Voxengo Elephant - mastering limiter

Riist- ja tarkvara arvustused

Moderaator: Moderaatorid

Vasta
Kasutaja avatar
raen
Autor
Autor
Postitusi: 1314
Liitunud: 17 Okt 2004, 18:33

Voxengo Elephant - mastering limiter

Postitus Postitas raen »

Kui mastering-kompressorile mina enda jaoks väga olulist pointi leidnud pole, siis limiterita küll kunagi hakkama ei saa. Üks võimalikest taolistest pluginatest on Voxengo Elephant. Pole kallis, aga küllalt võimekas.

Pilt

Nagu pildilt näha, pole siin just üleliia graafika iluga vaeva nähtud, küll on aga sihverplaat igati loogiline ja potekad liiguvad ka hiire all sujuvalt.

IN potekas annab limiterile gaini peale, ehk siis teeb signaali valjemaks, OUT potekas paneb paika piiri, millest signaal üle ei hüppa.

SHAPE ja RSHAPE määravad limiteerimise reageeringu kiiruse, sisuliselt siis klassikalised atakk ja reliis.

LIM MODE alt saab hüpikmenüüst kätte mitu erinevat limiteerimise tüüpi, igal neist oma iseloom ja värving. Artikli kirjutamise hetkel on neid 7, aga plugina autor on neid varasemalt tasapisi juurde programmeerinud ja küllap teeb tulevikus veel mõned. Viimasena lisandunud algoritmid ongi minu arust pisut paremad, kui need, mis algversiooniga kaasa tulid. Mina kasutan peamiselt kahte tüüpi, millel nimeks EL-2 ja AIGC-3. Mõlemad neist rakendavad täisautomaatset limiteeringut ja sinul ei jää muud muret, kui IN potekat nii palju peale lükata, kui tugevat lõppresultaati sul vaja on. AIGC-tehnoloogia ( Automatic In Gain Control ) peaks siis jutu järgi ise suutma sisendsignaali tugevusega n.ö mängida, tagades puhta limiteeringu ka väga jõhkrate võtete puhul. Ja tuleb tunnistada, et asi toimib - Elephant on üks vähestest minu katsetatud limiteridest, mida võib julgelt ka täiesti lakke keerata. Muidugi on siis signaal mõttetult pannkoogiks pressitud, aga mingit väga häirivat pumpamist ja distortioni ei lisandu. Küll aga tundub, et AIGC algoritmid on omamoodi "soft knee" tüüpi limiterid, ehk siis võtavad juba natuke madalamalt, juba enne päris limiterini jõudmist. Seega tundub EL-2 natuke puhtam ja neutraalsem ning mõõduka limiteeringu puhul sobilikum.

LIM SPEED võimaldab hüpikmenüüst valida limiteri üldise reaktsiooni kiiruse, mõjudes siis korraga nii atakile kui reliisile. DITHERING räägib ise enda eest, samuti DC FILTER. Viimane, tõsi, on küll veidi kummaline - kui näiteks paned "lõikama" 20 Hz juurest, siis tegelikult naksab ikka märksa kõrgemalt. DC FL TYPE muudab selle lõikamise kuju. NOISE-SHAPE on siis mürasummutus. Mina neid viimaseid funktsioone ei kasuta ja ei ole ka pädev nende kvaliteeti hindama.

OVERSAMPLE võimaldab plugina sisemist "kiirust" muuta. Ehk siis, konverdib signaali sample rate üles ( välja tuleb muidugi jälle algkiirusel signaal ). Väidetavalt pidada siis suurematel kiirustel limiteerimine toimuma paremeni. No ei tea, mina olen täheldanud, et selle funktsiooni kasutamine tekitab juurde kõrgemaid sagedusi ja ajab asja kuidagi "keemiliseks". Kasutan siis, kui on vaja fail ikka tõesti jõhkralt valjuks ajada, näiteks raadioreklaamide puhul.

ST LINKING laseb valida, kas limiter käsitleb signaali mõlemaid kanaleid koos, või eraldi. Kanaleid eraldi käsitledes saab mõlemast kanalist välja pigistada maksimum-volüümi, küll aga muudab see mõistagi ka kanalite omavahelist stereo-pilti.

METERING alt saab hüpikmenüüst kätte erinevaid "kellade standardeid", kes mille järgi siis parajasti tugevust hindama on harjunud. Tuleb mainida, et Elephant`il on üks täpsemaid RMS-tugevuse lugejaid - kui ikka masterdad kaks erinevat lugu näiteks RMS -15 dB, siis on nad ka tõesti enamvähem ühesuguse tugevusega.

Kokkuvõtteks - ega ta nüüd mingi täiesti "transparent" plugin pole, mingil määral ajab ikka asja mudasemaks ja sõltuvalt kasutamisvõtetest ka lisab keemiat. Aga selle raha eest teeb oma töö korralikult ära ja kui vaja "asi ikka väga kõvaks ajada", siis siin on elevant tegija! :)
Vasta