480W @ 8 Ohms". Nagu näha, ei suuda minu Gigrac neid kuidagi ära toita ... :)

Usun, et sinu puhul ( ilmselt siis monitoriks? ) sobiks selline ideaalselt - väike, kerge aga võimas. Lisaks veel võimalus kast põrandale panna kahe erineva nurga all ( lähedalt ja kaugemalt kuulamiseks ).

PS. Lahendasin selle "õnnetu läbikulunud kanderihma" probleemi nii, nagu pildilt näha. Väga mugav sai.

Pilt
Paide Piim
Tuntud tegelane
Tuntud tegelane
Postitusi: 21
Liitunud: 06 Jaan 2006, 07:07

Postitus Postitas Paide Piim »

Monitorideks jah.St nüüd juba asi lahendatud.Aga teemasse tagasi tulles tundus mulle algul gigrac algul nagu miski nõukaaegne kommutaator/tolmuimeja välimusega ,ajapikku olen arusaanud et mõnus stiilne retro välimus sel loomal ikka :lol:
Vasta